Банер
МАТЕРЬ СВА..jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Доматите вече са менте. Как да различим хубавите?
Написано от Катерина Найденова   
Вторник, 19 Август 2008 17:14
Доматите изглеждат добре на външен вид, но да уцелиш добри на вкус е като лотария.

Купуваш си български домати, лъскави, червени, а като ги нарежеш, отвътре имат зелени и бели твърди образувания. На вкус пък са като найлон. Това откриват повечето потребители напоследък.
„Няма значение добре или зле изглеждат на външен вид, на вкус са ужасни", твърди домакиня, която дълго избира от различните купчини домати на столичния пазар „Ситняково", най-скъпият в София.
„Понякога в ресторанта ни карат такива домати, че клиентите недоволстват", обяснява сервитьор в една от столичните пицарии от веригата „Дивака". „Като сервираш салата с домати, после гледаш половината останали неизядени, изплюти огризки. Има някакви твърди и бели неща отвътре, които не могат да се ядат. Има случаи дори да правим отбив от сметката заради доматите в салатата" , допълва сервитьорът.

Какво става с доматите наистина?

Домат с голям процент неузряла "дефектна" част, която не става за ядене.

Белият цвят до обвивката показва, че доматът е от вида, който генетично е променен да не узрява достатъчно и да седи без да се разваля 5-6 седмици. На вкус такива домати разочароват.

Проучване на e-vestnik установи, че в България вече масово се отглеждат домати от типа "Long shelf life" (от англ. – дълъг живот на рафта), които издържат по няколко седмици, без да се развалят. Те не са добре узрели отвътре, не съдържат достатъчно захари, киселини, соли, и други полезни вещества, а се състоят главно от вода и целулоза. Безвкусни са. Но на рафта изглеждат червени и имат добър търговски вид. Това разкри пред вестника 81-годишният проф. Христо Георгиев, който от 55 години работи в областта на генетиката и селекционирането на домати. Професорът през последните 15 години живее и работи научен консултант по селекция на доматите в Лас Палмас, Гранд Канария - Канарските острови (виж интервюто с него тук).
Според проф. Георгиев, доматите, които се продават масово, са кръстосани с ген за по-бавно узряване. Те се берат неузрели, разделят се по големина, транспортират се и преди да се пуснат за продажба, ако са още зелени, се обгазяват, като по този начин се зачервяват отвън, но отвътре остават зелени и безвкусни.

Домат с голям процент неузряла "дефектна" част, която не става за ядене.

Най-вкусният и полезен за здравето домат е узрелият на корен, а не в щайгата. Тогава се получава естествено разхлабване на връзките между клетките и доматът става равномерно и наситено червен, месест и сочен, обяснява професорът. Той подчертава, че доматът е плод, а не зеленчук и като се дъвче не трябва да хрупа.
Българските производители на домати вече отглеждат предимно дълготрайни, неузряващи сортове домати (както масовите по света), така че българско не е равносилно на по-добро качество, както хората се заблуждават.
Според готвачи от столични ресторанти дори често турските домати са по-хубави от българските, по-сочни и без зелени и бели образувани отвътре.

"Младите хора и децата вече свикват с тези домати. Те вече не познават истинския, пълния вкус на домата и не им прави впечатление, че салатата хрупа", казва проф. Георгиев.
Как да изберем хубави домати на пазара?

При толкова много сортове, производители и красивия външен вид на доматите, въпросът е сложен и с повишена трудност. Все пак някои правила могат да помогнат на потребителя да се ориентира:

- Разгледай внимателно т. нар. чашка на плода – тоест мястото, откъдето е откъсната дръжката.

Домат, на който по чашката си личи (мястото, откъдето е откъсната дръжката), че е откъснат скоро.

Домат, на който по чашката (мястото, откъдето е откъсната дръжката) си личи, че е откъснат преди повече от седмица-две.

Домат, на който по чашката си личи, че не е откъснат много скоро.

По него си личи кога е откъснат доматът. Ако мястото (чашката) е светло и свежо, това означава, че доматът е откъснат скоро. Ако е повяхнало, потъмняло и напукано (виж снимките), доматът е откъснат преди седмица-две, дори да изглежда здрав и пресен на външен вид. Най-вероятно е преседял, държан по хладилни складове, обгазяван и др.
Ако доматът е с голяма чашка, по-бързо се разваля и много от него се изхвърля при нарязването – вероятността да има по-голяма твърда неузряла част под чашката е по-голяма.

- Не избирай домати по външния вид, той лъже. Доматите могат да изглеждат прекрасно, да са яркочервени на цвят и да са като найлон на вкус. За препоръчване е да се избягва купуване от супермаркети. В тях най-често се доставят домати от този тип, който има дълготраен живот на рафта (Long shelf life). Купуването от пазара е за предпочитане. Но! Не трябва да се лъже човек по надписите „Градински домати". Много търговци по сергиите на пазара сами правят подбор на доматите, отделят по-старите и ги продават на намалени цени. Те се снабдяват обикновено от борсите, откъдето купуват магазини и супермаркети.

На надписите "Градински домати" не трябва да се вярва.

- По-дребните домати с малка чашка са по-здрави и издръжливи на транспорт. По-често са от сорт, който не е от вида за бавно узряване и дълготраен живот. Затова, ако ги купуваш от пазара, по-вероятно е да са по-зрели и близки на вкус до едновремешните домати, отколкото по-едрите.

Заради влошаването на вкуса на българските домати, потребителите започнаха да купуват повече розови домати, които са по-скъпи, но напомнят вкуса на едновремешните български домати, твърдят продавачи от пазарите в София.
Розовите пък най-често са напукани и с разни твърди образувания, заради които се изрязва голяма част от тях. Напоследък, според проф. Георгиев, и този сорт домати се обработва с ген, така че да не узрява бързо и да бъде по-траен. Така потребителят отново е излъган.

Розови домати. Много от тях са напукани и имат разни твърди образувания, но на вкус са по-близки до едновремешните домати.

Цветът на розовите домати се дължи на това, че горният им слой (обелката) е прозрачен. Производителите и специалистите не харесват розовите домати, защото са по-груби, дават нисък добив, имат голяма чашка, лесно се разпукват.
75% от световното производство на домати отива за преработка (за сокове, пюрета, консерви и др.) Само 25% са за директна консумация.

Светослава Банчева, Иван Бакалов e-vestnik


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .