Банер
veles-2.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Компютърните пароли могат да бъдат разчитани лесно
Написано от Катерина Найденова   
Неделя, 02 Декември 2007 00:00
По звуците от ударите на клавишите могат да се резчитат паролите.






 
Мислите ли, че ако никой не вижда екрана на вашия компютър то вашите електронни съобщения са в безопасност?


Изследванията показват, че някои специалисти могат да разшифроват съобщенията по звука на клавитурата.

В доклад, който ще бъде представен на предстояща конференция по компютърна безопасност, Дъг Тайгър (Doug Tygar) от University of California, Berkeley и колегите му твърдят, че е възможно да се анализират звуците, произвеждани от човека при набиране на текст по клавиатурата, съобщава Nature.

С помощта на микрофон за 10 долара те могат да възстановят 96 процента от написания текст.

Според учените не е нужна никаква допълнителна информация за пишещия човек, за клавиатурата, за стаята или за особеностите на текста. Не е нужно даже микрофона да бъде обезателно в същата стая, където седи човекът, набиращ текста.

С помощта на параболичен микрофон, който е извън стаята достатъчно точно може да се разпознае сигнала.

Методът се основава на различната сила, с която удрят пръстите по клавиатурата. Всеки клавиш произвежда няколко различни един от друг звуци, отбелязва експерта по компютърна безопасност Дан Уолах (Dan Wallach) от Rice University, Houston.

Клавишите в края на клавиатурата звучат по-различно от тези, разположени в центъра, точно както барабана звучи по различен начин в зависимост от това дали ударът е в средата или близо до периферията.

Естествено звукът не е толкова отчетлив, за да може лесно да се идентифицира всеки отделен клавиш.

Тази работа обаче извършва специализирана компютърна програма.

Изхождайки от последователността на звуците, тя генерира хипотези, коя е възможната дума и след това постепенно уточнява предположенията с помощта на стандартни алгоритми за проверка на правописа и граматиката.

Програмата повишава точността от разпознаване на отделните клавиши в зависимост от продължителността на записаната информация.

След първите десет минути на прослушване на звуци, при набор на английски език, нашият алгоритъм може да разпознае произволен текст, в това число и пароли, - коментира Тайгър.

Уолах смята, че този алгоритъм е много по-добър и реален от съществуващите до момента методи за акустично разпознаване на звуци от клавиатура.

За някои от по-ранните системи бе нужна фаза на обучение, по време, на която е необходимо да се обработи известен обем текст, за да се установи предварително съответствието между различните звуци издавани от клавишите.

Все още не е ясно къде може да се прилага тази нова технология. Едва ли ще успеете да се сдобиете с добър микрофон за подслушване от специалните служби, за да чуете нещо достатъчно важно.

При ревнивите съпрузи този метод няма да е нужен, защото те обикновено имат достъп до компютъра на партньора си, което им позволява по-ефективно и по-безболезнено да намерят интересуващата ги информация.

Може би голяма полза ще имат папараците при подслушване на електронните писма на звездите.



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .