Банер
10922548_1607587916119366_6379954884693221898_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Магията на цифрите
Написано от Kora   
Петък, 26 Януари 2007 00:00
Ние, хората на XXI век, естествено, не сме суеверни. Но все пак, дори когато чукаме на дърво срещу уроки, го правим кой знае защо три пъти. А ако на изпит ни се падне въпрос номер 13, сърцето ни се свива. Защо така се влием от числата?

 

Корените на тази подсъзнателната зависимост се крият в в началата на цялата ни култура. Вярата, че числата влияят върху съдбата, е заложена в основите на цивилизацията ни. Още гръцките философи-питагорейци, последователи на Питагор, смятали числата за основна същност на цялата вселена. От тази философия се зародило езотеричното учение - нумерологията. Съвсем независимо от гърците подобна система създали китайците и популярният днес фен-шуй се базира именно на вярата, че светът е управляван от числата.

Четно-нечетно

Много зависи от това, дали числото е четно или не. Практически всички народи по света се отнасят по различен начин към четните и нечетни числа. Първите се асоциират с тъмнината, нощта, лявата страна, женското начало, а вторите – със светлината, деня, дясната страна и мъжкото начало. Това е свързано с особенностите в строежа на човешкия мозък. При повечето хора доминира лявото полукълбо, управляващо дясната страна на тялото и затова свързващо с нея всичко “положително” и каращо ни да възприемаме по-добре нечетното. В Китай, в Книгата на промените колкото повече четни линии се паднат в триграмата, толкова по-неблагоприятено ще е предсказанието.

Двойка и тройка

В много култури с лоша слава е числото “2”, като най-малко от четните числа. Например, при славяните е имало забрана да се повтаря два пъти едно и също действие; множество зловещи поличби са свързани с двойката (ако кокошка снесе в един и същи ден две яйца или яйце с два жълтъка, се смятало, че е на болест и дори – на смърт). Като лош знак в древността се възприемало и раждането на близнаците. Като се сетим, че това означавало натрупването в семейството на критичен брой кармични уроци, можем да намерим обяснение за такова тълкуване на иначе радостното събитие.

Затова пък числото “3”, като най-малко от четните числа след единицата, която заемала особено място, било благоприятно, свято, символизиращо съвършенство. Това породило препоръката да се извършват по три пъти ритуалните действия: да се прекръстиш, да плюеш през рамо, да чукнеш на дърво, както и предпочитането на трикратното начало в много области на живота: художниците с удоволствие рисуват триптихи, писателите пишат трилогии, а спортистите-бегачи преди да се откъснат от старта броят до три. Сакралността на тройката се продължава в числото ”9“ (три пъти по три) и до безкрайност. Не случайно се смята, че девятката е завършващо число, затварящо цикъла и даващо изкупление на греховете.



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .