Банер
ОДИН.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Конфликтологията - как реагираме на конфликти
Написано от Румяна Алексиева   
Сряда, 10 Септември 2008 07:23

Хората се делят на пет типа, според начина им на реакция при конфликт.

Агресия Би било прекрасно всеки работен ден да минава като празник. Реалността обаче е такава, че конфликтите в службата не са нещо необичайно. Това превръща умението правилно да се излиза от конфликтни ситуации, в особено важно.


Реакцията към конфликта е различна за всеки човек, но все пак могат да бъдат открити някои закономерности. Дейвид Джонсън, автор на книгата Human Relations and Your Career, разделя всички хора на пет типа, в зависимост от начина, по който реагират на проблемните ситуации.

Всеки от нас се доближава до един (максимум два) от тези модели и действа, при това несъзнателно, според заложените в този модел шаблони.
Разбира се, по-ефективно е сами да можем да избираме според кой модел да реагираме. Ето ги и самите образци:

Костенурка
Ако костенурката се сблъска с конфликт, тя просто го игнорира. Отвън това се проявява по следния начин: ако има възможност да напусне помещението, тя го прави; ако няма такава възможност – спира да разговоря по конфликтната тема. Резултатът, до който води това поведение е, че костенурката не получава каквото иска, а проблема остава нерешен.

В някои случаи обаче стилът на костенурката може да се окаже полезен. Например, когато въпроса, по който се спори, не е толкова важен. В тези случаи е по-добре да се премълчи, за да се съхранят добрите отношения с колегите, отколкото да се изострят с безсмислен спор.
И така, дори и поведението на костенурката да не ви допада, преди да се впуснете в спор, е добра идея да се замислите дали си струва всъщност. Възможно е в дадената ситуация по-добрата стратегия да бъде да мълчите, слушате, събирате информация и да предоставите възможност на другите да изразят тревогите си.

Плюшена мишка
За нея най-важно от всичко друго е да се хареса на окръжаващите, поради което, ако възникне конфликт, плюшената мишка просто ще отстъпи пред опонента. Разбира се, от това поведение мишката най-често губи. Препоръката е да не използвате този образец, освен ако не е крайно наложително, защото колегите ще започнат да ви смятат за човек без собственото мнение (и достойнство).

Акула
Тя разрешава конфликта, като атакува. При това акулата преследва една цел – с всякакви средства да постигне желания резултат. Ето защо поведението на акулата често е агресивно и тя може да премине към словесни атаки или манипулиране на опонентите.
Ако разпознавате у себе си този стил, бъдете внимателни, за да не нараните чувствата на окръжаващите ви. Бъдете агресивни само в тези случаи, когато ситуацията изисква незабавно разрешаване, когато колегата ви също е “акула” или когато просто нямате друг вариант, а да убедите в нещо опонента си е “въпрос на живот и смърт”.

Лисица
Тя винаги се опитва да намери компромис, дори и ако това означава да не постигне целите си. Целта на лисицата е след разговора всяка от страните да се почувства удовлетворена. От една страна това е хубаво, тъй като позволява да се съхранят нормални отношения с окръжаващите, но от друга страна – на всеки от участниците в конфликта ще му се наложи да жертва част от своите интереси.
Стратегия “лисица” може да е подходяща в случай, когато с колегите ви трябва да достигнете до общо решение на даден проблем, а е невъзможно да убедите другия – поне не без да се “изпотрепете”.

Сова
Най-мъдър подход към конфликтите има совата. Тя предпочита да разглежда конфликта като път към решаването на проблема и смята, че спорещите трябва заедно и открито да обсъдят ситуацията и задължително да постигнат общо мнение. При това има необходимо условие: уважително отношение към позицията на другия. Този подход звучи малко идеалистично, тъй като в конфликтни ситуации е много трудно да запазиш добронамереността си към опонента, а освен това изисква доста усилия и време. Поведението “сова” е особено уместно, когато отношенията ви с опонента са дългогодишни.

Какъвто и стил да решите да пробвате, винаги помнете, че конфликта не трябва да се прехвърля на личностно ниво и е добре да се предпазвате от необмислени необмислени постъпки. Преди да кажете или направите нещо, опитайте се да претеглите положителните и отрицателните страни на ситуацията и чак тогава действайте.

tiabg.com


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .