Банер
ОЧАКВАНЕ - ОЛГА И СИНЪТ Й.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Cлепоочие диктува любовта към другите
Написано от Стоян Захариев   
Сряда, 21 Март 2007 00:00
Учени откриха участъка от мозъка, който ни кара да не сме егоисти

Алтруизмът – готовността на индивида да забрави собствените си интереси, за да помогне на другите, или противоположността на егоизма, е свързан с частта от мозъка, определена от учените като задна горна слепоочна област от кората на главния мозък (posterior superior temporal cortex; pSTC). Това сочат резултатите от изследване на специалисти от Центъра за мозъчна диатностика и анализи към медицинския комплекс на Университета “Дюк” в Дърам, Северна Каролина, публикувани от специализираното издание Nature Neuroscience, съобщава CNN.

45-те доброволци-участници в изследването, били помолени да посочат колко често оказват някаква помощ на околните, например колко често се занимават с благотворителност, както и да играят специално подготвена компютърна игра, оценяваща склонността към алтруизъм, уточнява BBC News. Победата в играта била свързана с парична награда, като доброволците можели да играят за себе си, или да се опитат да спечелят наградата за другите.

Паралелно с това учените сканирали главния мозък на участниците в експеримента с помощта на ядрено-магнитна томография. Оказало се, че когато доброволците играели в името на блготворителността при тях било регистрирана повишена активност в задната част на горната слепоочна гънка на мозъчната кора, като активността била най-голяма при тези, които предварително описали себе си като жертвоготовни и алтруисти. При предишни изследвания било установено, че същата област от мозъчната кора е свързана с разбирането на индивида за обществените взаимоотношения.

В момента американските учени са започнали изследване на развитието на този участък от мозъка в ранните етапи от живота на човека, за да се опитат да изяснят механизма на изграждане на алтруистичните тенденции в поведението на личността. “Въпреки че вече знаем функцията на този участък от мозъка, все още не можем ясно да определим какво движи такива хора като майка Тереза, но това би могло да ин даде ключа към разбирането на такива важни социални феномени като алтруизма”, посочва водещият автор на изследването, неврологът от “Дюк”, д-р Скот Хютъл (Scott Huettel).

Д-р Джордж Филдман (Dr George Fieldman), член на Британското общество по психология и лектор по психология в Университетския колеж в Чилтърнс, Бъкингамшир (Buckinghamshire Chilterns University College), също е склонен да приеме, че съществува област от мозъчната кора, свързана със склонността към алтруизъм. “Може да се опитате да възпитавате човек от малък да бъде хуманен и жертвоготовен и да се проследи какво влияние би имало това върху развитието на мозъка”, посочва Филдман. Заедно с това специалистът посочва, че чистият алтруизъм е изключително рядко и често непостижимо явление. “Алтруизмът обикновенно е взаимообвързано явление – ти правиш нещо за някой и в крайна сметка очакваш подобен отговор”, смята д-р Филдман.

Британският учен предлага разработките в областта да продължат с изследването на поведението на хора с крайно проявление на егоизъм и алтруизъм, за да се установи дали има значително различие в развитието на определения участък в техния мозък. Специалистите предполагат, че по-натътшните неврофизиологични изследвания на въпросния участък ще помогнат не само за по-доброто разбиране на природата на алтруизма, но и да се проучат нарушенията в мозъчната дейност, свързани с аутизма или крайното антисоциално поведение.


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .