Банер
ОЧАКВАНЕ - ОЛГА И СИНЪТ Й.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Червеното вино удължава живота
Написано от Стоян Захариев   
Сряда, 01 Октомври 2008 10:33

Благотворният ефект се дължи на антиоксиданта ресвератрол, който забавя стареенето на сърцето, мускулите и мозъка

Американски учени от Университета на Уисконсин в Медисън, Университета на Мичиган и Института по медицина “Vanderbilt” в Нешвил, Тенеси, установиха, че пиенето на червено вино по време на ядене има по-благотворен ефект за забавяне стареенето на организма от каквито и да е било диети, съобщава испанският ежедневник El Mundo.

Полезното действие на червеното вино се дължи на антиоксиданта ресвератрол (resveratrol), чийто ефект за забавяне на страеенето на различни тъкани и органи е по-голям, отколокото на различните нискокалорийни диети.

Специализираното издание PLoS One, в което са публикувани резултатите от изследването, посочва че въздействието на червеното вино се наблюдава най-добре при французите, които въпреки консумацията на достатъчно богата на мазнини храна, са в по-добро здраве и страдат значително по-малко от сърдечно-съдови заболявания от американците. Разликата е в това, че французите и испанците обикновено “поливат” ястията с чаша вино, което защитава организма от вредните последствия от стареенето на клетките.

Учените изучили детайлно въздействието на ресвератрола върху различни органи и установили, че въздействието му е най-силно върху сърцето, мускулните тъкани и мозъка.

За потвърждаване на действието на антиоксиданта бил проведен експеримент с 3 групи плъхове, едните от които били хранени с обикновена храна, вторите били подложени на нискокалорийна диета с 20-30% по-малко калории, а последните получавали малки дози ресвератрол.

Благотворен ефект се наблюдавал само при вторите две групи. Нискокалорийната диета съкратила с 90% стареенето на сърцето, като ефектът на ресвератрола за ограничаване на вредните изменения в гените, влошаващи работата на сърцето с течение на времето, бил още по-голям – 92%.

Диетата и антиоксиданта показали почти равна ефективност за забавяне стареенето на мускулната тъкан – 26%, а по отношение на мозъка ефектът бил съответно 13% и 19%, но за разлика от нискокалорийната диета, ресвератролът не предизвикал загуба на тегло при изследваните мишки.

Предишни изследвания установили, че по-високи дози ресвератрол удължават средната продължителност на живота и съкращават преждевременната смъртност при някои безгръбначни. “Последните резултати обаче показват, че полезното действие на веществото дори в малки дози, е много по-голямо, отколкото се смяташе досега”, посочва един от авторите на изследването, професорът по генетика от Университета на Уисконсин, Томас Прола (Tomas A. Prolla).

Ефектът на ресвератрола предстои да бъде допълнително изселдван в хода на серия клинични изследвания, но според специалистите, включването в хранителния режим на хората от срадната възраст на поне чаша червено вино или добавки, съдържащи ресвератрол, ще ограничи стареенето и риска от сърдечно-съдови заболявания по-добре, отколкото нискокалорийните диети с ниско съдържание на мазнини.

Н. Атанасов
bgfactor.org


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .