Банер
bear.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Космическите числа
Написано от Kora   
Петък, 26 Януари 2007 00:00
В древните митологии числата символизират различни елементи на Космоса. Например, “1” е божествената цялост, “2” - небето и земята, “3” - небето, земята и подземното царство, “4” – броя на страните на света, главните посоки и т. н.

 

Четворката, въпреки четността си, също като тройката, може да символизира световната хармония. А съотношенията на тройката и четворката дават такива сакрални числа, като “7” и “12”, които също обозначават цялост и съвършенство. Затова се казва “седем пъти мери”, не случайно делим годината на 12 месеца, а зодиака – на 12 знака. Може би затова “13” се смята за лошо число, защото нарушава хармонията на 12, превръщайки дузината в дяволска.

Всичко е в ръцете ни

Важна за възприятието на числата е и системата за смятане. Броим с десетки, защото толкова са пръстите ни. Така са смятали древните египтяни, китайците, индийците и арабите. Древните гърци, римляните и индианците мая освен с 10, са смятали и с петици, т.е. с пръстите на едната ръка. А древните вавилонци изобретили уникална система за изчисление, в която значението на числото “10” за нас, играело “60”. Учените и до днес не знаят защо, но тази система използваме и днес всички, пресмятайки часовете и минутите и секундите.

Особено значение е имало и числото “40”. Смята се, че в древни времена това е било най-голямото число: толкова можели да пресметнат с пръстите си двама души при търговията. То било символ на “много”. Днес такова условно число е “100” (“Сто пъти ти казах...” съвсем не значи, че наистина сте повторили нещо сто пъти).

Опасна аритметика

В римската, гръцката, древноеврейската, а по-късно и славянската азбука на всяка буква съответствало определено число. Събирайки числовия еквивалент на буквите в дадена дума, намирали нейното число, което използвали не само в гаданията и предсказанията, но и като шифър. Така зловещето число 666, известно от Апокалипсиса като “числото на Звяра”, не е нищо друго освен сбора на буквите в името на римския император Нерон, известен с жестоките гонения на християните.

Всеки сам избира дали да вярва или не на числата. Понякога се борим с ”лошите” числа вместо със страховете си. Потърсете трамвай или автобус “13”, етаж или стая “13” в хотел и сами ще се убедите.

Но не е лошо да знаем, че предразсъдъците может реално да са опасни за здравето ни. Известно е, че китайците и японците не обичат числото “4”, защото в езиците им то е съзвучно с думата “смърт”. Но наскоро американските медици установили, че живеещите в САЩ китайци и японци най-често умират именно на четвъртия ден от месеца, стресирани от зловещата дата 4. Така че по-добре е да вярваме в “щастливите” числа и да очакваме нещо хубаво, отколкото да треперим от страх пред “нещастните”.



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .