Банер
СВАРОГ.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

ЕГИПЕТСКА АСТРОЛОГИЯ
Написано от Маг Селена   
Сряда, 24 Октомври 2007 00:00
ЕГИПЕТСКАТА АСТРОЛОГИЯ НЕ СЕ ОТЛИЧАВА С НЯКАКВИ ОСОБЕНОСТИ ОТ ВСЯКА ЕДНА ДРУГА, НО Е ИНТЕРЕСНА КАТО ВИЖДАНЕ ОТ ДРУГ ЪГЪЛ Ще ви поднеса информация, която по принцип не се коментира особено много в лоното на окултното поприще. А какво по-точно: става въпрос за египетската астрология, която е твърде нетрадиционна. На вашето внимание:

ОЗИРИС
(22 юли - 2 август)

Eгиптяните са смятали, че душа и творец на ежегодното възраждане на природата е Озирис, богът на растенията. Той, според тях, е открил извора на Нил и показал пътя към Слънцето, благодетелят на човечеството, научил египтяните на земеделие и им дал законите.

Озирис е роден под знака на искреността. Той е ярка, колоритна личност. Педантичен е, но и отличен организатор; при възможност винаги планира предварително действията си.

Озирис е високоинтелигентен и обикновено много образован. Има добро чувство за хумор, както и дар слово. Обича дискусиите и с удоволствие участва във всякакви дебати, изразявайки открито и категорично мнението си.

Липсва му обаче такт, тъй че лесно може да наврели на репутацията си или да обиди някого с необмислена забележка или постъпка. Освен това по характер е непостоянен и трябва да се стреми да не се поддава на моментни настроения.

Обикновено се държи с чувство за собствено достойнство, уверено и авторитетно. Умее да се справя с финансови въпроси и твърде успешно организира финансовите си дела. Знае къде да вложи парите си и може да натрупа голямо състояние.

Повечето от тези хора са пестеливи, а когато харчат парите си, го правят с разум, но има и такива, макар и малко на брой, които са точно обратното – прочути прахосници. За щастие, те умеят да печелят добре и рядко остават без достатъчно средства, за да се справят с трудностите.

Друга типична черта на Озирис е, че той неизменно носи със себе си хартия, за да записва важните неща, които не бива да забравя – не понася губенето на време и във всичките си разнообразни дейности се проявява като човек на реда, точен и методичен.

Обикновено е много амбициозен, но невинаги е реалист в стремежите си. Понякога дава воля на въображението си и макар че мрази да му се бъркат в работите, би било в негов интерес по-честичко да се вслушва в чуждите съвети.

Освен това не обича критиките и ако усети, че някой се съмнява в преценките му или прекалено много си вре носа в неговите дела, без колебание показва чувствата си. Той може да бъде доста егоцентричен и упорит за сравнително обикновени неща, но затова пък е честен човек, комуто може да се разчита и да се има доверие – едно твърде ценно качество за хората около него.

Родените в часовете между 5 и 7 сутринта и 5 и 7 вечерта (в зори и по залез слънце) са най-екстравертните на своя знак, но всички тези хора обичат светския живот и с удоволствие ходят по гости и на официални приеми. Озирис обикновено има широк кръг от приятели и забележително лесно установява контакт с влиятелни личности.

Често членува в няколко клуба и дружества и се занимава с различни дейности. Особено се интересува от въпросите на околната среда, на филантропията и на всичко, свързано с благото на другите. Озирис е много грижовен и обича да помага на родените с по-малко късмет от него.

С голямо удоволствие се занимава с градината си и макар че не и отделя толкова време, колкото би желал, неговата градина е добре поддържана и дава богата реколта.

Общо взето, облича се изискано и ако службата му го налага, с достойнство би носил униформа. Не е против славата и умира да е в центъра на вниманието. Често се справя добре с рекламната дейност или с каквато и да било служба, която предполага контакти със средствата за осведомяване. Също така може да бъде много добър учител.

ЖЕНАТА, родена под този знак, води разнообразен и интересен живот. Тя се отдава на безброй занимания и мнозина се чудят как се справя с всичко. Обикновено е категорична в мненията си и подобно на мъжа - Озирис не се колебае да ги изразява открито или да поучава другите. Изключително делова и организирана, тя поддържа дома си чист й подреден. Има добър вкус по отношение на облеклото и обикновено носи елегантни, но практични дрехи.

Озирис по правило има голямо семейство и като родител се занимава най-активно с образованието на децата си. Той е много лоялен към своя партньор и ще установи, че особено си подхожда с родените под знаците Баст, Хнум, Изида.

При условие, че не се бъркат много в разнообразните занимания на Озирис, Сохмет, Сет, Хатор и Гор, биха могли да установят добри отношение с него, но двама Озирис под един покрив вероятно биха се дърлили и дразнили взаимно. Прекалено откровеният Озирис едва ли би допаднал на твърде чувствителния Анубис, а сам той много скоро бе се подразни от любопитния и хитър Амон.

Ако съумее да преодолее непостоянството си и ако проявява повече такт в оценките си, Озирис би могъл да постигне много в живота. Той е способен, талантлив и почти навсякъде, където отиде, оставя трайно и, обикновено, благоприятно, впечатление.



ПТАХ
( 3 август - 22 август )



Птах (Пта) е изобразяван във вид на човек, в плътно прилеп нали и закриващи го изцяло дрехи, освен китките на ръцете му, в които държал жезъл. Той е създал първите осем бога (своите хипостасиптахове), света и всичко съществуващо в него – живот ните, растенията, хората, градовете, храмовете, занаятите, изкуствата и т.н. "С език и сърце", замисляйки творението в своето сърце и наричайки замисъла "език".

Птах, както му казват, е Дон Кихот в египетския хороскоп. Неустрашим герой, принуден да гледа в земята, за да оцелее, тон е най-неразбраният и ексцентричен от всички знаци. Външно е, синоним на самоувереност и агресивност, докато вътрешно може да бъде консервативен и старомоден.

Мъжете от този знак обикновено са привлекателни, лъчезарни и осъзнават физическото си превъзходство. Делят се на два вида: едните са прекалено бъбриви, а другите – мълчаливи наблюдатели с рентгенови очи. И едните, и другите не са лесни за общуване.

Птах има многобройни достойнства, с които може да се похвали. Той е находчив, спретнат, точен, организиран, решителен и много прям. Може да е критичен до грубост. Не настоявайте за откровеното му мнение – после дълго ще ви боли. Да, Птах не е роден за дипломат. Но затова пък е независим актьор и личността му се налага винаги, когато е избрал, професия, свързана с обществени изяви.

Ведър, остроумен и забавен живописният Птах не пропуска възможността да разкаже за приключенията си и да изтъкне многостранните си възможности. В отрицателните си изя­ ви е егоистичен, догматичен и прекалено рязък; Убеден е, че винаги е прав. Ала вгледайте се внимателно – та това е само поза, с която иска да се убеди в собствената си стойност, а не да вбесява околните. И тъй като на вид е самоуверен й самовлюбен, поддава се лесно на ласкателства и измами.

Всички хора на този знак умеят да боравят с пари. Обичат да смятат, да осчетоводяват, да бдят над желязната каса. Пресмятат и осчетоводяват всичко: своето време, времето на млекаря, на предприятието си - и така до безкрай. Идеални финансисти!

За да разберете докрай Птах, трябва да приемете неговата вро дена склонност да противоречи. Но в постъпките му няма желание за мъст, и все пак, за него ще е полезно да разбере, че "тонът прави музиката" и че не всеки е готов да бъде разкъсан на парчета, та да повярва в доводите му.

Когато пилее необмислено средства, трябва да се знае, че го прави, за да задоволи собствената си суетност. Облича се кон тешки и обича да привлича вниманието на околните. Прекалява с пищната подредба на дома и кабинета си, поради което понякога става смешен.

Душа дава за ордени, медали, награди. Птах, роден при пукването на зората, в часовете между 5 и 7 следобед е най-шумният от всички. Нощните Птах са тъкмо обратното – прекалено сериозни, прекалено сдържани и недружелюбни.

Ако си е поставил твърде високи и амбициозни цели, Птах ще преживее много разочарования. Трябва да се овладее и да не посяга към звездите. Докато за трудните проблеми има ясен и прозорлив поглед, за дреболиите понякога е неразумен и опърничав. Но не заставайте между него и целите му. Откаже ли се от една, той моментално залита към друга, също тъй недостижима.

ЖЕНАТА - Птах обикновено е по-земна. Свършва си работата бързо и без много олелия. Не обича да стои със скръстени ръце. Внимателна, изпълнителна и не толкова шумна, тя е съвършена в изпълнението на неща, които се нуждаят от изпипване. Тя е безпогрешна коректорка, авторка на продължителни научни изследвания, на статистически данни и др.

Може да бъде отлична преподавателка, грижовна майка и чудесна съпруга! Само че обича да мърмори и да натяква за несвършена работа. Иска да преобрази и усъвършенства ония, които обича. Облича се скромно и с вкус.

С две думи: живописният, но противоречив Птах винаги привлича окото. Човек или е очарован и го заобичва, или направо не може да го понася. Подхожда си с мъдрата и интуитивна Упес, Непри и Изида, които харесват неговата общителност, енергичност и амбиция. С Маат и Нун също се спогажда. Но с два Птаха в един кокошарник – знаете какво става! Със Сохмет не се понасят, нито пък с Анубис. Не по-добро е положението и с Мут.



ТЕФНУТ
( 23 август - 30 август )

В египетската митология тя е богиня на влагата. Нейното земно въплъщение е лъвицата. Тефнут и нейният мъж Шу са първата двойка богове-близнаци, родени от Атум. Техните деца са Гея и Нут. Когато сутрин слънцето изгрее над хоризонта, Тефнут с огнено око сияе на неговото чело и изгаря враговете на великия бог.

Хората, родени под този знак, носят нейната интелигентност, нейното откривателство и способността и да мами. Тя умее да разрешава сложни проблеми и много лесно учи. Усвоява всичко на този свят до съвършенство и е отличен лингвист.

В отрицателните си изяви проявява вроден комплекс за превъзходство и не изпитва достатъчно уважение към другите или казано иначе – изпитва прекалено голямо възхищение към себе си. Скритата и ревност се проявява всякога, щом някой получи признание или нещо, което Тефнут не притежава.

Понеже е многостранна, роденият под този знак може да стане добър актьор, дипломат, адвокат, спортист, финансист, учител и какво ли не още. Той е извънредно общителен и се разбира с всички. Притежава рядката дарба да се харесва, дори и ако се е опитал да ви изиграе. Притежава невероятна самоувереност, макар понякога да изглежда колеблив и стеснителен.

Ала в никакъв случай не е краен егоист. Просто, когато е зает със себе си, не забелязва другите. Обидите и обвиненията, насочени срещу му, са безрезултатни. Немислимо му е да си представи, че всички тези отвратителни приказки са верни, след като знае колко е прекрасен и е убеден, че рано или късно ще промените мнението си за него. Ала това не означава, че е дебелокож или че не приема критика. Знае, че нищо на този свят не е постоянно и предугажда преди всички други, че работите ще се оп­равят.

Имате ли взаимоотношения с Тефнут, придържайте се към фактите. Тя обича обективността. Нейната нагласа е интелектуална, притежава отлична памет и е ужасно любопитна – опитва във всичко, поне един път. Сблъска ли се с проблем, тутакси се залавя да търси разрешение. Какво друго?

Освен, че е умна и способна, Тефнут е и практична – брои си парите, че и стотинките. Реалист, умеещ да се брани от всички страни, роденият под този знак не се колебае да се измъква по най-лесния начин. Когато е силно потиснат, става безскрупулен, но после го гложди съвестта и тогава милосърдието му е невиждано.

ЖЕНАТА-Тефнут се облича модно, но с вкус и е особено суетна по отношение на прическите си. Трябва да се знае, че е склонна към възпаления на кожата и алергии. Добре организирана е - винаги намира време и сили за любимите си занимания, а и за всичко друго, което я интересува. Тя е най-съвременната от всички в квартала и в своята среда.

Всеки Тефнут е оригинален. Подобни хора не се произвеждат по калъп. Роден стратег, тя винаги има готов план – всъщност, няколко плана. Не пропуска възможностите. Добър критик е, има точно око за качествата и недостатъците на другите. Не се опитвайте да я мамите – няма да ви се размине лесно. Освен че е много умела в отмъщенията, нейното чувство за хумор и позволява да извлича от това и удоволствие.

Понеже получава онова, което иска без особени усилия, тя не отдава голямо значение на постиженията си – загубва интерес, щом си е свършила работата. Но би трябвало да се научи на повече постоянство. В живота си се доверява само на избрана шепа хора и не свързва истински и продължителни приятелства поради, сложния си и. подозрителен характер.

Тази популярна личност е силно привлекателна за Мафдет. Изида я харесва заради превъзходния и ум. Упес, Нун, Мут, Бену и Непри я търсят тъй като се облагодетелстват от нейната многостранност и умения, Птах и Себек също се нуждаят от изобретателността и. Естествено, Таурт с подозрителния си ум не се чувства добре с нея. Маат не бива да и пресича пътя, защото мигновено става прицел на нейните шеги и подигравки.


АМОН-РА
( 31 август - 22 септември )

Амон Ра ("скрит" и "потаен") – в египетската митология е бог на Слънцето. Свещеното животно Амон, означава Овен. Обикновено Амон е изобразяван във вид на човек (понякога с глава на овен), увенчан с корона с две високи пера и слънчев диск. Почитанието към Амон се е зародило в Горен Египет, най-вече в Тива, а след това се е разпространило на Север и по цял Египет. Жената на Амон е богинята на небето – Мут, а синът му, богът на Луната – Хонсу, съставляващи заедно с него така наречената Тиванска Триада.

Амон е роден под знака на въображението. Той е с богата фантазия, любознателен е и обича да държи под, око всичко, което става наоколо. Винаги е готов да посъветва и да разреши нечии проблеми. Обича да се притичва на помощ, препоръките му са уместни и разумни. Амон е умен, начетен и жаден за знания.

Родените под знака на Амон имат силна памет и много от тях са изключително добри лингвисти. Те умеят да убеждават, с удоволствие се включват в дискусии и спорове. Със своята приветливост и самоувереност лесно печелят съмишленици, ето защо се славят като отлични политици и оратори. Чудесна кариера правят като рекламни агенти и търговци.

Амон обаче може да бъде изобретателен, коварен, на моменти дори нечестен, не изпуска възможността да прибере лесна печалба или да надхитри своите противници. Той притежава толкова чар и лукавство, че хората разбират към какво се стреми едва когато е станало твърде късно. Но макар и съобразителен, рискува сам себе си да изиграе. Той е сигурен в своите способности, рядко се вслушва в съветите на другите и не търси помощ от тях.

Амон обича да помага на хората, но предпочита да движи делата си сам. Друга негова черта е, че винаги намира най-доброто разрешение и находчиво измъква както себе си, така и другите от безнадеждно трудни ситуации. Той умее да се щади.

При толкова много разнородни дарби, Амон е в състояние да печели доста добре, но обича живота и пръска парите си за екзотични курорти или луксозни предмети, на които е хвърлил око. Случва се обаче и да позеленее от завист, ако някой друг се сдобие с желаното от него. Амон е особняк и макар че обича да е в компания, държи на своята независимост.

На него му трябва свобода на действие и усети ли, че е прикован или обвързан с твърде много ограничения, се чувства нещастен. Ако нещо стане монотонно и досадно, той губи интерес към него и насочва вниманието си другаде. На Амон му липсва постоянство и това често пречи на кариерата му. Той лесно се разсейва и трябва да преодолее този недостатък да свикне да се съсредоточава върху едно нещо, за да има успех.

Родените под този знак са добри организатори и макар че на пръв поглед се държат малко безотговорно, неизменно следват някакъв свой план. Ако случайно плановете им се окажат трудно осъществими, те просто свиват рамене и ги нагаждат според действителността. Рядко повтарят една и съща грешка и опитват късмета си в най-различни области.

Амон обича да прави впечатление и постоянно е обкръжен от поклонници и обожатели. Той привлича много хора с приятната си външност, с чувството си за хумор или просто, защото буди доверие. Амон обикновено се женят рано и за да е успешен бракът им, техните партньори трябва да уважават разностранните им интереси и влечението им към пътешествия. Амон не понася скуката и еднообразието, затова се разбира чудесно с жизнерадостните и общителни хора.

Хората, родени под знака на Сохмет, Изида и Хатор, са очаровани от находчивостта и сърдечния характер на Амон. Озирис, Хонсу и Хапи се вбесяват и едва издържат номерата му. Помежду си Амон се разбират добре и си помагат в различните начинания.



МУТ
(23 септември - 1 октомври)

Мут (майка) в египетската митология е богиня на небето, жена на Амон и майка на Хонсу. Смятала се е за владетелка на езерото Ашеру около Тива, на брега, на което е бил построен нейният храм. Изобразявала се е във вид на жена. Свещеното животно Мут е крава. Името на Мут са писали с йероглифа на ястреба, който се е четял "Мут". В Египет Мут е майка на майките.

Този е може би най-обичливият знак. Човекът, роден под него е почтен, интелигентен и праволинеен. Притежава силно чувство за лоялност и страст към справедливостта и честната игра. Той е одухотворен, привлекателен, излъчващ сексапил. Тъй като е дружелюбен и невзискателен, умее да се спогажда с околните и не е властен.

Ако имате за приятел Мут, щом изпаднете в беда, достатъчно е да викнете и след миг той ще е до вас. Понякога тя защищава ревностно повече интересите на другите, отколкото своите. Но има и случаи, когато остава вярна до гроб на личности, които са без достойнства. Мут трудно се разочарова. Подобно на също тъй човеколюбивия си приятел Сет, рядко насочва гнева си персонално.

И този гняв е като мимолетна светкавица – проблясва изневиделица и също тъй бързо угасва. Освен това е винаги справедлива, без зла умисъл, без завист. Отдаде ли се на кауза, която според нея е справедлива, Мут обикновено побеждава. Като символ на справедливостта тя особено много държи на самоналожените си отговорности.

Казват, че била циник. Колко повърхностно обобщение! По-вярно ще бъде да се твърди, че малките деца от този знак са обичливи. Младите, игриви и жизнерадостни или само зрелите или стари хора имат правото да се назовават обръгнали от живота, разочаровани циници. Но дори отвратена от обществената развала, Мут продължава да се противопоставя на силите на злото и да откликва на всеки долетял до нея зов за помощ.

Все едно дали го признава или не, тя се поддава на вродената си склонност да дели хората на определени категории. За нея вие сте приятел или враг. Бяло и черно. Нюанси не приема. Решението и дали да ви вярва или не, най-често е окончателно. Ако ли пък ви подозира в нещо, няма да се нахвърли отгоре ви с обвинения без аргументи, обаче ще ви наблюдава с крайчето на окото си.

Общо взето, Мут се разгневява само когато я раздразнят или пък я нападнат в собствения и двор. Работи упорито, когато трябва или когато и се иска, иначе предпочита да се излежава край домашното огнище. Практична, безстрашна и язвителна, роденият под нейния знак е свръхреалистичен и прям. Би могъл да стане добър съдия, защото в крайната преценка не щади никого, включително и себе си.

С високата си интелигентност и благороден характер такъв човек би могъл да стане добър водач. Хората му вярват, ценят го високо заради чувството му за отговорност, за това, че не е подвластен на чувства, макар да е великодушен. Не ламти за пари, ала потрябват ли му, знае как да си ги набави.

Всеки Мут по природа е песимист и добрият психолог може да прозре тази му нагласа дори под привидно веселия и жизнерадостен вид. Тревожи се без нужда и си мисли, че бедата дебне зад ъгъла. Но нека не забравяме: всеки се нуждае у дома си от Мут, който да различава приятеля от врага. Когато чувства, че е прав, такъв човек е упорит и непоколебим. Трудно се влияе, щом веднъж си е съставил мнение.

ЖЕНИТЕ от този знак са разумни и способни личности, обличат се дискретно и с вкус, предпочитат практични и удобни дрехи. Ядосаш ли ги, стават резки и нетърпеливи, но общо взето се владеят и са внимателни към нуждите на другите. Верни приятели на съпруга и де­цата си, те ги оставят свободно да изявяват себе си и да избират личната си съдба. Оформят приятелствата си бавно и внимателно. Но впишат ли името ви със златни букви в своя бележник – раздел "Приятел" (имат и други раздели - "Врагове"), остават верни докрай.

Обикновено Мут са яки и чувстват, че могат да се товарят, без да се огъват. От тях стават добри съветници, духовници или психолози. В критични моменти устояват на големи трудности и лишения, без да се оплакват. Мут, родена през нощта, обикновено е по-агресивна и напрегната от Мут, родена през деня. Но всички те най-често са заможни и не изпитват материални затруднения.

Спогаждат се добре с Бену, Упес, Маат, Мафдет, Тефнут и друг Мут. Трудно е им е да разберат Птах. Ала оня, на когото никога не са в състояние да повярват, е самонадеяният Ихи. Не им е приятно да слушат вечните оплаквания на Нун. Ихи също се дразни, когато Мут залива със студена вода пламенните му проекти.


ХАПИ
( 2 октомври - 22 октомври )

Хапи в египетската митология е бог на река Нил, творец на влагата и реколтата, космическо божество, богът на река Нил на Горен я Долен Египет (неговите атрибути са лотос, емблема на Горен Египет и папирус, емблема на Долен Египет). Изобразяван е като дебел човек с голям стомах и женски гърди, а на главата си имал тиара от папируси. В ръцете си държал съдове с вода. Празникът на Хапи бил определян към началния прилив на река Нил.

Хапи е роден под знаците на верността и на безпокойството. По правило мненията и възгледите му са непоколебими и най-често се явява борец за благородни каузи. Ненавижда несправедливостта и измамата и с всички Сили помага на ощетените. Има изключително силно развито чувство за справедливост и е почтен и открит във всички свои действия.

В начина си на общуване Хапи е съвсем директен. Никога не заобикаля проблемите, говори прямо и по същество. Може да проявява упорство, но винаги е готов да заслуша мненията на другите и винаги ще се опитва да вземе възможно най-справедливото решение. Охотно дава съвета си там, където има нужда от него, и първи се притичва на помощ, когато работите тръгнат на зле.

Навсякъде, където се появи, Хапи вдъхва доверие, а мнозина се възхищават от последователността и решителността на неговите постъпки. Той е отличен познавач на характерите и често може да прецени с поразяваща точност природата на другите, буквално мигове след запознанството си с тях. Освен това е силно интуитивен и нерядко може да предугади много по-рано развоя на събитията.

Независимо от приветливото си и добродушно поведение, Хапи не е много общителен. Той не обича да ходи на големи светски празненства, а определено предпочита кротка вечер или непринуден разговор около камината. Хапи е отличен събеседник и много често удивителен разказвач на забавни истории и анекдоти.

Той има много бърза мисъл и умът му винаги е буден. Запазва спокойствие в кризисни моменти и въпреки че е доста темпераментен, избухванията му са по-скоро краткотрайни. Хапи е страшно предан и може да му се оказва пълно доверие, но ако почувства, че го мамят или отхвърлят, рядко ще забрави или прости.

Почти винаги си поставя ясни цели. Предпочита да се специализира и да стане вещ в избраната от него област, вместо да се разпилява в най-разнообразни дейности. По правило се справя отлично в професии, в които усеща, че е полезен за другите, най-подходящи за него са общественото обслужване, медицината, правото, както и учителството.

Но той изпитва силна нужда от мотивация в работата си. Трябва да вижда смисъла на целта, към която се е устремил и ако се случи този смисъл да му липсва, Хапи може да се понесе по течението на живота, без да постигне нещо значително. Има ли обаче мотивация, малко са препятствията, които ще го спънат в постигането на целта.

Характерни особености на Хапи са податливостта му към тревоги и песимистичният поглед към явленията. Много често безпокойствата му са напълно излишни и изцяло измислени, затова колкото и да е трудно, той трябва да се опитва да преодолява тази своя склонност.

Хапи не е материалист и не си дава особен труд да трупа големи излишества. Притежава ли необходимото количество пари, за да поддържа семейството си и да си позволява по някой друг по-луксозен харч от време на време, той е повече от щастлив. Когато все пак му се случи да разполага с повече от необходимите средства, той се проявява по-скоро като прахосник и невинаги оползотворява парите си по най-добрия начин. И тъй като не е особено ловък в сделките, му препоръчваме да търси професионален съвет, преди да направи дългосрочно вложение.

На Хапи рядко му липсват обожатели, но с него не се живее леко. Настроенията му са променливи, а изискванията – високи. Иначе е верен, закриля партньора си и ще направи всичко, което е по силите му, за да си осигури хубав и удобен дом. Разбира се отлично с родените в знаците Гор, Сет, Амон, Хонсу.

Освен това може да установява здрави и стабилни отношения със Сохмет, Хнум, Анубис и други. Но Изида е прекалено екстравагантна за неговия вкус. Ще му бъде много трудно също така да разбере творческото въображение на Хатор и най-вероятно силно ще се подразни от откровеността на Озирис.

ЖЕНАТА Хапи се слави с красотата си. Тя е топла и грижовна, въпреки че, преди да опознае човека, може да бъде и потайна, и недоверчива. Високоинтелигентна е и независимо от спокойната си и ведра външност, понякога е изключително амбициозна. Обича спорта и заниманията на открито и притежава щастливата дарба да изнамира изгодни покупки на най-невероятни места. Но жената Хапи става и крайно нетърпелива, когато нещата не вървят по волята и.

Обикновено Хапи има много добър подход към децата и може да бъде любещ и привързан родител. Хапи едва ли е в състояние да бъде по-щастлив, отколкото когато помага или върши нещо от полза за другите. Ако успее да се излекува от склонността си към безпокойство, ще води много пълноценен и активен живот, ще печели приятели и ще извърши огромни добрини.


ГОР
(23 октомври - 3 ноември)

Според един от митовете, Изида, раждайки Гор, трябвало да крие новородения божествен младенец в блатистата делта на Нил, пазейки го от злите намерения на неговия чичо - предателя Сет. Оттук преклонението на древните египтяни към Изида причудливо се е преплело с култа към Озирис, убит от своя брат и възкръснал от мъртвите.

Когато Гор пораснал, той победил злобния Сет, олицетворяващ всички тъмни и враждебни на човека сили, и станал бог на изгряващото Слънце. По-късно Гор се е преобразил в умиращ бог, като Озирис и после отново възкръснал, за да спаси всички хора.

Гор е роден под знака на честността. Той е внимателен и отзивчив и широко известен с дарбата си на умиротворител. Мрази всякакви разправии и кавги и обикновено прави всичко възможно, за да изглади противоречията и да помири враждуващите.

Гор умее да разговаря, обича да говори открито, без никакви заобикалки. Ненавижда лъжата и лицемерието. Непоколебимо вярва в справедливостта, в законността и порядъка. Въпреки тези свои убеждения обаче, Гор е много толерантен и винаги е готов да прости на съгрешилите. Той не е завистлив, нито отмъстителен.

Почти винаги се радва на успех и популярност в обществото. Обича компаниите, както и колективната работа. Където и да членува – в клуб или общност, той винаги е лоялен и на него може да се разчита почти за всичко. Гор е отличен организатор на благотворителна дейност и голям защитник на хуманните каузи.

Той е много трудолюбив и изключително съвестен в работата си, но преди всичко е ценен и уважаван заради своята честност и неподкупност. На младини със сигурност ще си опита късмета в повече отредна и твърде различни професии, но обикновено ще се чувства най-добре там, където ще може да бъде от полза за другите. Всеотдайно се раздава за общото благо и затова го обичат както колегите, така и работодателите му.

Гор има тънко чувство за хумор и е готов да посрещне всяка ситуация с усмивка, уместна шега или остроумен коментар. Обича да забавлява приятелите си и да им угажда, може би затова много хора, родени в годината на Гор, се ориентират към шоубизнеса, изпълнителските изкуства или печелят слава в най-различни други сфери на живота. За жалост не са малко онези, които гледат да се възползват от добродушието и щедростта на Гор.

Много му е трудно да казва "не" и макар че не обича да срязва хората, в негов интерес е по-често да отсича, че "всичко си има граници". Гор може да бъде твърде наивен и лековерен, но ако разбере, че е бил коварно предаден, със сигурност ще вземе мерки това да не се повтаря и ще се опита да стане по-самостоятелен.

Много Гори стават импресарски агенти или пък сами изграждат блестяща кариера, особено след някакво разочарование на млади години. И макар че що се отнася до пари, Гор да е винаги щедър, по принцип не му липсва проницателен поглед върху финансовите дела и повечето Гор са богати хора.

Друга типична черта на Гор е способността му сравнително бързо да се съвзема от всякакви неудачи. Вярата и силният му характер винаги го изправят на крака. Ако си постави някаква цел или си науми нещо, което иска да постигне, той ще го преследва с невероятна упоритост и решителност. Освен че е упорит, Гор е също така и инат. Внуши ли си нещо, никой и нищо не може да му го избие от главата.

Въпреки че е неизтощим в работата си, той знае как да си почива. Обича удоволствията и щедро пилее спечелените си с труд пари по луксозни курорти и скъпи ресторанти (защото Гор умее да се наслаждава на добрата храна и хубавото вино) или по други най-различни развлечения. Той обича и интимните събирания в отбрано общество и ако хората му допаднат, бързо се превръща в душа на компанията. Но на големи приеми и сред непознати обикновено се затваря в себе си.

Гор обича лукса и затова къщата му обикновено е обзаведена с всички възможни удобства и най-новите домакински уреди. Предпочита да живее извън града и да има голяма градина, за­щото е запален и опитен градинар.

Гор се радва на големи успехи сред противния пол и обикновено не се успокоява, преди хубаво да се е наживял. Но задоми ли се веднъж, става много верен и грижовен партньор, особено подходящ за онези, родени под знака на Хатор, Анубис, Хапи, Сет, а благодарения на приятния му и лек характер, той може да установи добри отношения и с всички останали знаци от египетския хороскоп, с изключение единствено на Баст. Баст обикновено е лукава, потайна и много предпазлива, което никак не допада на откритата и честна природа на Гор.

ЖЕНААТ Гор е изцяло отдадена на децата и съпруга си. Грижи се нищо да не им липсва и тези грижи сами по себе си и доставят удоволствие. Домът и е или много чист и подреден, или точно обратното – ужасно разхвърлян. Странно, но при жените Гор няма средно положение – те или обичат домакинската работа, или я ненавиждат! Жената Гор обаче притежава големи способности като организатор и това нейно качество в комбинация с открития и прям характер и помага да осъществи всички цели, които ся поставя. Тя е любеща и добродетелна съпруга. Освен всичко друго умее да се облича с вкус.

По правило, Гор има късмет в живота и рядко изпада в бедствено положение. Ако не разреши на другите да се възползват от доброто му сърце и ако без страх и колебание потърси признание за своите способности, той ще живее заобиколен от верни приятели, ще помогне на много хора и ще спечели възхищението на много други.


СЕБЕК
( 4 ноември - 21 ноември )

Себек (Сухос, гръцки) в египетската митология е бог на водата и разливането на Нил. Съгласно "Текстовете на пирамидите", Себек е син на Нейт. Неговото свещени животно е крокодил. Той е изобразяван във вид на човек, крокодил или човек с глава на крокодил.

Това е знакът на почтеността, простотата и силната воля. Роденият в такава година е учтив, устойчив и смел и залови ли се на работа, отдава и се изцяло. Външно може да изглежда небрежен веселяк, но същността му е от стабилно злато. Не бойте се от Себек – той никога няма да ви нанесе удар под кръста. Като Хатор и Анубис се стреми към пълна хармония.

Естествено, сблъсъци и различия в мненията при него също има, ала не е злопаметен, не обича да налива масло в огъня и обикновено той е, който прави първата крачка в сближаването с другите. Надарен е с голяма издръжливост, способен е да работи неуморно, с невероятно търпение и обикновено е добър и прецизен учител. Но отдаде ли се на слабостите си, готов е да се хвърля до самозабрава в гонене на удоволствията.

Себек няма да ви омае като Ихи, да ви омагьоса като Маат и Тефнут, нито да ви хипнотизира като Таурт. Ала така ще се срастне с вас, че не ще можете да дишате без него. Защото е готов да се нагърби с чуждата тежест, да стои в сянка и неспирно да подпомага всички край себе си. И понеже е самопожертвователен и скромен, наивен и щедър, често става жертва на мошеници.

Но също така често, все се намира кой да му се притече на помощ, без да е молил за нея. Вярва в чудеса и чудесата му се случват. Уравновесен и сговорчив, той търпи недомислията на своите приятели. Вярно, понякога е избухлив, ала тъй като не обича разправии, приема оправданията на околните. С две думи, Себек е най-симпатичният от всички под този знак.

Той има дарба за събиране на социални помощи, за обществена работа и благотворителност. Получите ли удар от съдбата, усетите ли се онеправдани от живота, тичайте за утеха при някой Себек. Ще ви посрещне с отворени обятия, ще ви изслуша и дори да не сте прав, няма да има сърце да ви натрие носа. Гърбината му е широка, а сърцето – голямо.

И все пак, тъй като монетата винаги има две страни, нека погледнем отзад. Колкото и да е щедър, Себек приема, че което е мое – е твое и което е твое – то е и мое. Когато ви гостува, този ваш приятел счита, че може да разполага с храната, виното, дрехите, фотоапарата, колата ви и всичко друго, като със своя лична собственост. Без умисъл и корист, с детинска простота. Да го отпъдите е много трудно. Това ще го обиди и разстрои, защото няма да проумее подобен егоизъм!

ЖЕНИТЕ от този знак са или образец на изрядност в облеклото и външността, или ужасно занемарени. Златна среда няма. Но са скромни и ненатрапливи. Готови са да дадат, без да пожелаят нищо в замяна. Обичат всеотдайно, ала предпочитат да останат незабелязани. Отлични домакини са, разглезват си децата, пребиват се от работа, но никога не се оплакват.

По природа Себек е материалист, обаче е готов да дели с другите всичко, което притежава. И колкото повече дава, сякаш толкова повече получава. Затова при него има рояци приятели и почитатели. От друга страна, той е и дебелокож – обидите и неприятностите отминава с безразличие. Предпочита да не се вглежда в далечното бъдеще. Й вероятно тези негови черти му помагат да се съвземе бързо от ударите на съдбата. Зад милата и разумна външност на Себек се крие огромна решимост.

Той би могъл да заема важни постове, стига да пожелае, но сам си е най-големия враг, прекалено е почтен и добросъвестен. От друга страна, когато е доведен до крайност, реагира свирепо и се превръща в безпощаден враг. И тогава другите губят. Взема мерки, наема цяла армия адвокати и спечелва загубеното. Друг е въпросът, че след това се чувства обхванат от угризения и окайва своите противници. Обича от цялото си сърце и никак не умее да крие чувствата си. В любовните истории той или тя обикновено са наранената страна. Чувствата му са дълготрайни.

Повече от проблемите на този знак произлизат от прекалено щедрия му характер. Ако успее да сдържа импулса да услужва и да се раздава, ще си спести основните тревоги.

Животът на Себек ще е щастлив, ако реши да го сподели с кроткия и дружелюбен Упес или с тихата Хатор. Маат, Мафдет, Непри, Хнум, Изида и Хонсу са следващите за предпочитане и няма да имат сериозни сблъсъци с него. Компанията на други няма да задоволява особено Себек, но няма и да го отблъсква. Сериозните му проблеми произлизат от взаимоотношенията с Таурт и Тефнут, защото не може да се състезава с тяхната хитрост и остроумие.


СОХМЕТ
( 22 ноември - 31 ноември )

Сохмет в египетската митология е бог, който охранява източната граница и се бори с враговете на Египет. Център на неговия култ е източната делта на река Нил. Изобразяван е в дълги дрехи, с две пера на главата, с дълги коси и брада, а понякога и като сокол.

Очарованието на родения под знака на Сохмет е наистина много голямо. Той е почтен и безкрайно прям, ала умее да изрича мислите си така, че обезоръжава и най-големия си враг. Дружелюбен, работлив и пестелив, Сохмет е щедър само към онези, които обича. Тъй че получите ли скъп подарък от някой Сохмет, значи високо ви цени. Външно изглежда сдържан, обаче лесно се възпламенява. Съумява да запази самоконтрол – оттам и неговата популярност и безбройните приятели. Способността му да обича е подвластна единствено на любовта му към парите.

ЖЕНЕТА-Сохмет е пример за пестеливост. Неспирно подновява стари дрехи, купува и продава употребявани предмети и е ненадмината жонгльорка със семейния бюджет. Беззащитна е само пред децата си и съумеят ли да и влязат под кожата, няма сили да им откаже нищо.

Сохмет обикновено е патриархална. Не се скъпи, когато трябва да нахрани още едно гърло, и оставя роднини, близки и приятели да се навъртат в дома му. Обаче защо? – Защото лукавият Сохмет неизменно ги впряга да свършат нещо, за да си заслужат хляба. Мързеливците, използвачите и тарикатите не усещат кога са се заробили в неговото домакинство. Благотворителността също има граници. При Сохмет грешка няма.

Но колкото и да умее да крие чувствата си, личи му, когато е разтревожен – тогава става обидчив, рязък и напрегнат. А има и такива, които са направо нетърпими. Понеже е активен и работлив, вбесяват го бездействието и прахосничеството.

Отрицателните му качества са склонността към сплетни, критикарство, пазарене – и то, все за дреболии. Купува без нужда, подмамен от изгодни, глупави сделки. Душа дава да събира какво ли не. Споменчета, бележчици, джунджурии – и стаята, и сърцето му са претъпкани с тях. Умира да наднича в хорските работи и все с доброто намерение да помогне.

От Сохмет може да стане чудесен писател и нищо чудно – той иска да знае всичко за всекиго в града, има проницателно око, помни подробности и е много любопитен.

Роденият под този знак успява във всяко начинание, защото се приспособява към всички обстоятелства. Способен е да се справя с трудностите и е устойчив по време на криза. Хладнокръвен и винаги нащрек, Сохмет има силна интуиция, предвидливост и находчивост. Не е застрашен от изненади, защото преди да се впусне в някое начинание, първо си осигурява отстъплението, та при опасност да може начаса да се измъкне.

В списъка на предимствата му оцеляването е на едно от първите места. Ако се налага да се спасявате набързо, тръгнете след него. Той има вродена алармена система и отбранителни механизми, които рядко се повреждат. Понякога му пречи свръх амбицията, желанието да свърши всичко наведнъж. Ако съумее да се възпре, може да стане богат човек.

Сохмет са добри деца и предано се грижат за своите родители. Жените са отлични домакини, а мъжете обичат да помагат вкъщи. Сохмет изпитва привличане към Хнум, защото го намира устойчив, вярва му и знае, че Хнум оценява приятелството му. Харесва му и мощният Изида, а у Баст одобрява интелигентността и съюзите му с нея са сполучливи. Находчивостта на Сет, Хапи и Гор му допада. Хонсу са негови верни съдружници.

Брачен съюз с Озирис направо е катастрофален – фантазьорът Озирис ще доведе практичния Сохмет до черно отчаяние. Бракът с Хатор е също рискован, защото лекомисленият Хатор ще пропилее скътаните му парици.


МАФДЕТ
( 1 декември - 20 декември )

В египетската митология тя е богиня - отмъстителка. Въплъщава се в образа на гепард. Нейните атрибути са палка и нож. В митовете Мафдет се сражава със змея, понякога заедно с бог Ра. Мафдет помага на болните унищожава змея и като строг съдия взема участие в задгробния съд, грижейки се за умрелите в задгробното царство.

Мафдет е родена под знака на обаянието. Тя е интелигентна, хората я обичат, а и тя самата обича компании и многолюдни сбирки. Умее със завидна лекота да завързва отношения и връзки и хората се чувстват добре в нейно присъствие. Тя е обществено животно и обикновено се интересува от добруването и действията на другите. Много я бива да чете характери и хората често я търсят за съвет и мнение.

Мафдет е усърден и старателен работник. Освен това е надарена с богато въображение и никога не изпитва недостиг от хрумвания. Понякога обаче и липсва самочувствието да придвижи идеите си, както би следвало, и това нерядко може да и попречи да се сдобие с признанието, което заслужава.

Мафдет е наблюдателна и мнозина от тази зодия са станали, отлични писатели и журналисти. Освен това ги бива да се занимават с персонал и реклама и би постигнала много в една служба, където има работа с хора и средства за информация. Уменията и са особено ценени в кризисни моменти, тъй като Мафдет има особено развито чувство за самосъхранение.

Ако трябва да се търси изход от затруднено положение, най-вероятно е решението да бъде открито от някой Мафдет. Тя обича да е там, където кипи действие, но ако попадне в бюрократично или ограничаващо свободата и положение, може да се превърне в блюстител на дисциплината и рутината.

Понякога се проявява като опортюнист и постоянно търси как да подобри материалното си благосъстояние и начина си на живот. Рядко ще пропусне някои благоприятни възможности и може да се забърка в толкова много планове и начинания, че започва да прахосва силите си и в резултат почти нищо не постига. Освен това е доверчива и лесно може да бъде измамена от по-безсъвестните от нея.

Друга характерна нейна черта е отношението и към парите. Крайно пестелива, на някого може да се стори дори стисната. Причината е там, че обича парите да се пазят за семейството. С партньораси може да е щедра, както и с децата си и близки приятели и роднини. Към себе си също проявява щедрост, тъй като рядко се лишава от някой разкош или предмет, който много и е допаднал.

Мафдет умира за придобивки и се слави като човек, който обича да трупа предмети. Мрази прахосничеството и не дава нищо да се изхвърля. Освен това често е лакома и едва ли ще откаже покана за похапване за чужда сметка или билет за някое разточително обществено мероприятие.

Мафдет го бива да води разговори, макар че се случва да издрънка нещо, което би трябвало да премълчи. Може да е много критичен към другите – изключително честен и непредубеден критик е, но и се възползва от поверителна информация за лични цели. Така или иначе, понеже е умен и чаровен, повечето хора са склонни да му простят.

През целия си дълъг и наситен с преживелици живот, Мафдет се сдобива с множество приятели и открива, че особено му допадат хора, родени под собствения му знак, както и родените под знаците на Непри, Ихи, Хнум, Изида. Мафдет се разбира и с родените под знаците на Гор, Маат, Таурт, Птах, Мут и Себек, но за доста чувствителните Упес и Нун се оказва прекалено критичен и прям. Мафдет и Хонсу също трудно се разбират – Мафдет се стреми към сигурност и затова променливите настроения на Бену и неговата твърде независима природа го смущават.

Мафдет са със силно развито семейно чувство и дават мило и драго, за да са доволни близките им. Изключително предани на родителите си, и самите те са грижливи родители. Интересуват се с какво се занимават децата им и се грижат от нищо да не изпитват нужда. Често Мафдет имат многобройно семейство.

ЖЕНАТА Мафдет е с добродушен, открит характер и се включва активно в множество дейности. Тя е великолепна домакиня и често има широк кръг приятели. Добросъвестна е и проявява много вкус при обзавеждането на дома си. Стои като стена зад другите членове на семейството си и поради своя изобретателен, дружелюбен и упорит характер може да сполучи във всяка професия, с която се заеме.

Макар Мафдет да са по природа открити, а понякога дори екстравертни, те са силни индивидуалисти със свой собствен свят. Не издават чувствата си и макар да нямат нищо против да научат какво правят другите, много мразят да им се бъркат, в работите. Не обичат самотата и ако останат сами за известно време, лесно изпадат в депресии.

Несъмнено са много надарени, но в повечето случаи не съумяват да извлекат полза от множеството си дарби. Склонни са да се забъркват в прекалено много начинания и да гонят едновременно излишно голям брой възможности. Ако само можеха да позабавят темпото и да се съсредоточат върху едно нещо, биха постигнали големи успехи. В противен случай успехът и богатството ще им убягнат. Ала с неизчерпаемата си способност да очароват, Мафдет рядко, да не кажем никога, не ще останат без приятели.


НЕПРИ
(21 декември - 1 януари)

Непри (от "непер" - зърно) в египетската митология е бог на зърното. Изобразяван е като дебел човек с туловище, нарисувано в класове. Непри е свързан със задгробния култ. Олицетворява семето, което, бивайки засято, израства, с което помага на умрелия да се възроди. В заклинанията за снабдяване на умрелите с храна, Непри се появява общо като бог на Папрата, необходима за ритуалните възлияния. Рожденият ден на Непри празнували в първия ден на жътвата.

Непри е роден под знаците на равновесието и упоритостта. Той е съвестен и усърден работник и всичко, с което се заеме, върши по решителен, методичен и упорит начин. Надарен е да бъде водач и често му се възхищават за неговата непреклонност и безкомпромисност. Знае какво иска да постигне в живота й доколкото е възможно, не допуска да го отклоняват от крайната му цел.

Непри взема много надълбоко своите задължения и отговорности. Той е решителен и ловко се възползва от всяка предоставена възможност. Освен това е искрен и има голямо доверие в приятели и колеги. Въпреки това често е самотен. Непри е сдържан и не обича да споделя, а каквото мисли, го казва само на себе си. Освен Това изключително много цени своята независимост, обича по своему да върши нещата и не се поддава на волята на други хора или на някакъв натиск отвън.

По природа обикновено е спокоен и муден, ала ако нещо го разсърди или реши, че някой го е подвел, може да избухне и да изпадне в ярост. Често е упорит и инатлив, а това може да го доведе до конфликтни положения. Обикновено успява да се наложи, но не дай боже, да не стане, каквото иска – не умее да губи и изживява изключително зле всяко поражение или загуба.

Непри често е дълбокомислен и ученолюбив. Не се слави с чувството си за хумор и не се отнася благосклонно към хитроумните технически изобретения или нововъведения. Той е стабилен, обича традициите и предпочита да се придържа към отъпканите пътеки.

Домът играе изключително голямо значение за Непри и в някакъв смисъл той го има за свое лично светилище. Семейството му често е сплотено, а Непри бди всеки негов член да си изпълнява съответните домашни задължения. Той има склонност да трупа вещи, но го върши по добре организиран и точен начин. Отдава огромно значение на точността и нищо не може да го вбеси повече от принудителното чакане, особено, ако то се дължи на нечия небрежност. Непри може да е изключително взискателен началник.

Веднъж установи ли се на работа и в свой дом, Непри предоволно ще си остане там дълги години. Не обича промяната и не си пада особено по пътуванията. Затова пък работата в градината му доставя удоволствие, както и други занимания на открито, така че често ще го срещнем навън в свободното му време. Обикновено Непри е добър градинар и при всяка възможност гледа да се сдобие със свободна за обработване площ около къщата си. Предпочита да живее на село, а не в големия град.

Благодарение на своята усърдност и прилежност, Непри постига успех в работата, на която се е посветил – стига да му предоставят възможност да действува по собствено усмотрение. Неизменно преуспява в политиката, селското стопанство, както и в областите, които се нуждаят от специална квалификация. Освен това е талантлив и в областта на изкуствата – много Непри постигат голям успех като музиканти и композитори.

Непри не е открит като някои други знаци и му трябва доста време, за да се сприятели и да се отпусне в чуждо присъствие. Ухажванията му са обикновено продължителни, но направи ли веднъж своя избор, ще остане предан и верен на партньора си. Особено добре се разбира с родените под знака на Мафдет, Упес, Таурт, Птах.

Може да установи добри отношения също така с Тефнут, Мут, Себек и с други Непри, но няма да намери общ език с чувствителния Нун, която се ръководи от своите настроения. Трудно се разбира също така с Бену, Ихи и Маат, защото Непри предпочита тихо и мирно съществуване, докато родените под тези знаци са прекалено жизнени и импулсивни за него.

ЖЕНАТА-Непри има добър и любвеобилен характер, а семейството е нейна радост и гордост. Винаги се старае много за партньора си и може да бъде добросъвестна и любвеобилна. Тя е отличен организатор, много е решителна и често постига в живота онова, към което се стреми. Сериозно се интересува от изкуства и нерядко е талантлив художник или музикант.

Непри е много земен. Той е искрен, предан и непретенциозен. Но е сдържан и понякога прави впечатление на надут и незаинтересован. Характерът му е кротък, ала под тази кротост се крият силна воля и големи амбиции. Има смелостта да отстоява убежденията си и не се интересува от последствията, ако вярва в нещо. Вдъхва увереност и доверие и рядко му липсват хора, готови да го подкрепят, или почитатели на неговия силен и решителен нрав.


ХНУМ
( 2 януари - 19 януари )

Хнум в египетската митология е бог на плодородието. В древността е изобразяван във вид на овен с хоризонтално закръглени рога, а по-късно - във вид на човек с глава на овен. Хнум помагал при раждане. Той е създал човека от глина, на грънчарското колело, неговият духовен двойник имал власт над човешката съдба.

Знакът символизира благосъстояние, придобито с усилия и неуморен труд. Роденият под този знак е уравновесен, овладян и методичен, търпелив труженик, почтен и добър слушател. Но трудно променя своите възгледи, защото е упорит и със закоравели предразсъдъци.

Поради това, че вдъхва доверие и характерът му е устойчив, Хнум може да заема важни и отговорни длъжности. Той е човек на изпълнения дълг, нещо, в което понякога дори може да прекали. Скромната му и невзискателна външност крие решителен и логичен ум и когато е нужно, той се изявява като красноречив и внушителен оратор.

В смутни времена неговото самообладание и самоувереност възстановяват нарушения личен и обществен ред. Много е систематичен, придържа се към установените порядки дотолкова, че някои го смятат за лишен от въображение. Никога не разчита на чудеса, спазва даденото обещание. Не се бои от общественото мнение и мрази недовършената работа.

В любовта е наивен. Романтичните уловки го объркват, не умее да залага клопки, не рецитира сантиментални стихове и не е склонен към среднощни серенади. Дори и подаръците му са полезни и трайни предмети. Понеже се придържат към традицията, и мъжът и жената, родени под знака Хнум, обичат любовните прелюдии, палят се бавно и мъчно разкриват своите чувства.

Но ако го изберете за партньор в брака и го дарите с доверието си никога няма да ви предаде и ще крачи редом с вас до края на света. Може да не ви обвива в скъпи кожени палта и да не ви украсява с брилянти, но животът ви с него ще бъде удобен и подреден.

Който има щастието да се ожени за ЖЕНА - Хнум трябва да знае, че е стъпила здраво на земята. Тя ще глади ризата му точно как то майка му, ще подрежда дома и ще готви безупречно. Понякога може да му доскучае с нея, но нека не забравя, че и тя иска малко човешко внимание, че е почтена, трудолюбива и вярна. Под неугледната амбалажна хартия понякога се крият прекрасни подаръци. Хнум струва колкото тежи, и то в чисто злато. Но освен прекрасните си качества, Хнум таи обидите твърде дълго. Безпогрешната му памет запомня огорченията до най-малката подробност.

Докато Сет, Озирис и Сохмет огласят тревогите си на всеослушание, Хатор и Анубис изпадат в униние и биват потиснати от несполуките, Хнум реагира, като се хвърля с главата напред в изтощителен труд, за да удави скръбта и напрежението. А изживее ли любовно разочарование, той се отдава пак на работа и е готов да предпочете самотата пред нови унижения.

В сметките е много почтен. Изплаща дълговете си до стотинка. Ако е морално задължен, винаги намира начин да изрази благодарност. Не е словоохотлив. Цветистите фрази и ласкателствата са под неговото достойнство. Но представете си изненадата, когато се окаже, че този грубоват човек, който не казва дори едно “благодаря”, ви е споменал щедро в завещанието си!

Ако нечии постъпки са по-красноречиви от думите, това са неговите. Не подлагайте на изпитание легендарната му търпеливост. Защото избухне ли, той става страховит. Тогава доводите са безполезни. Беснее като бик и смазва всекиго по пътя си. В такъв момент си намерете яко прикритие и го изчакайте да поохладнее. Слава богу, подобни изблици при Хнум не са чести. У дома думата му е закон. Издава заповеди, ала и изпълнява задълженията си. И от всички вкъщи изисква да са като него.

Хнум, роден през деня, е по-агресивен и деятелен в сравнение с Хнум, роден през нощта. Също така зимният Хнум ще е подложен на по-големи изпитания в живота си от летния Хнум. Родените под този знак са земни личности и следват повече разума, отколкото чувствата си. Позоваването само на чувства рядко може да ги размекне. Хнум е със здраво тяло и трудно се разболява. Но не понася хленченето. И ако успее да култивира в се чувство за хумор и съчувствие, сигурно ще бъде по-щастлив.

Озирис е оня, който най-ярко може да огрее живота на и да му бъде незаменим партньор. И двамата изпитват уважение към законността, възхищават се от добре свършената работа с развито чувство за дълг. Подходящ за Хнум е и любвеобилният Сохмет. Хапи ще се дразни от липсата на чувство за отговорност, а пък Хнум ще бяга презглава от глезената Хатор. Баст, Из Анубис, Хнум, Хонсу, Гор и Ра са донякъде съвместими с Бунтовния Сет ще се влудява от - началническите му похвати.

Накратко: трябва да се знае, че всички успехи на Хнум са на личните му достойнства. Силен и дисциплиниран, той не очаква, а и няма да получи от живота нищо даром. Ще излезе победител, благодарение на собствените си усилия. Каква заслужена победа!


СЕТ
(20 януари - 1 февруари)

Светлият и слънчев Озирис има коварен брат - Сет, "владетел на кражбите и цар на лъжите". Този мрачен бог на разбойниците и стихийните бедствия всяка година изпраща от пустинята гибелен суховей.

Веднъж Сет устроил весел пир за боговете и обещал да пода­ри скъпоценен сандък на този от гостите, който ще е висок колкото сандъка. Единствено Озирис е могъл да влезе вътре. Тъкмо това и очаквал вероломният Сет - той веднага затворил капака, запечатал го с оловен печат и хвърлил Осирис в устието на Нил. Сет символизира сила, страст, кураж. Бунтовна, колоритна и непредсказуема личност, той извиква уважение. Този безстрашен и пламенен борец се смята за знака, който отблъсква трите най-големи беди: пожар, крадци, привидения.

Да се съжителства със Сет е интересно, стига да се подчинявате на неизтощимата му деятелност. Импулсивността и жизнеността му са заразителни. Той буди у околните всички други чувства, освен безразличие и много обича да е център на внимание. Неспокоен и дързък, всеки миг е готов да действа. Но тъй като е подозрителен, понякога се колебае или пък взима прибързани решения. Трудно му е да се доверява или да обуздава чувствата си. Разгневи ли се, говори без задръжки.

Обаче избухливостта е съответна на искреността му, на умението да обича, както и на неговото великодушие. А чувството му за ху­мор е ненадминато. Човечен е. Обича малките деца, животните, джаза - изобщо всичко, което привлича вниманието му в момента. Увлече ли се в нещо, отдава му се изцяло. Преследва целите си докрай. По-чувствителните Сет в младостта си се подмамват от бохемския живот. А някои дори остават в негов плен. Този животински знак трябва да изявява външно чувствата си дотогава, докато намери себе си и тогава да се оформи като личност.

Да му се сърдим ли за тези несъвършенства, да клатим ли укорително глава и да се възмущаваме от безумно смелите му постъпки? Не - хващаме се, че тайничко се молим да успее и сме доволни, когато се уверим, че в края на краищата е постигнал успех.

Когато е отчаян, нужно му е безгранично и искрено съчувствие. Не му натяквайте кой бил прав и кой крив. Просто му дръжте ръката и страдайте с него. Така той ще е готов да направи за вас двойно повече! Колкото и да е сразен, дълбоко в него мъждука неугасимата надежда и той скоро пак се превръща в животрептящото, неизтощимо създание, каквото доскоро бил. Откъм светлата си страна е сърдечен, чувствителен и съчувстващ. Откъм тъмната - инат, несговорчив и егоистичен.

ЖЕНАТА - Сет е очарователна и лъчезарна стопанка. Грижата за дома и светския живот са и еднакво интересни. Сговорчива, трепетна и обезоръжаваща, тя е като мило котенце, просто защото знае, че това и отива. Но не я предизвиквайте - ноктите и са винаги остри, в случай че потрябват!

Отворена към модното в облеклото, сладкодумна, суетна, жената - Сет постоянно сменя прически, грим и дрехи и вечно се оплаква, че няма какво да облече. С децата си е чудесна. Разказва им приказки, играе на театър и е готова да им разрешава всичко забранено. Ала не ги разглезва. Защото след като са поиграли, изисква от тях да изпълнят определените им задължения.

Подобно на Изида и Озирис, и Сет има супер его. Пари, власт и слава - това остава без значение, ако засегнете честолюбието му. Един настъпен Сет е по-страшен, по-отмъстителен от всичко на света! Помнете - много мрази да го пренебрегват! Най-големите му недостатъци са склонността към привързаност и неговата нерешителност. Успее ли да ги овладее и да поеме средния път, ще бъде несравним!

В младостта и средната си възраст Сет ще е обсебен от преследването на успеха и от осъществяването на мечтите си. Старостта му би могла да бъде спокойна, стига да намери сили да отстъпи от предното място и да се отдаде на почивка. Но това ще е трудно, защото ще се вайка над нещата, които не е успял да осъществи. Като цяло, животът му ще е интересен, изпълнен със смях, сълзи, болка, радост, отчаяние и всякакви възможни чувства. Само не го жалете. Той е съвършен оптимист, готов всеки миг да започне отначало.

Съжителства добре с Гор. Почтеният и добродушен Гор уравновесява несдържаните настроения на Сет и му осигурява устойчивост и сигурност. Чудесно е съдружието му с реалистично практичния Хапи. Колоритният, но земен Хонсу също партнира добре с него. Свързва ги любовта към живота и обичта към действието.

Родените под знака на Сохмет, Хатор и Осирис не го отблъскват кой знае колко. Но онова, от което трябва да се пази, е да оспорва авторитета на човек със знак Хнум. При този сблъсък той може да го прободе. Съюз с Баст също не е за предпочитане. Общото между тях е единствено дълбоката взаимна подозрителност. И накрая Амон - тя е най-коварният му враг. Ще се подиграва на Сет, който накрая тъй ще се разгневи й ще извърши такива глупости, че ще стане за смях пред целия свят.


МААТ
(2 февруари - 17 февруари)

Маат в египетската митология е богиня на истината Смятала се е за жена на бога на мъдростта - Тот, понякога, Птах. Изобразявана е като жена, седяща върху земята с подгънати под тялото нозе. Символ на Маат е щраусовото перо, прикрепено на главата и (йероглифът "маат" означава щраусово перо).

Маат играела голяма роля в задгробния съд на Осирис: на една на страна везните слагали сърцето на покойника, а на друга статуетката на Маат. Равновесието означавало, че покойникът е оправдан и е достоен за блаженствата в полята на Пару. В противен случай го изяждало чудовището Амт (лъв с глава крокодил).

Маат е роден под знака на храбростта. Тя е силна и властна и обикновено е непоколебима във възгледите и вярата си. Има силна воля, много е решителна и почти всичко, се заема, върши с невероятна енергия и ентусиазъм. Маат е будна, жива и съобразителна, а умът и непрестанно работи. Тя е много оригинален мислител и винаги прелива от нови идеи изпълнена с ентусиазъм по отношение на нов план или проект.

Маат обожава предизвикателствата и обича да се замесва във всяко нещо, което според нея е обещаващо или е грабнало въображението и. Готова е на рискове и мрази да се чувства зависима от договори или нечии разпоредби. Маат трябва да е свободна да действа както намери за добре и поне веднъж в живота пренебрегне всякаква предпазливост и ще постъпи според желанията си.

По характер родените под този знак са наистина доста неспокойни и припрени. Макар често да се посвещават изцяло на някакъв план, нищо чудно първоначалният им ентусиазъм да се охлади, ако нещо по-привлекателно обсеби вниманието им. е много импулсивна и в живота и не липсват случаи, когато е действала така, че впоследствие да съжалява.

Ако Маат пробват по-голяма готовност да обмислят всичко добре и да постоянстват във възможните си начинания, почти сигурно е, че биха се радвали на по-голям успех от постигнатия. За щастие, Маат успяват в повечето свои начинания, но щом не става така, както са се надявали, те са предразположени към тежки депресии и често им е нужно доста време, за да се възстановят. Животът им е пълен с превратности.

Иначе много лесно се приспособяват. По дух са авантюристи и рядко се задържат дълго на едно място. Докато са млади, вероятно ще опитат силите си в няколко различни професии, а също така често ще сменят местожителството си.

Маат са много честни и открити в отношенията си с хората. Ненавиждат лицемерието и лъжата. Славят се и като доста прями и праволинейни и никога не се колебаят да кажат какво мислят. Понякога са твърде непокорни - най-вече, срещу всякакви норми на дребнаво ръководство, и макар това да води до конфликти с околните, не биха се въздържали от спор или не биха се отказали да се борят за онова, което смятат за правилно.

Маат са родени за лидери и неминуемо се издигат да върха на избраната професия. Но не търпят нищо бюрократично или обстоятелствено, а и не обичат да се подчиняват на заповеди. Доста са упорити и твърдоглави и предпочитат да запазват известна независимост в действията и да отговарят единствено пред себе си. Склонни са да приемат, че успехите им са резултат от собствените им усилия и само в краен случай биха поискали помощ някого.

Въпреки че са самоуверени и имат качества на лидер, по ирония на съдбата изпадат в нерешителност и често отлагат до последния възможен, момент вземането на важно решение. Освен рова са доста чувствителни към критиката. Макар да умеят да печелят пари, Маат са доста големи прахосници и невинаги използват натрупаното по най-добрия начин. Понякога са толкова щедри, че обсипват приятелите си със скъпи подаръци.

Маат се вълнуват много за репутацията си и вина. какво впечатление ще направят на околните. Държат се с достойнство и им е приятно да са център на внимание. Умеят да печелят похвали и за себе си, и за каузите, които защитават.

Често се женят млади и са най-щастливи с родени по

Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .