Банер
0_2f8aa_c10834db_XL.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Възрастта над 40 - проблеми и предимства
Написано от Катерина Найденова   
Петък, 26 Септември 2008 12:24
 
 
 

 

 
   

Хората на възраст 40 + се намират в преломна фаза от живота си, но въпреки това повечето от тях се чувстват прекрасно от този факт. Отвъд стремежа към вечна младост, натиска и притеснението от бръчките те откриват ново усещане за живота. Списание Stern обяснява как се променят тялото, психиката и сексът на тази възраст и как въпреки натрупаните години може да се изпита наслада от живеенето

Втори пубертет

 

Повече от една четвърт от населението в развитите западноевропейски страни е прескочило средната възраст и се движи между 40 и 60-те години. Голямата част са постигнали неща, с които могат да се гордеят. И въпреки това вместо да посрещнат смирени есента на живота и решаването на кръстословици в малката си градинка, повечето жени и мъже от новото поколение 40+ са в разцвета на силите си. Отбелязват професионални постижения. Отглеждат деца и дори тепърва създават поколения. Бягат на маратони или танцуват танго. Търсят нова работа и нова любов.

Юношеството е вече зад гърба им и това им харесва. Проучване показва, че повечето между 40 и 60-годишни са доволни от живота си, а почти половината твърдят, че сега се чувстват по-добре от всякога.

Четирима от пет и най-вече жените не си пожелават отново да са на 20. Разбира се, безупречно деколте и невероятна фигура-мечта, но да си на 20 също значи тепърва да започваш да узряваш. Да не пропускаш парти. Да не знаеш къде искаш да стигнеш и да те е страх от възможността да не стигнеш доникъде. Това няма нужда да се преживява отново.

Освен това напоследък се забелязва тенденция за намаляване на стремежа към вечна младост. Във филмите до винаги добре приеманите зрели мъже най-накрая могат да се видят и също такива жени. Те играят главни роли, имат самочувствие, могат дори да наведат човек на мисълта, че правят секс. В същото време списанията показват, че модните линии се получават много добре и с жени отвъд студентската възраст. А големи марки като Davidoff, Schweppes и L'Oreal залагат на лица с бръчици на рекламния пазар.

Действително напоследък повече от всякога за рекламни клипове и кампании се търсят по-възрастни модели. „Преди няколко години нямаше пазар за това – казва Кнут Шулц, шеф на агенция „Елбмодел" в Хамбург, специализирана във „вече не младите". – В последно време предприятията разбраха, че могат успешно да рекламират с мъже и жени над 40." Производителите на кремове Dove стигат дотам да слагат на плакат голи жени над 50-годишна възраст.

Нещо се промени. Сега, който стане на 40, не се самозалъгва, че ще бъде вечен. И защо му трябва? В сравнение с предишните поколения проучванията показват и промяна в самосъзнанието: човек днес се чувства около 5 години по-млад, отколкото са се чувствали неговите баба и дядо. Сексът, новите изживявания, професията и кариерата са почти толкова важни за поколението 40+, колкото и за мъжете и жените в разцвета на младостта си.

Това, разбира се, не значи, че всеки рожден ден би бил празник. Все някога идва онази сутрин след дългата нощ, в която се чувстваш повече безжизнен, отколкото жив, а и така изглежда. Едно време това не е правeло такова впечатление. Тогава е можело и да изядеш 10 бонбона без страх, че ще наддадеш с един килограм. Прочитът на съдържанието на киселото мляко не е бил причина да го държиш на една ръка разстояние.

Днес един критичен поглед в огледалото потвърждава подозрението. Около очите: бръчици. По челото: също. Около устните: все още става. Но откъде се взеха тези странни кафеникави петна и ужасяващи червенини по бузите? Тялото старее по-бързо от съзнанието. То иска да натрупа мазнини за сметка на мускулна маса. Вече не се оставя безмълвно да бъде изтощавано.

„В тази възраст се наблюдаваме много повече и някои установяват, че не могат да продължават с начина на живот, с който са свикнали", казва психологът от Хамбург Оскар Холцберг. Например мъже, които винаги са били неуморими и недосегаеми здравеняци и на които винаги е вървяло напред и нагоре, по някое време усещат, че не могат вечно да останат такива. А който не стигне до този извод сам, бързо бива отведен до него.

Налице са вече и по-специализираните промени. При мъжете може да намалее потентността – всеки пети в проучванията дори си го признава. Жените ги очаква най-голямото физическо и душевно преобразувание от моминството им насам. Те усещат, че една биологична програма е на път да излезе от годност. Значи това беше? За жени, които нямат деца, менопаузата означава, че ще останат бездетни завинаги. Но дори който има дъщери, синове, внуци, не е защитен от болката, която раздялата с младостта причинява. Несигурността и съмненията в себе си се подхранват и от ежедневието. Още 40-годишна, всяка трета дама смята, че е започнала да става по-малко атрактивна за мъжете. В крайна сметка може да бъде много болезнено вече да не бъдеш забелязвана. Да усещаш, че непознатите извръщат поглед от теб няколко секунди по-рано отпреди. Да търсиш нов партньор и да не го намираш.

Поразяващ и едновременно с това обнадеждаващ е фактът, че кризите в любовен аспект, колкото и непреодолими да изглеждат, се оказват главна движеща напред сила. Много хора намират сила и мотивация да променят живота си към по-добро именно след подобно сътресение, показват проучвания на списание Stern.

Посивяващите мъже от своя страна се справят по-лесно с това да създават нови връзки. Но и за тях годините между 40 и 60 са преломно време. Човек започва да брои отзад напред – средната човешка възраст минус изживяното вече време. Припомня си. Аромата на тревата, гледката на носещите се по небето облачета. Следване в Мюнхен? Лондон? Или първо три месеца в Сахара? Всичко беше възможно. Но сега влакът вече е изпуснат. А може би не?

След 40 при жените и мъжете се прокрадва съзнанието, че животът е краен. Въпреки или точно поради причината, че са на средата му, защото ежедневието им е напрегнато, много от тях си правят равносметка. „Това ли е, което исках? А сега накъде?"

Това време е като втори пубертет. Тогава много хора преосмислят своите цели и някои аспекти от идентичността си. Психолозите знаят колко комплексни са тези процеси. Ядката на личността се формира в ранното детство и остава стабилна занапред като основа, върху която обаче цял живот градим различни постройки – съставните части на нашето „Аз". А те могат да бъдат много в разнообразна степен на проява. Все пак човек играе много роли през земното си битие – баща, син, любовник.

Поколението, което сега преминава през средата на своя живот, има щастието на големите възможности. Учените и лекарите са открили как да съхранят тялото по-дълго време силно и здраво със спорт и здравословно хранене. Зъболекарите, козметичната индустрия и естетичната хирургия предлагат удовлетворяване на почти всякакви желания и нужди. Следователно защо да не опитаме да останем здрави и привлекателни, колкото е възможно по-дълго време?

 

 

 

 
   

Спокойствие

„Вече нямам тялото на 20-годишен. Обаче се чувствам добре и това само по себе си има значение", казва Антонио Ла Мела, на 44 години.

Спортът винаги е бил неговият живот. Преди Антонио Ла Мела се боксирал, днес бяга на дълги разстояния. „Винаги си отделям време за тичане – обяснява 44-годишният – това е моят начин да се изключвам, чисто разтоварване." И професионално при него всичко се върти около това да бъде подвижен. Ла Мела е физиотерапевт със собствен кабинет в баден-вюртембергския град Вайсах. Скоро е открил студио за медицинска терапия с тренировки. „Един финансов риск – разказва бащата на трима тийнейджъри, – но това ми беше мечта, беше и въпрос на време, за да я осъществя."

 

 

 

 
   

Опит

„За разлика от начинаещите аз мога да продавам опита си. Това все повече се цени", казва Анете Кьолбел, на 49 години.

Сега, когато двете є деца стават по-самостоятелни, Анете Кьолбел се впуска страстно в своята работа. Графичната дизайнерка от Хамбург отново поддържа старите си контакти, разширява мрежата си и печели награди. Тя си спомня за свои стари успехи: „Преди няколко години правих графичното оформление на хотел „Кемпински" в Москва. Листовете за писма, менюта за ресторанта, подложките на кошчетата за боклук – всичко е мое дело. Днес посрещам препятствията по-различно отпреди: приемам ги като предизвикателства, които ми отварят нови пътища. Прекрасно чувство!"

 

 

 

 
   

Свобода

„След раздялата със съпруга ми мога да правя и зарязвам каквото и когото си искам. Без уговорки и ограничения", казва Марион Ернст, на 55 години.

Марион Ернст прелива от желание за живот и отскоро е отново влюбена. „Той е шест години по-млад от мен, е, и? В момента е добър за мен", споделя тя. Жителката на Хамбург открива непозната за нея досега самостоятелност. Поводът е една от най-тежките кризи в живота є: преди три години открива, че мъжът є є изневерява със значително по-млада жена. „Не можех да повярвам!", казва Марион Ернст. След 34 години „ние" сега тя живее на принципа „аз на първо място". И се наслаждава на свободата да подрежда живота си както є харесва.

 

 

 

 
   

Себеоткриване

„За първи път се чувствам у дома с тялото, работата и съществуването си", казва Йоханес Мисал, на 45 години.

Йоханес Мисал обожава големия си апартамент с терасата на покрива и многото растения. „Преди само работех и не отделях голямо внимание на живеенето и дома. Сега за мен качеството на живот има значение и му се наслаждавам – казва той, – в средата на живота си за първи път усещам какво значи да се прибереш вкъщи." След като бракът му се разпада и той зарязва професията си, Йоханес Мисал започва още веднъж отначало. „Намерих смелост да надникна в себе си, за да разбера какво искам наистина и да го осъществя."

 

 

 

 
   

Прозрение

„Аз, 100-килограмовият мъж, се превърнах в маратонец", казва Мартин Хашер, на 45 години.

Тази есен Мартин Хашер ще пробяга първия си маратон. Точно година след като решава, че така не може да продължава: Хашер бил с наднормено тегло, високо кръвно налягане и нездрав сън. „Удоволствието от живота беше изчезнало", обяснява адвокатът от Зенден край Нов Улм. Той променя навиците си: спира готовата пица и телевизията, а вместо това започва ежедневни тренировки по бягане. Така сваля 30 килограма.

 


сп."Паралели", БТА


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .