Банер
f81740c2d06a9738bd923e87b5ecaba5.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

ИНТУИЦИЯТА: МОЖЕМ ЛИ ДА Й СЕ ДОВЕРИМ?
Написано от Катерина Найденова   
Петък, 30 Ноември 2007 00:00
Зациклянето в миналото се нарича депресия, зациклянето в бъдещето – тревожност.
Психолозите често определят интуицията като начин да знаем без да мислим.

Понякога мислим твърде много и точно затова .


Как ние хората можем да бъдем ефективни? Благодарение на мисленето, включително това относно други хора и действията им. Разбира се, правилното мислене.

Способността да мислим, да анализираме себе си и нашето поведение, да планираме напред, е вероятно качеството, което в най-голяма степен ни определя като човешки същества – венец на еволюцията. Но мисленето не е само благословия. То може да бъде и проклятие.

Понякога мислейки, зацикляме. Хората често са обсебени от миналото, предъвквайки различни събития отново и отново... Други пък се парализират от това, да мислят какво ги очаква напред.

И двете форми изчерпват ограничената способност на мозъка да внимава, като така слагат бариера пред ума и носят негативи за психическото здраве.

Зациклянето в миналото се нарича депресия, зациклянето в бъдещето – тревожност. И двете състояния са бич на съвремието ни.

Интуицията е полярната противоположност и на двете състояния, тя е начин да знаем, без да мислим – начин, на който можем да разчитаме, а това е изключително ценно в много случаи.

Има различни варианти да дефинираме интуицията, но всички те са по-скоро главоблъсканица. Мисленето за това, какво е интуицията е точно онова, което интуицията не е – мислене.

Интуицията е "мозък на автопилот", тя обработва информация отвъд познанието, което осъзнаваме. Тя е несъзнателен мисловен процес.

Може ли да се доверим на интуицията?
Може би ще ви успокои да знаете, че всъщност несъзнателното обработване на информацията се случва през цялото време.

Представете си безкрайно шофиране по магистрала. Карате километри без да мислите съзнателно. Управлявате колата, реагирате на условията на пътя и на движението на другите коли, което очевидно означава, че мозъкът ви обработва постъпващата информация. После обаче дори не помните пътя.

Или пък си представете, че тръгвате от къщи, потъвате в мисли и изведнъж се осъзнавате пред крайната точка, за която сте тръгнали.

Ако кажем, че по принцип е безопасно да разчитаме на автоматичния несъзнателен процес за рутинни действия, въпросът е: какво става при по-комплексни ситуации?

Несъзнателният процес оперира през цялото време при вземането на решения, включително и при сложни казуси. Често обаче ние не му даваме шанс.

Позовававаме се на рационално-звучащи критерии за емоциите и дествията си и не показваме субективните си предпочитания на чувствата, които възникват спонтанно.

Проучвания обаче показват, че рационалното обмисляне на нашите предпочитания и решения, може всъщност да ги направи по-лоши, отколокото ако са оставени на интуицията.

Истината е, че много от факторите, които влияят върху реакциите ни, не са достъпни за нашето съзнателно "аз".

 здраве.бг 



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .