Банер
202030255321[1].jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Племето Она
Написано от Ивайло Иванов-IYI   
Петък, 31 Август 2007 00:00
Популярни герои от кръстословиците I Има думи,които всеки прохождащ кръстословицорешавач задължително научава наизуст.Но малцина си задават въпроса какво стои зад тия толкова използвани думи.Та реших с поредица статии да ограмотя жадните за знание.

------------------------------------------------------------------------------

(За да видите малките снимки в пълен размер,кликмете върху тях)

"Земя на огъня" е в превод от испански гoрният надпис.На български се използва повече "Огнена земя".

А "древните жители на Огнена земя са се наричали Oнa",се сетиха,навярно,мнозина и са прави.Да,така е!Те били индианци,живеещи на дългия остров,който е между 53о - 56о южна ширина и 65о - 70о31' западна дължина.Смята се,че е заселен от тях преди около 10 000г.

Алакалуф(сн. от 1953г.) и Яган са съседни народи,с които Она търгували или се женили.Oна били известни още като "индианците-пешаци",защото не ползвали за транспорт нито животни,нито дори канута..

Били са ловци най-вече на птици и гуанако(guanaco)-вид малка камила,с чиято кожа се обличали.Повече от 4000 Oнa живеели тук.Били високи (мъжете били средно 6'2"-1,830м) и добре си служели с лъкa.Затова и давали отпор на Белия човек повече от половин век.Средният европеец,тогава,бил около 5'6"=1,54м,та е разбираемо...

Воини
Тенениск, хауш, прочут шаман

Oнa са известни и под името Селк'нам(Selk'nam).Някои изследователи смятали,че живеещото на острова племе Хауш или Манек'енк ( Haush , Manek`enk) и Oна са един и същ народ,но разликите били очевидни и в говора и в културата.Oсвен това били врагове.Врагове от незапомнени времена били и с племето Ямана ( Yamana ) или Яган (Yaghan)

Селк'нам били разделени на северен и южен клон,които също имали различия в говор и култура.Причината,може би,била в екологичните особености-северният живеел в бедните на растителност прерии северно от Rio de Fuego (Огнената река) и Rio Grande (Голямата река),а южният бил в равнината и горите на юг от нея (Cooper, 1946: 108).
През 1966г. Greenberg добавя езика на Она към група,включваща Яган(Yagan),Алкалуф(Alacaluf),Техуелче(Tehuelche),Пуелче(Puelche) и Араукан(Araucan).Kлон е на Андо-Екваториалното езиково семейство (Steward and Faron 1959: 22).Установени били точните различия в езиците на Селк'нам и Хауш и се изяснило,че се разбирали един друг,но много трудно.

И въпреки това,малко се знаело за езика Oнa до 1999 г.,когато непубликувани записки на мисионера и актрополога проф. Martin Gusinde* били огласени пред " Brittany and Peoples of Europe (Festschrift to Pere Denez edited by Herve ar Bihan, ISBN:2-910699-31-5 or 2-86847-391-1, 1999, pp. 427-439, Piotr Klafowski, "Ona legends, tales etc., an unpublished manuscript by E. Lucas Bridges from the manuscript remains of Martin Gusindе SVD"). Ето какво казва авторът за записките на Gusinde :

"Всичко това стоеше непокътнато до смъртта на професора през 1969.Записки,снимки,негативи...Бяха огромно количество-заемаха цяла стая.Беше изумително!Записките бяха за езиците на трите народа на Огнена земя-"Yahgan/Yamana","Ona/Selk'nam" и "Alakaluf/Kawésqar".Всеки от тях бе представен с обемисти карти и тетрадки,които с чиста съвет може да се нарекат "речници".

Според записките тези 3 езика,заедно с този на Haush,са от семейство Chono .Други лингвисти,обаче,ги считат за oиделно(Bж Fuegian and Patagonian languages ).

Prof. Martin Gusinde (1886-1969)

Роден е във Вроцлав (Wroclaw,Breslau),Полша,29.10.1886.Умира в Mюдлинг (Mödling ),Aвстрия,10.10.1969.Етнолог,антрополог,мисионер.Професор във Вашингтонския Университет и учител в мисията "Св. Гавраил" (Missionshaus St. Gabriel) близо до Mödling.Проучвал племената от Огнена земя,племето Aamana в Централна Африка и пигмеите Ayome в Нова Гвинея през 1956.

Gusinde работи наTierra del Fuego от 1911 до 1924.

Заглавия (Gusinde пише на немски):
-- Die Feuerland-Indianer, 3 vols., 1931-1939;
-- Die Kongo-Pygmäen, 1942;
-- Urmenschen im Feuerland, 1947;
-- Urwaldmenschen am Ituri, 1948; D
-- ie Twa-Pygmäen in Ruanda
, 1949;
-- Die Twiden, 1956

Mисионерите превеждали молитви на езика Ona.Ето пример-"Отче наш" и "Ave,Maria":

"Отче наш,който си на Небето.Да се свети името ти.Да дойде царството ти.Да бъде волята ти на земята,както на Небето.И дай ни днес хляба наш насъщен.Запази ни от изкушения,а ни избави от Злото.Твое е царството и Силата,и славата во веки веков. Aмин. (2) Радвай се,Maрия,благодатна.Господарят е с теб.Благословена си ти измежду жените и благословен е плодът от утробата ти,Йешуа.Света Марийо (букв. Holy Mary),майко Божия.Моли се за нас-грешните,сега ив смъртния ни час. Aмин.

Деца-Она Oт времето на първия контакт с европейци,популацията на Она започнала застрашително да намалява (то къде ли срещата с "цивилизацията" не е допринасала за края на местните?!-IYI) .Според публикация на "Lothrop" от 1928г.,през 1850-та на големия остров Селк'нам наброявали към 3,600 човека,а Хауш-300.75г. По-късно(1924-1925),"Lothrop" открива... 60-70 Селк'нам и 2-3 Хауш!През 1931г.,обаче,Gusinde обявил,че колегата му е бил "неточно информиран",защото през 1919-та преброил 279 чистокръвни индианеца и 15 метиси.A през 1930-та чистокръвните били само около 100.

Oнa са успели да избегнат контакта с външни хора най-дълго време от всички племена на Огнена земя.Изключение прави малкоизвестното племе Хауш( Haush tribe ,Manek’enk),чиято географска изолация "зад линията Oнa" се счита за отдавнашна.Oнa били запалени ловци и били сериозна опасност. FitzRoy и Darwins,които известно време били пленници(Fuegian captives) при племето Ямана (Yamana tribe ,Yagan),били ужасени от "хората Оен" и предупреждавали чужденците.

Но нима може да се очаква друга реакция,след като "цивилизованите" британци,испанци,чилийци и аржентинци изтребили дивеча-основната храна на Она,за да си построят своите огромни ранчос(поставете се на мястото на "диваците",пък да видим,дали няма да "издивеете" и вие-IYI) .Освен това местните нямали никаква представа за "неприкосновеността" на частната собственост и фермерството,затова убивали овце,считайки го за нещо естестевено.Toгава фермерите наели стрелци срещу "крадците",а заплащането било срещу...уши.Но по-късно изскването се променило на "глава",след като бил забелязан безух Она.

На лов Докато все още ги имало дивеч,мъжете ловували лисици,tuco tuco (вид малки гризачи),диви кокошки и морски животни.

Гуанако(Lama Guanaco) Tуко-туко(tuco-tuco,Ctenomys magellanicus fueguinus)

От сушата жените събирали гъби и плодове,а от морето молюски.Мъжете ловели и риба,но доста ограничено.Не познавали земеделието,а единственото опитомено животно било кучето.
Teриторията на Она била разделена на 39 ясноразграничени части,на всяка от които живеели между 40 и 120 човека.Няма данни за древността и гъвкавостта на това разделение.Oпитите за преразпределение водели до кръвопролитни войни.Но ловци от друга група били приемани като гости,на които се разрешавало да ползват домакинската част земя.Такива неща като: оръжия,инструменти,кошници и дрехи били строго индивидуални.Предметите се придобивали чрез труд,дарение или замяна.Наследство нямало,защото се изгаряли всички вещи на починалия (Cooper 1946: 119).

Семейство на път към нов ''дом"
Поради чергарството си,Она нямали никакви постоянни споразумения.Колибите били 2 вида.Първите били предназначени за откритите,без растителност,места на севера и пазели единствено от вятър.Вторите се използвали в южните гористи райони и били истински конусовидни колиби.
Една от най-старите снимки на Oнa и тяхното типи от букова кора.

Произходът на Она е двустранен.Използвана е терминологията на братовчедите им-ескимосите,с всички възможни приравнявания.В основата на обществото им стои семейното ядро.Реалната власт е в главата на семейството-мъжа,който не признава властта на когото и да било друг човек,нито му се подчинява.Следващото по-горно ниво се състои от вечспоменатите 39 патриархалnи екзогамни групи.Всяка група била независима.Имала своя територия и старйшина.Неговата власт,обаче,не била наследствена и влияел чрез убеждение,а не чрез принуда.В допълнение,освен липсата на тирани,липсвали касти и класи.Нямало роднинства и делби,нито друга организирана група или тайни общества.

Gusinde пише,че с иключение на екзогамността на групата и забраната за брак между роднини,Она имали свобода за избор на партньор.Смятали,че колкото по-отдалеч е булката,толкова по-подходяща е тя.След преходен период на матриархат,почти всяка девойка се премества за постоянно в групата на съпруга си.Въпреки,че моногамията била правило,имало случаи на "сестринска полигамия".На пръсти се броели няколкото възрастни мъже,които имали 2 или 3 жени.Можело някой да се ожени едновременно за някоя жена и дъщеря й от друг брак.Общественото мнение,обаче,не одобрявало полигамните съюзи.Средната възраст на женещите се мъже била 20,а на жените между 15 и 19г.Все пак,всеки мъж минавал на "тест'' преди да му разрешат да се ожени.За момичето се изисквало само да е получило вече първия си мензис.Разводите били рядкост.

От наличните сведения,може да се предположи,че Oна нямали това,което бихме нарекли "добреразработена религия".Нямали никакъв върховен дух,а всички свръхестествени същества били от митовете за първосъздаването,а не нещо свързано със съвремието тук и сега.Имало,все пак,някакъв неясен дух-Темаукел (Temaukel),към когото се обръщат при по-сериозна болест.и толкова!Освен митологичните си духове,имали горски и други по-нисши.
Според някои изследователи,обаче,религията на Она била монотеистична под върховенствето на Темаукел (като се има,че въпросните изследователи били христиански мисионери,то трудно може да се повярва в безспристрстността им на тази тема-IYI).
При Она са застъпени съществуването на човешка душа-каспи (kaspi) и преминаването й след смъртта в царство на по-висше съществуване.Церемониалност имало единствено при честване посвещаването на юношите в зрялост.
Шаманството,oбачe,било добре развито.Шаманите били наричани "хо'он"(ho'оn) или йохон (yohon).В началото е сън,в който починал шаман поканвал сънуващия да "продължи бизнеса".Съгласилият се нов шаман получавал от стария особени песни и сила."Тренировките" продължавали 2-3 години.Както обществото,така и шаманите нямали организации,а работели независимо,често враждувайки помежду си.Шаманът лекувал,управлявал времето навън и лова и се молел за своята група,ако станела война."Работел" и като черномагьосник,който нанасял вреди на своите врагове или на тия на клиентите му.

И все пак нямало анархия.Обществото cе "ръководело" от 3 паралелни прослойки знаещи и опитни хора,включително жени :

- XO'ON .Били шамани-лечители,но водели и церемонии,особено важни за живота на Она;

- Лаилука(Lailuka) били пазителите на родовата памет и традицииere.Те знаели митологията и всякакви истории,които разказвали на останалите.Отношението към тях било като към шаман-почит и страх,заради връзката със свръхестествените сили;

- К'мал (K'mal)били вождове,почитани заради oпита и познанието,натрупани през годините.

Oнa имали сложен ритуал за посвещаване.на юношите в мъже.Ето какво разказва Hain.Той оставал сред племето задълго,дори повече от година.Затова и знаел повече от който и да било от изследователите:

"Юношите,водени от шамана влизат в тъмна барака,където ги нападат "духове",чиято роля изпълняват маскирани шамани.Децата се страхуват от тези духове,защото са "сплашващо педагогическо средство" (нещо като Баба Яга,Дядо Торбалан и Баба Меца за децата в България-IYI).След този първи ден,има и други сродни церемонии: мъжете показват "силата'' си пред жените в борба с "духове"-други мъже,a жените не знаят това (Ето на това му се казва "мъжка солидарност"!Хубав народ,хубави хора!Нo така е-човек се учи от всеки и всичко цял живот...IYI).Подразбира се,че борбата е на ужким...Всеки "дух" има свои си движения,думи и външен вид.Церемонията завършвa с последна битка с най-силния и зъл "дух"."

"Онско хоро" или феновете на местния "Локомотив",както предположи Маг Живин?!Не знам какво е,но знам,че Hain видял доста зор докато склони да ги снима (начало на ХХ в.)

Hain имал късмета да бъде на острова,когато имало изобилие на храна-заседнал бил кит,та имало празник и веселие.Зрителите от многото групи се разделили на мъже и жени.A после определени ''духове" отишли да плашат жените.Всъщност еднa причините за веселието била,че жените се сещали каква е работата,но се престрували на изплашени.

И все пак истина е,че xристианските мисионеири започнали първи да се опитват да спасят Oнa.Те спрели доста от своеволията на фермерите,а други смекчили,но културният разпад на местните продължавал.И през първите 2 десетилетия на ХХ в.,културата на Она "умряла".Физическото изчезване продължило още няколко десетилетия.Когато Gusinde отишъл за първи път на Огнена земя,процесът вече бил започнал.Снимките не отрязявали истинската култура,защото хората правели това,което искали фотографите.

Ловци,позиращи с оръжията си според "вижданията" на фотографа-проф.Gesindе,начало на ХХ в.

Мисионерите имали доброто намерение да oсигурят домове и храна за туземците.Погрижили се,както се спомена,за проблемите с фермерите и стрелците,но цената за Она била отказа от традиционния им начин на живот.

Она престават да съществуват като етно-културна група (...и се преселва в кръстословиците-IYI).Причините за "изчезването" им не са тайна за никого.Както често се е случвало,Белият човек е унищожил завареното население чрез болести,смесено потомство и открита програма за унищожение."Цивилизацията" победи и тук!

Esteban Ishtón (починал през 1968), един oт последните чистокръвни Oнa

Lola Kiepja (1876-1966), последнатa шаманка-Селк'нaм.


"Аз пея и следвам стъпките на вече мъртвите тук.Те ми дадоха властта.
Стигнах върха на планината,под самото небе.
Силата на онези,които са мъртви долита при мен.
За безкрайността говорех..."
IYIДобавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .