Банер
0_2f8aa_c10834db_XL.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Работохолизъм
Написано от Румяна Алексиева   
Сряда, 01 Октомври 2008 10:16

Кабинетът на работохоликаКак да разберете дали сте отвъд границата на здравословното отношение към работата.

Чудесно е човек да харесва работата си. Важно е да бъде отдаден на това, което върши. Но да бъде пристрастен и зависим – това вече е проблем. Както всяка зависимост и тази към работата води до редица негативни последици за собственото физическо и психическо здраве и повлиява отрицателно отношенията с близките.
Понякога е трудно да осъзнаете, че сте попаднала в плен на зависимостта от работата, а често пробуждането става, когато вече е твърде късно.
Предлагаме ви някои признаци, по които може да определите дали не сте започнала да преминавате здравословната граница на любовта към работата.

1. Работите повече часове от необходимото
Продължавате ли да работите, след като всички останали вече са си тръгнали от офиса? Работите ли вечер, през уикендите, по празници? Вероятно правите това, защото иначе във вас възниква чувството, че не сте продуктивна и започвате да се безпокоите, че не сте направила това, което сте могла да направите.
На практика обаче този режим на работа не увеличава вашата продуктивност, а я намалява. И разбира се – поставя под заплаха здравето ви.

Възможното решение: Започнете да записвате по колко часа посвещавате на работата. Разработете си план за постепенно намаляване количеството на работните часове. Започнете с уикендите и празничните дни – те трябва да бъдат посветени на семейството, на отдих, на спортни занимания, на срещи с приятели и близки и пр. Постепенно намалявайте количеството работни часове. Бъдете готови, че у вас ще възникне чувство на тревожност за това, че нещо не сте довършила или няма да успеете да направите. С това чувство може да се справите, като си направите списък със задачите и колко време наистина е нужно за изпълнението на една или друга работа.

2. Никога не изключвате напълно от работата
Дори в свободното време винаги сте на линия. Мобилният ви телефон може да звъни по всяко време, а вие сте в готовност да решавате всякакви въпроси. Ноутбукът ви е под ръка постоянно именно по тази причина. Където и да отидете, винаги се съобразявате дали има нужните комуникации, за да сте – буквално и преносно – в режим “онлайн”, в случай, че се наложи. Може да оправдавате такова поведение с това, че искате да имате връзка в случай на екстрена ситуация, но на практика за вас всяка ситуация е екстрена и вие нямате време за нищо друго, освен работа.

Възможното решение. Необходимо е да намерите в себе си сили и да не сте на линия в определено време – например вечер или в неделя, и така освободеното време да използвате за други приятни неща. Добре е да бъде някаква дейност извън дома – това ще ви зареди с повече енергия, за да изпълнявате по-ефективно работата си в определените за нея часове.

3. Товарите се с всичко
Струва ви се, че вършите работата по-добре от всеки друг в офиса, затова се опитвате да правите всичко сама. Това е задънена улица. Първо, ще започнете да имате проблеми с колегите. Второ – в някакъв момент организмът ви може да даде сериозен отбой, поради преумора. А и с такъв подход няма да получите повишение. Както показва практиката, успех имат тези, които умеят да осъществяват контакти и добри взаимоотношения с другите, дори при средни показатели за изпълнение на работата.

Възможното решение. Започнете да делегирате изпълнението на малки задачи, като постепенно преминавате към по-сложни. Не забравяйте за собственото си свободно време, когато смятате да поемете някаква нова задача. Опитвайте се да общувате повече с колегите си и да участвате в социалния живот на екипа ви. Наистина, работата в екип понякога е по-трудна, отколкото да свършите нещо сама, но пък без нея е невъзможно да съществувате, особено в голяма компания.

4. Говорите постоянно за работа
Готова сте да говорите за работа с всеки, който е готов да ви слуша. Това се отразява особено зле на близките ви, които, освен всичко друго, не получават от вас нужното внимание, тъй като то е изцяло заето от работата ви.

Възможното решение. В началото е необходимо сериозно да обсъдите с близките си това, как работата влияе на отношенията ви с тях и как ги кара да се чувстват. Този разговор няма да е лесен, но пък е стъпка в правилната посока. Ще чуете, най-вероятно, че не им обръщате достатъчно внимание и че биха искали по-често да ви виждат и да прекарват повече време с вас – и то без разговори за работа.

Най-важното обаче, което трябва да запомните е, че докато вие сте обсебена от работата си, животът преминава покрай вас, напускат ви любими хора, здравето ви страда, психиката ви също. Опитайте се да откриете баланса между работата и личния си живот – това е най-правилния път към щастието.

tiabg.com


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .