Банер
СВЯТОГОР.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

ЗА НЕТЛЕННИЯТ ЛАМА ДАША-ДЖОРДЖО
Написано от Маг Селена   
Понеделник, 30 Юли 2007 00:00
Само великите учители, отивайки си от живота, са можели да влезнат в състояние на медитация-самадхи и да очистят тялото си така, че след смъртта, то да се запази. Няколко години продължиха изследванията на тялото на Хамбо лама Даша-Джорджо Итигилов. Самото тяло на великия учител, което не гние, се намира в манастира в Иволгин, близо до Улан Уде.

На 11 септември 2002 година в Иволгинския дацан е отворен саркофага с тленните останки на Даша-Джорджо Итигилов. Тялото било извадено от "бумхана" - мястото на погребението на ламата в местността Хухе-Зурхен ("Синьо сърце" - бурятски), в присъствието на ръководството и свещенослужителите на будистката традиционна Сангхи на Русия. След 75 години в саркофага тялото на Великия лама се оказало в прекрасно състояние - в същата онази поза лотос, в която седял Итигилов, медитирайки и отивайки си от живота. Централното духовно управление на будистката традиционна Сангха на Русия взело решение да се създадат всички условия за запазването на скъпоценната реликва.

Външно тялото на ламата по нищо не напомня умрял човек. Според ръководителя на проекта по изучаването на феномена Итигилов, доктора на историческите науки проф. Галина Ершова, "ставите му се свиват, меките тъкани поддават като при жив човек, а след като отворили саркофага, в който тялото било цели 75 години, оттам започнал да се разнася приятен аромат".


В момента тялото на Даша-Джорджо Итигилов се намира в Иволгинския дацан - центъра на руските будисти, на 30 километра от Улан Уде. "За нас феноменът на Итигилов е в това, че той е накарал атеистите да се съмняват в своето неверие, съмняващите се да престанат да се колебаят в правотата си, а на вярващите укрепи силата на духа. Той остави послание, без да каже нито дума", смята сегашният глава на будистката традиционна сангха на Русия Хамбо лама Дамба Аюшеев.

Както и преди будистите продължават да се отнасят към Итигилов като към жив човек, който се намира в особено състояние на съзнание и телесност. Те смятат, че нито знанията, нито острият ум могат да направят човек подобен на Даша-Джорджо. Затова трябва да изпитваш велико състрадание към всички живи същества, да станеш бодхисатва - "идеално същество, което е изпълнено със състрадание към всичко живо, но не иска да вкуси свободата до тогава, докато не са свободни всички останали...".

И въпреки че официалната будистка Сангха отрича възможността душата на ламата да се върне в тялото, монасите смятат, че при желание Даша-Джорджо може да оживее
Към същата гледна точка се придържа и главата на тибетските будисти Далай лама ХIV.
Ето какво пише на сайта Nervana. nm. ru за събитията, свързани с отварянето на саркофага с тялото на Даша-Джорджо Итигилов:

"На 11 септември 2002 г. тялото на Д. -Д. Итигилов беше извадено от бумхана - мястото, където е бил погребан ламата в местността Хухе-Зурхен. Дори сред много напредналите будистки практици постигането на нетленно тяло е извънреден случай, смятат представителите на будистката традиционна Сангха на Русия. Само великите учители, отивайки си от живота, са можели да влезнат в състояние на медитация-самадхи и да очистят тялото си така, че след смъртта, то да се запази. Това става защото процесът на смъртта - угасването на жизнените функции на тялото - се намира под съзнателен контрол.

Но не всяко тяло може да се запази, твърди най-старият бурятски Гелек-Балбар лама. Може само да се предположи, че Хамбо лама Даша-Джорджо Итигилов е бил практик от величайшо ниво, който е постигнал пряко постижение на Празнотата - Великата реалност на всички явления. "От най-ранно детство съм чувал от старците и роднините за Хамбо лама Итигилов - разказва Унзад лама, водещ молитвените четения, Бимба Доржиев, който служи в Иволгинския дацан от 1988 г. . (Той е роден в Хурамши - село, което е недалеч от бившия Янгажински дацан, където служил Итигилов). Запомних историята как хората от Цонголския дацан се обърнали към Хамбо лама Итигилов с молба да определи ново място за построяване на дацан, тъй като предишното често се наводнявало.

Итигилов посочил място и казал, че там са заровени камбанката и ваджрата на първия Хамбо лама Дамба Доржи Заяев. Хората наистина намерили тези предмети. Вярващите приели Итигилов за преродения Хамбо лама Заяев". Те се уверили, че тялото, както е било в завещанието, е запазено. Наистина през 1955 г. група лами начело с Хамбо лама Лубсан-Нима Дармаев отворила саркофага, оправила тялото и го върнала в бумхана. Най-вероятно това е било направено тайно от властите и, разбира се, в онези години и дума не можело да става за връщане на тялото в дацана.

"Постоянно си мислех, че днешното поколение будистки свещеници трябва отново да намерят саркофага на Хамбо лама и да проверят в какво състояние е тялото му - продължи лама Бимба Доржиев. - Дори на сън видях как отваряме саркофага и още повече се убедих, че ако направим нетленното тяло на Хамбо лама обект на почитание на вярващите, това ще стане голямо благо".

Доржиев намерил човек, който знаел къде е погребан Учителя - роденият през 1914 г. дядо Амгалан Дабаев. Той бил виждал Итигилов още като жив, а тъстът му участвал в отварянето на саркофага през 1955 година.

Бимба лама и група вярващи се обърнали към Хамбо лама Дамба Аюшеев с молба да организират разкопки. И на 10 септември с група лами и роднини Хамба лама Аюшеев отишъл до мястото, където бил погребан Итигилов. С помощта на дядо Амгалан било определено точно където бил гробът.

"Нашият рационален ум ни казва, че запазването на мъртво тяло в що-годе добро състояние е невъзможно. Все пак бяха минали 75 години от смъртта на Хамбо лама - казва Дамба Аюшеев. - Аз помолих всички в най-отговорния момент да се отдръпнат от саркофага. До него се доближи медицинският експерт Мандарханов и, когато след известно време той потвърди, че тялото е запазено, аз изпитах огромно облекчение и радост. В същото време почувствах тежкото бреме на отговорността за по-нататъшната съдба на това скъпо за нас тяло".


Вечерта на 10 септември в присъствието на много вярващи саркофагът бил посрещнат в дацана с почести за висш будистки йерарх. С молитви и звуци на ритуални инструменти той бил сложен в Диважин дуган, където се намира макет на рая - чистата земя на Буда Амитабха, а също така мандалите на висшите божества.
Вълнение, съмнение, чувство на съпричастност

- тези емоции е изпитвал всеки един от присъстващите при отварянето на саркофага. Експертите Вологдин и Горин сравнили снимката на Хамбо лама Итигилов с ексхумираното тяло, облечено в жълт терлиг, и с увереност отсекли: "Това е той".

От зори до здрач в Диважин дуган ламите и хувараките всеки ден четат специална молитва - "Дембрел додбо" - "Хвала на взаимнозависимия произход" - текст за пустотата на всички явления. Централното духовно управление на Сангхата на Русия взело решение да направи специален саркофаг от стъклопакет, да се създадат всички условия за по-нататъшното съхранение да скъпоценната реликва. Като отговорник за опазването "на тялото на Учителя" е назначен един от главните инициатори на отварянето на саркофага на Хамбо лама Итигилов Бимба Доржиев. От времето на учениците на Цзонхава, основателя на училището Гелукпа (ХV век), са правени опити да се запази тялото на учителя, далеч не всички обаче са успели.
Будистите на Бурятия са извадили голям късмет, те с очите си могат да гледат чудото. След 75 години Великият учител успял да покаже нетленното си тяло на своите последователи, за да ни напомни за нашата тленност, за непостоянството и смъртта, за великата сила на учението на Буда".

Междувременно, както по-късно съобщава в. "Вести-Бурятия", в института на Хамбо лама продължават да изучават наследството на на най-видния представител на будизма в Бурятия. Феноменът Итигилов се анализира не само в религиозен план, но и в естественонаучен. И тук въпросите са повече, отколкото отговорите. След дълги изследвания учените признаха, че не могат да обяснят феноменът на "нетленното тяло". Многобройните анализи само усложнили ситуацията. За изводите на прочути московски учени на журналистите разказаха представители на будистката традиционна сангха и на Института на Хамбо лама Итигилов.

Директорката на института Янжима Василева обяснила, че сега изследват с ядренорезонансен метод образци от тъканите на "нетленното тяло". С това научният анализ на феномена Итигилов завършва. Учените така и не успели да обяснят тайната на будисткия свещеник. Те са единодушни само за едно: феноменът Итигилов е сензация не само в историята на будизма, но и на човечеството изобщо.
Изследванията са били ръководени от завеждащ отдела по идентификация на личността към центъра по съдебно медицинска експертиза на руското министерство на здравето професор Виктор Звягин. Той заявил, че анализите показали, че тялото на Хамбо лама съответстват на тяло на човек, умрял преди 12 часа, а в същото време, когато една от експертките го доближила, тя ясно усетила топли ръце.

С разрешението на будисткото духовенство Звягин и колегите му изучавали образци от тъкани на "нетленното тяло": косми, паднали от главата на ламата, частици от кожата и от нокът. Те ги сравнили с образци от живи хора, в това число и от самия професор Звягин. Резултатите показали, че белтъчната структура не е нарушена и е като на жив човек. Изненадващи се оказали и резултатите от изследването на химичния състав на тялото. Учените не успяха да обяснят факта, че при Итигилов отсъстват или е нищожно малко количеството на химически елементи.

Тялото на Хамбо лама Итигилов вече повече от три години е обект за поклонение на будисти от Бурятия, Русия, целия свят. То се намира в Иволгинския дацан, в помещение без специално оборудване, в стъклен саркофаг, който по-скоро пази от прахта, отколкото от времето. Но на времето тялото на ламата е неподвластно - никакви промени за тези три години. Практически постоянно около учителя е главният му надзирател Бимбо лама. След определено време, според сезона, той му сменя дрехите и към този период ставите на ламата ставали по-подвижни. Бимбо лама отбелязва, че при преобличането от тялото на учителя се излъчва аромат.
Ламите разказват за много чудеса, станали със "Скъпоценното тяло". В това число и за вълшебни изцеления на хора, успели да видят Хамбо лама Итигилов.

Преди смъртта си Даша-Джорджо завещал тялото му да бъде извадено от земята след около 30 години. Оттогава е имало три ексхумации: през 1955 г. , 1973 г. и 2002 г. - всеки път учените с учудвали разбирали, че времето не се е докоснало до тялото на ламата. След последната ексхумация, с феномена решили да се заемат лекарите.

Медиците признават, че нямат опит с работа с такъв материал. Феноменът на запазването на тяло след смъртта обаче е добре известен в медицината. Това става при балсамирането, а също така при погребване на тялото в определен тип почва или в условия на вечна замръзналост. Но щом в могилата попадне кислород, мъртвите тъкани се разлагат само за няколко часа. Въпреки очакванията на учените, нищо подобно не се случило с тялото на будисткия лама.

Интересно е, че никой не е видял момента на смъртта на ламата, тъй като той помолил да го заключат в сандък от кедрови дъски. Това отваря простор за безброй психофизиологични хипотези. Ами ако ламата, като йогите, е можел да управлява жизнените процеси на своя организъм?.

Както подчертава в. "Версия", получава се, че последните 75 г. от своя живот ламата е прекарал в могилата, тъй като дори предварителните резултати от анализа на биоматериалите показали, че науката за пръв път се сблъскала с феномена на "безсмъртието" на отдавна починал човек. За съжаление лидерът на будистката традиционна Сангха на Русия малко след това забрани биомедицинските изследвания на тялото на монаха. Анализът на получените преди това резултати обаче продължил. Сега московските експерти направиха първите изводи, които смело могат да бъдат наречени сензационни.

Учените, които се занимават с изследване на този феномен, казват, че като начало трябва да се разбере как се е случило така, че частици от тялото на Хамбо лама са попаднали в ръцете им. Бурятите не разкопават могили и дори отиване на гробище за тях е изключително мъчителна процедура. Но Итигилов бил оставил ясно завещание, което монасите и изпълнили. Значи ламата е бил сигурен, че ще завърши своята мисия. Но Каква? За да се разбере това, трябва да погледнем биографията му. Една от легендите казва, че ламата можел да ходи по вода.


Даша-Джорджо Итигилов е бил глава на будистите от Източен Сибир от 1911 г. до 1917 година. Той бил известен като философ и лекар. Целият си живот е прекарал в Бурятия и само един единствен път е излизал от Сибир - на тържествата по случай 300-годишнината на дома Романови. През Първата световна война той организирал военни болници и получил няколко правителствени награди. Още приживе за него разказвали легенди. Според една от тях монахът можел като Христос да ходи по вода.

Обстоятелствата около смъртта и погребението на Хамбо лама през 1927 г. са доста нетрадиционни за будизма. В обкръжението на своите ученици Даша-Джорджо Итигилов седнал в позата лотос и заповядал да се извади тялото му от могилата след известно време, като обещал да се върне жив. След това започнал да чете сам за себе си молитва за изпращане на умрелия и потънал в дълбока медитация. Когато учениците преценили, че налице са всички признаци на смърт, тялото на ламата, в същата поза лотос, било сложено в кедров саркофаг и погребано на селското гробище.

Авторитетът на учителя бил неоспорим. След това ученици посетили Даша-Джорджо два пъти: през 1955 г. и през 1973 година. Те се убеждавали, че тялото е непокътнато, преобличали Итигилов и отново го слагали в гроба. През септември 2002 г. тялото на Итигилов било ексхумирано, като били спазени всички юридически процедури. Съдебните медицински експерти съставили акт, в който отбелязали, че непокътнати са кожата, ноктите, косите, мекостта и еластичността на тъканите, подвижността на ставите на Хамбо лама. Станало ясно, че това не е мумификация, не е балсамиране и дори не е резултат от запазване на тялото в условията на вечната замръзналост, а някакво друго, до сега никому неизвестно състояние.


Лабораторният анализ потвърдил, че тялото на монаха е живо. "Когато научният екип пристигнал в Бурятия, сегашният Хамбо лама Дамба Аюшеев, за наш късмет, ни предостави необходимият биологичен материал - пет косъм и част от нокътя - разказва пред кореспондент на в. "Версия" професор Галина Ершова. - Дадоха ни също няколко частици от кожата, които паднали, докато монасите преобличали Итигилов. Сега завършихме анализите на тези образци. В лабораторията по съдебно-медицинска експертиза те бяха направени от доктора на медицинските науки професор Виктор Звягин - експерт от световна величина. Именно той изследва останките на царското семейство".

Отначало се предполагало, че органичната материя, живите белтъчни съединения в тялото на ламата ще бъдат разрушени, а тъканите консолидирани за сметка на неорганичната материя, както това става при мумиите. Професор Звягин, човек с огромен опит, бил поразен.

На въпроса на кореспондента - жив ли е Хамбо лама или мъртъв, Галина Ершова отговорила не веднага.

- Страхувам се да не засегна чувствата на вярващите. Сега Итигилов, разбира се, не е жив - той все пак не може да стане и да тръгне. Но, пренасяйки се друг свят в състояние на медитация, той е преминал не в смъртта, а в друго състояние. Резултатите от изследването позволяват да се предположи, че ламата изкуствено се е докарал в състояние на анабиоза. Това е същото, което става с някои видове живи организми в условията на стрес. Но как да се постигне това състояние? Да се спре дишането, кислородната обмяна? Ако няма кислород, в организма започва верижна реакция на разрушаване. Или Итигилов е използвал някакво повърхностно, както йогите го наричат, "леко дишане", което продължило десетилетия? Между другото, в завещанието на ламата е посочена важна за будистите цифра - 75 години. Тя е свързана с етапи на просветлението на Буда".

- Искате да кажете, че той е бил погребан жив?

- Без съмнение.

- - Получава се, че през цялото това време той е бил жив в гроба?

- Да, предполагам, че това е било точно така. Състоянието на Хамбо лама Итигилов се е променило едва след като той е бил изваден от гроба, практически пред очите ни. Просто тогава не са обърнали внимание на някои очевидни признаци. Има такова явление: в момента на смъртта организмът рязко губи влага. А при Итигилов, когато той бил изваден от могилата и е бил извън саркофага, започнало рязко излизане на влага от тялото. Стъкленият саркофаг, в който монасите го били сложили, изведнъж се запотил. Именно това е бил моментът на окончателното умиране на великия учител. И в същото време това е бил триумф. Та той се е върнал жив, както и бил обещал.

Именно това бил замисълът на ламата. Не знам вярвал ли е той, че може да накара тялото си отново да му се подчини: да оживее, да стане. Едва ли. Даша-Джорджо е бил лекар и прекрасно е разбирал какво нещо е атрофията на мускулите без движение - да се възстанови функционалността им практически е невъзможно. Но той се е надявал да остане в състояние на медитация-сън докато не го извадят от саркофага. Итигилов е бил в състояние на анабиоза, за да докаже колко безгранична може да бъде душевната сила. Той е знаел, че ще издържи определения от него срок. И аз искрено се възхищавам от него.


Сега Галина Ершова се занимава с това да търси аналози на "феномена на Итигилов" в будисткото югоизточно религиозно пространство. Има версия, че изсъхналите фигури на медитиращи лами, покрити или с лак, или със злато, може да са подобно явление - живи хора, които са в състояние на транс. "Уникалното явление навежда на мисълта дали с това не е свързана будистката практика "да се медитира към учителя", продължава проф. Ершова. "Вероятно тези хора са били завинаги свързани с информационното пространство, или, изразявайки с понятията от будизма - с празнотата. Но не са били мъртви, а телесно и духовно са принадлежали на нашия свят. Те са се превръщали в своеобразни резонатори, които са помагали на монасите в транс да влезнат в общото информационно поле, да се докоснат до разбирането за космос.


"Да се медитира към някой" означава напълно да се отъждествите с някой духовно силен човек, а той от своя страна след това пренася търсещия в други светове и пространства". Телата на тези хора могат да бъдат видени в храмовете в Тибет и Югоизточна Азия. Вероятно в зората на историята те са преминали същия духовен път, както и Итигилов, преди да преминат във физическата смърт. Все пак достоверни свидетелства на това няма. Итигилов е единственото явление от научно известните. Както смята Ершова, той е изпълнил своята задача.

Как е успял да направи това, все още е тайна. Сега се подготвя втора експедиция, финансирана от проекта "Неизвестната планета". Тя ще отиде в Тибет и Югоизточна Азия, да да изучава на място методите на психофизиологията - медитацията, практиката на управление на собственото тяло, техниката на йогите, дишането.

Специалистите смятат, че трябва поне да се постараем да разберем заложените в човека способности, които довеждат тялото до такова състояние като при Итигилов, и и да ги изразят в научни термини. Вече има споразумение и с НАСА - американците ще предоставят космически снимки на местността. За чистота на изследванията трябва да се знае дали в района на погребението на хамбо ламата няма някакви излъчвания или почвени аномалии.


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .