Банер
526813_445903392152965_1386684995_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Папа Йоан VIII или Папеса Йоана
Написано от Ивайло Иванов-IYI   
Четвъртък, 19 Юли 2007 00:00
Акуширането на Папесата "Папеса Йоана" е глава на Римокатолическата църква в периода 855-858г. Заела престола след Лъв IV (10.04.847-17.07.855).под името Йоан VIII.

Според предания те била дъщеря на английски мисионер и се родила в Германия-в Майнц или в Ингелгейм.На 12 годишна възраст,облечена с мъжки дрехи избягала с един монах в Атина.Там станали членове на една от най-престижните през девети век книжовни школи в гръцката столица (може да става дума не зa ΑΘHNA,a за KΩNΣTANTINOYПOΛIΣ,защото тогава това е била столицата-IYI) .

След смъртта на любовника си,тя отишла в Рим,където станала преподавател във висше училище,после кардинал и накрая римска папа.По време на една процесия родила.За това какво е станало след това има 2 версии - че била пребита с камъни,а според друга била свалена от поста си и пратена в манастир до края на дните си.
Но това са слуховете.Документалната история казва ето какво...
Историята на папеса Йоана е известна предимно от хрониката от 13 век на монаха-доминиканец,поляка Мартин Опавски.В своята "Хроника на Папи и Императори"
(Chronicon Pontificum et Imperatum) ,той пише:

"Йоан Англикус,роден в Майнц,беше папа за 2 години,7 месеца и 4 дни и умря в Рим,след което нов папа нямаше 1 месец.Твърди се,че този Йоан е бил жена,която като момиче е отведена в Атина, преоблечена в мъжки дрехи от нейния любовник.Там тя станала изкусна в различни науки,където нямала равна и по-късно в Рим,изучила хуманитарните науки и имала велики учени след своите студенти и слушатели.Славата й се разнесла из Рим и тя била избрана за папа.Забременяла от своя любовник. Поради незнание кога да очаква раждането на бебето си,тя родила по време на процесия от San Pietro до Laterano,в тясна улица между Колизеума и църквата "San Clemente".След смъртта й се казва,че е погребана на това същото място.Сегашният папа винаги се извръщал настрана от улицата и мнозина вярват,че го прави от отвращение от случилото се.Също така не е поставена в списъка на светите папи,и поради женския си пол и поради безчестието на случилото се."

Според автора това се случва между управлението на папите Бенедикт III (29.09.855-07.04.858) и Николай I (р.820-867).Версии на тази история се появяват и в източници преди Мартин Опавски.Най-често цитираната е на Анастасий Библиотекар (починал 886, предполагаем антипапа-папа,който не е признат от цялата каролическа общност),съставител на "Liber Pontificalis" , който е бил съвременник на папесата.Обаче историята не е намерена в благонадеждните манускрипти на Анастасий.Всъщност само един от ръкописите на Анастасиевата "Liber Pontificalis" съдържа забележка за жената-папа.Този ръкопис,в библиотеката на Ватикана,съдържа пасаж,който е вмъкнат като бележка в края на страницата,под редовете и е с различен почерк-несъмнено е датиран след времето на Мартин Опавски.Възможно е написалият забележката да се базира на историята на Мартин Опавски и не е достоверен източник.Същото е вярно и за писаната през XI век "Хроника на папите" на Мариан Скот (Marianus Scotus). Няколко ръкописа съдържат кратко споменаване на жената-папа,на име Йоана (най-ранният от тях я нарича със специфично име),но всички те са написани след творбата на Мартин Опавски.По-ранните ръкописи нямат сведения за тази легенда.

Има един единствен източник за папесата,но той посочва други дати на нейното вероятно управление.Това е Хрониката на Жан Мейли - "Chronica Universalis Mettensis" ,който пише през XIII век.Там датира скандала с папесата не от 850г., а от 1099г.Той пише:

"Относно определен папа или по-скоро жена-папа,която не е вписана в списъка на папите или епископите на Рим,защото е жена,която се преоблекла като мъж и станала,благодарение на характера и талантите си,енориашки секретар curial secretary, а след това кардинал и накрая папа.Един ден,докато яздила кон,родила дете.Незабавно,според римско правосъдие,тя била вързана за краката към опашката на коня и влачена и замервана с камъни от хората в продължение на половин левга.И където умряла,там била погребана и на мястото е изписано: "Petre, Pater Patrum, Papisse Prodito Partum" [Петре, Баща на Бащите,Издай раждането на дете от жената-папа]. По същото време е въведен четиридневен пост,наречен "пост на жената-папа." (Jean de Mailly, "Chronica Universalis Mettensis").Интересното е,че поста,за който споменава Жан де Мали,се спазва от католиците и до днес.

Относно това какво точно е пишело на камъка,къде е бил и как се превежда написано има и други версии.Според Стефан Бурбонски е било написано: "Parce, Pater Patrum, Papisse Prodere Partum".

Монах от Малмесбури (1366) счита,че тя не е убита,но водела затворнически живот.Обаче сина й направил кариера в църковната йерархия и стана епископ на град Остия.Към тази версия се придържа и Бокачо.

Легендата за папеса Йоана се свърза с това защо Ватиканът използвал "sedia stercoraria'' (стол с дупка).Говори се,че се използва,за да се проверява полът на кандидатите за Светия престол.

В действителност такива столове са съществували.Един е изложен във Ватиканския музей, а друг в Лувъра.Използван е при издигането на папа Паскал II през 1099.Причината да имат дупка е спорна,но и столовете и дупките на тях предхождат историята за папеса Йоана и дори католицизма с векове и нямат нищо общо с проверката на пола на бъдещия папа.Има мнение,че те са с римски произход и това всъщност са т.нар. "sedia curules" -троновете,на които седяли консулите.Обяснението за използването им е,че високопоставените благородници често приемали съветници по време на "утринния си тоалет"...

Достоверността на разказа за папата-жена,първо била оспорена от реформатора Блондел в средата на XVIвек.Според някои изследователи,тази легенда възникнала,вероятно като насмешка над господството на жените в папския двор,започвайки от Йоан X (914-928) до Йоан XII (919-963).

Доводите на привържениците на идеята за съществуването на папеса Йоана освен ръкописите са и:

  • През 1413г. чехът Ян Хус е обвинен в богохулство.Всички негови аргументи по адрес на църквата не останали без отговор,с изключение на този,че на папския престол е била жена.
  • В катедралния събор на Сиена има статуя с надпис "Johannes VIII, femina ex Anglia" (Йоана VIII, англичанка).Но през 1276 е заменен с "Папа Цахариес".
  • През Средновековието няколко италиански скулптори правят статуи на папесата, като особено поулярна става "Папесата с детето".
  • Доводите на отхвърлящите тази идея са:

    • Няма времево място между управлението на папа Лъв IV (10.04.847-17.07.855) и Бенедикт III (29.09.855-07.04.878),когато се твърди,че е управлявала папеса Йоана.Лъв IV умира на 17 юли 855г.От друга страна има монети с облиците на папа Бенедикт III и император Лотар I ,който пък умира на 28 септември 855, което значи,че Бенедикт е бил папа по времето на император Лотар I.Така времето по което би могла да е на власт Йоана е съвсем малко (2 месеца) и практически не е възможно,като се сложи и необходимото време за избор на нов папа (ако наистина между тия папи е била Йоана,то смятам,че датата на първият е "леко" преместена напред във времето.Така няма неудобни въпроси-IYI) .

    Интересен,oбачe,фактът,че една от картите Таро се казва "Папесата".Образът на Папесата се появява за първи път сред картите Таро през Средните векове.Някои от вариантите на картата директно свързват изобразената жена с папството като я изобразяват носеща trigregnum или Папската Тиара.В други варианти освен с "triregnum",тя е показана и с ключ,препращащ към ключовете,които са традиционен символ на Ватикана.Обаче не всички карти са директно свързани с папството.Някои свързват жената с Дева Мария и/или Изида.Карти след Реформацията представят папеса Йоана с дете,препращайки към легендата.

    "Истината е някъде там...".По-точно във ватикана.Но никой не знае кога ще се изавядт архивите и се каже истината.Може би след края на Католицизма...може би,може би...

    По материали от нета

    IYI



    Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
     
    Сходни статии
    За сайта
    © 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .