Банер
РОД.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Направете красиви великденски яйца
Написано от Румяна Алексиева   
Петък, 06 Април 2007 00:00
С листенца от растения, перца от лук и други трикове ще направите оригинална украса за празничната трапеза
   
   Възкресение Христово е най- големият празник на източноправославните християни. Той продължава в три последователни дни като датата е подвижна- в границите от 4 април до 8 май. Тя се определя ежегодно по специална таблица, съобразена с лунния календар.
   На този празник се боядисват яйца и се месят козунаци, а на обяд на трапезата присъства агнешкото блюдо.
   Ето и някои любопитни факти от миналото. Колко яйца ще се боядисат се е определяло от броя на членовете на семейството, а в селата и от броя на кокошките- носачки. Обикновено са приготвяни 30- 40 яйца, че даже и 200- 300 яйца в богаташките къщи. По традиция боядисването на яйцата е ставало в четвъртък сутрин преди Великден, а тази работа е била приоритет на най- старата жена в семейството. Допълнителното украсяване се е извършвало от момичетата и младите булки.
   Основен цвят в боите е червеният. В най- старо време яйцата са боядисвани със сварени билки в естествени ярки цветове. С помощта на риган се е постигал червеният цвят, оранжево- червени са ставали яйцата, потопени в сварени пръчици от смрадлика. За зелена украса се е ползвала коприва, а за жълта- отвара ит орехи и кори от ябълки.
   Яйцата са се боядисвали за кумовете, за децата и за всеки гост, прекрачил прага на дома. Те са се приготвяли с повече старание- оцветявани са с рисунки, геометрични фигури и др. Наричали са ги парашки, т.е. писани яйца. Те не са се ползвали за ядене, с тях не са се чукали хората, а само са били подарявани.
   От традицията като че ли най- много се спазва повелята яйцата да се боядисват в четвъртък сутрин или събота. Разбира се, съвременната жена прави това по удобно за нея време. Но с едно поне може да се съобрази- първото яйце да топне в червената боя. С него се натъркват лицата на децата вкъщи за здраве и дълголетие. То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата- да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Това яйце се пази някъде във витринка, да не се счупи, за да е на късмет. Следващото яйце също е червено- то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден. Как ще боядиса останалите яйца е въпрос на индивидуален вкус на всяка домакиня.
   Красива окраска се получава като се използват листа на различни растения- детелина, здравец, магданоз. Предварително свареното яйце се подсушава внимателно и листът се поставя плътно встрани върху него. След това се увива с марля, усуква се и се фиксира с щипка за пране или се връзва с ластик. Потапя се внимателно в боята. Не трябва да има голяма разлика в температурата на боята и на яйцето, иначе то може да се спука. Оставете го да престои десетина минути, след което внимателно отстранете марлята и листчето и сложете в тавичка да изсъхне. Яйцата нареждайте без да се опират едно в друго.
   Ако искате по- пъстра окраска, вземете пласт памук, дълъг около 20 см. Внимателно с лъжица гребете от боите и изсипвайте върху различни участъци от памука, като редувате цветовете. След като напоите добре, поставете яйце и го увийте в памука. Оставете да престои 3- 4 минути. Като боядисате най- много три яйца, отново полейте с боите. След десетото яйце е добре да подмените памука.
   Оригинални са и яйцата с перца от кромид. Взимат се само кафявите обвивки от стар лук. Те се нарязват на тънки лентички (3- 4 мм дебели и 1 см дълги). Суровите яйца се измиват и както са мокри, всяко едно се овалва в лучените лентички. След това се поставя внимателно в марля, усуква се в краищата и се завързва с конец. В този вид яйцата се сваряват във вода, изваждат се и се оставят да изстинат, както са опаковани. След това се пускат в различните бои, където престояват 7- 8 минути, изваждат се и се махат внимателно марлята и люспите.
   Оставете боядисаните яйца да престоят поне половин час. След това намажете всяко с памуче или марля, напоена с олио. Подредете ги в красива фруктиера и сервирайте заедно с козунака на великденската закуска.


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .