Банер
nBxrDDvmNF4.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Всичко за "Кофеина"
Написано от Катерина Найденова   
Четвъртък, 21 Август 2008 08:05

Научни факти

coffee.jpg

Идеята да се използва кaфеинът като енергийно гориво може да се окаже безкрайно неуместна. Едно от най-забележителните съобщения по проблема за мита за кофеина като енергиен стимулант е представено от Д-р Даян Спиндлър, доктор на науките, доктор по медицина и хранене, доктор на медицинските науки (Personal Fitness Professional, стр. 28-30.). Смята се, че кафеинът предизвиква психически и физиологически заболявания като хронична умора, смяна на настроенията от една крайност в друга, често свързвани с това, че приемането на кафеин нарушава нормалния сън.

Инсомнията се счита за едно от основните отклонения, предизвикани от кафеина. Той, както и много други наркотични вещества променя усещането за благосъстояние у хора, които постоянно консумират кафе, предизвиквайки фази на депресия и дори параноя! Кафеинът води и до смущения в храносмилането и сърцебиене! Той може да създаде и проблеми, свързани с баланса на кръвната захар и да предизвика състояние на нарушаване на нормалното протичане на познавателните процеси. Едно от най-отрицателните отклонения, свързани с кафеина, е разрушаване на имунната система поради изчерпване на предпазващите имунната система В-комплекс и витамин С. В-комплекс се използва за функционирането на нервите, а витамин С за изграждането на колаген. Като изчерпва тези важни компоненти, кафеинът катализира различни заболявания, предизвикани от отслабването на имунната система.

Митът за "повишаване на енергията"

Когато някой иска да обясни или оправдае навика си да пие кафе, най-напред подчертава как кафеинът му дава енергия. Повечето хора казват нещо от рода на "без кафе не мога, направо ме отпиши", "нищо не мога да върша без да си пия кафето сутрин", "трябва да си изпия дозата.". Всички казват подобни неща без да се замислят. Това, което не е ясно за повечето хора е, че кафето предизвиква моментен прилив на енергия /една нормална чаша от 170 млл. съдържа около 100 мг. кафеин/, но произведеният ефект е нетраен. Макар да стартираме по този начин ударно, но краткотрайно, обмяната на веществата, обратният ефект върху централната нервна система е разрушителен и може да предизвика хаос в баланса на кръвната захар! Ето до къде води "невинната" чашка кафе! Трудно можем да видим положителната страна на това така прокламирано средство за подобряване на енергията. В действителност приемането на кафеин може сериозно да наруши енергийните запаси!

От "високо" до "ниско"

Първоначално, като че ли, приетият кафеин е предизвикал повишаване на общата енергия поради така нареченото "високо" съотношение адреналин/гликоза. Последвалият обратен ефект обаче, води до разрушителен спад на енергията. Това неизбежно превключване от хипергликемично до хипогликемично състояние изсмуква ценните енергийни запаси. Енергийният спад се получава до голяма степен чрез отделянето на хормони в организма. То действа като намалява кръвното налягане и сърцебиенето. Те са причина и за повишаване на депресиите свързани с тревожността, състоянието на нервност и високото ниво на раздразнителност! Естествено тази реакция би изтощила всекиго.

Кафеинът промяна на химията в мозъка

Кафеинът нарушава действието на невроните в мозъка и предизвиква неконтролируема реакция. Тя кара хипофизата да отделя хормона адренокортикотрофик /ACTH/, който изпраща сигнал към надбъбречните жлези да отделят на свой ред стрес хормоните адреналин и норадреналин. Адреналинът /още наричан епинефрин/ повишава мастните киселини за мускулно гориво, задвижва гликозата и мазнините, натрупва ги в черния дроб и намалява секретирането на инсулин, което не позволява да се натрупва гликоза в тъпаните. Кафеинът повишава производството на епинефрин и на норепинефрин. Стрес хормоните действат директно на симпатичните нерви и на невротрансмитерите. В резултат на предизвиканото от кафеина секретиране на стрес хормони се повишава кръвното налягане, ускорява се сърдечния пулс и прилива на адреналин в моменти на възбуда!

Адреналинова недостатъчност

Хиперадренализмът често може да доведе до адреналинова умора. Непрекъснатото натоварване на хормоните, борещи се със стреса ги изтощава и предизвиква умора в организма. Това може да се наблюдава при футболисти, които се чувстват "свежи и бодри" часове преди началния удар, а когато играта започне са толкова изтощени, че едва излизат на терена. Това се дължи на прекомерния, продължителен стрес върху системата. Недостигът на хипофизния АСТН предизвиква адреналинова недостатъчност, което води до умора. Надбъбречната жлеза престава да реагира на АСТН, а хипофизата престава да го произвежда. При прекомерно натоварване надбъбречните жлези и панкреасът просто се изтощават.

Трябва да отбележим, че производството на адреналинови хормони е от жизнено важно значение, тъй като те помагат да се регулира имунната система и освен това пречат на имунните клетки да атакуват здравите! Симптомите в резултат на това явление са умора, световъртеж, смяна на настроенията, тревожност, нервност, сърцебиене, умствена умора, главоболие и редица други заболявания, включващи и болки в гърдите.

Проблеми със съня

Кафеинът може да наруши и качеството на нашия сън. Човек не само трудно заспива, но и не е в състояние да премине през отделните фази на съня, така необходими за пълната почивка. Без истинска почивка, организмът не може да се възстанови физически и психически. Лишаването от сън повишава тревожността и раздразнителността и създава смущения в нормалния ритъм на храненето. Без пълната почивка и правилния режим на хранене не може да се очаква, че ще работим на необходимото ниво! По какъв начин кафеинът ще допринесе до повишаване на енергийните нива в тези по-кратки илипо-дълги периоди на натоварване?

Опасностите, които крие кафето като източник на кафеин

coffee_bean_single.jpg

Непрекъснато се води спор дали кафето крие потенциална опасност за тези които го консумират в големи количества редовно или не. Отговорът е просто "много зависи от нивото на поносимост на всеки отделен човек." Някои хора могат да понесат няколко чаши кафе без "видима" промяна в поведението или в физиологическите реакции. За други обаче, само една чашка може да предизвика редица негативни симптоми. Така че е трудно да се определи какво количество е достатъчно /или по-точно твърде голямо/ за различните хора. Това, което лесно можем да уточним е фактът, че всяко консумирано количество оказва влияние по някакъв начин и до някаква степен! Човешкият организъм не е създаден да преработва или дори да понася наличието на кафе!

Кафето крие и други опасности

Трябва да подчертаем също така, че наличието на кафеин не е единственото зло, съдържащо се в кафето. Трябва да имаме пред вид и къде се произвежда то и с какво е третирано докато расте. Кафето се пръска с различни пестициди, много от които са канцерогенни! Трябва да подчертаем, че кафето съдържа над 500 летливи вещества и тяхното високо алкално съдържание може да предизвика повишаване на киселинността в стомаха. Не забравяйте, че стомахът ви не е от стомана. Високата киселинност в него води до инактивиране на храносмилателните ензими. Без тяхното нормално функциониране стомахът и вътрешните стени на червата са застрашени от язва! Трябва също да отбележим, че витамин С и витамините В подпомагат надбъбречните жлези. Кафето разрушава тези жизнено важни витамини. Предполага се също така, че то води до недостиг на калций и биотин и може силно да намали способността да се оползотворява желязото.

Предизвиква ли кафето изгаряне на мазнини?

Един от най-разпространените митове твърди, че кафето служи за изгаряне на запасите от мазнини. Интересно е обаче да се знае, че кафето произвежда лош холестерол. Счита се, че кафеинът потенциално действа като осважава ума. Поради блокиращият ефект на кафеина върху аденозин рецепторите и последвалото го нарушаване на нормалното активиране на невроните, се нарушава сериозно обмяната на жизнено важните за мозъка биохимични вещества гама-аминобутирова /GABA/ киселина и ацетилхолина. Трябва да подчертаем, че GABA ни помага да филтрираме информацията и да планираме стратегиите си, а ацетилхолинът засилва нашата памет и способността ни да учим.

Кафеинът може да ни доведе до удар

Това, което не е ясно за всички е, че кафеинът е вазоконстриктор, което означава, че действието му намалява притока на кръв в мозъка и същевременно повишава кръвното налягане! Това комбинирано действие се разглежда като предизвикващо удар! Кафеинът намалява притока на кислород в мозъка. Смята се също така, че кафеинът намалява притока на кислород в мозъка, поради стеснение на кръвоносните съдове. Хора, които страдат от главоболие, причинено от кафеина, трябва да знаят, че подлагат на стрес най-важните органи в организма си - сърцето и мозъка. Моля, обърнете внимание – може да настъпи главоболие и при прекратяване на консумацията на кафеин поради разширяване на кръвоносните съдове.

Кафеинът влияе върху кръвната захар като задръства стените на артериите!

Кафеинът стимулира надбъбречните жлези да отделят адреналин/норадреналин, което служат за ускоряване на обмяната на веществата. Когато надбъбречните жлези са стимулирани от кафето, хормонът кортизол изпраща сигнал към черния дроб да отделя натрупаните в него гликоза и мастни киселини в кръвния поток. Така мазнините задръстват нашите артерии. Свръх производството на захар в резултат на стимулирането на надбъбречната жлеза, предизвикано от прекомерното производство на инсулин води до постоянно високи нива на захарта! Това представлява цикличен процес, който може да има сериозен негативен физиологичен ефект!

Обобщение

Накрая Д-р Спиндлър да завърши статията си със следния извод: "Митовете, че кафето е 'безопасен' стимулант са напълно неверни и необосновани."

Безалкохолните напитки като източник на кафеин

Широката употреба на безалкохолните напитки като хранително средство е много неправилен метод за хранене. Подсладителят в напитката има отрицателен ефект върху физиологичното състояние на човека! Ако се използват захари, те водят до повишаване на кръвната захар, което пък причинява повишено натрупване на мазнини. Ако от друга страна подсладителят е изкуствен, мозъкът предизвиква реакция за превръщане на поетите калории в мазнини по време на следващото хранене! Ето как диетичните напитки всъщност водят да повишаване на теглото! Същият хаос, който се предизвиква от кафеина в кафето се получава и от напитките, съдържащи кафеин. Често децата могат да страдат от синдрома на повишената активност и смущения свързани с концентрацията на вниманието! Както при възрастните така и при децата напитките с кофеин могат да предизвикат същите проблеми както и кафето – тревожност, бърза смяна на настроението, депресия, умора и намалена неврална функция /загуба на паметта/ както и намалена способност за учене (Spindler D.: Personal Fitness Professional; стр. 30, Jan. 2000.).

Безалкохолните напитки са причина за претоварване със захар

Доказано е, че консумацията на безалкохолни напитки предизвиква една трета от случаите на свръх натоварване със захар, от което страдат американците. Изследванията разкриват, че другите източници за това са нездравословната диета, включваща захар на таблетки, сиропи и подсладени зърнени храни! Освен това е доказано, че подсладените храни убиват апетита за по-полезни източници на хранителни вещества. Храните с високо съдържание на хранителни вещества като рибата и пилешкото месо дори не се и докосват, докато разни сладкишчета представляват обикновеното дневно меню. Изследванията сочат, че безалкохолните напитки подменят млякото в диетата на подрастващите момичета. Това лишава младите жени от толкова важните за тях натрупвания на калций. Липсата на калций може да има акумулиращ ефект и да доведе до постепенно намаляване на костния мозък. Трябва да подчертаем, че консумирането на захар представлява ужасяващо 20% от калориите, съдържащи се в повечето диети за юноши и девойки. /Тази цифра е по-малка за възрастното население/. (Reuters Health, Jan. 12, 2000, цитирано от: Muscular Development; Vol. 37, No 4, April 2000, стр. 36).

belchohristov.com


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .