Банер
10369601_723667421039571_6902133006729156366_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Особено Надарените Деца
Написано от Стоян Захариев   
Сряда, 24 Януари 2007 00:00

Надарените деца Поради небрежността на родителите и незаинтересоваността на училището често талантът им се погубва, разказва РФИ в рубриката си "Европейски акценти"

Френска асоциация организира в Париж двудневни срещи, целящи своевременното откриване на надарени деца.

 

Родителите на такива деца често не си дават сметка за техните способности, нито пък разбират смущенията в поведението им - феномен, често съпътстващ децата с по-особени заложби.

Талантливите деца

не могат да намерят своето място в класическата училищна система

Смята се, че понастоящем във Франция има 400 хил. надарени деца.

Асоциацията "Фрактал" помага на родителите им. Наскоро в 11-ти парижки район се състояха срещи, посветени на проблема. Интересът към тях е бил много голям.

Бащата на 8-годишно момче, дошъл да разговаря със специалистите, споделя, че още преди началното училище, детето е започнало да напредва.

"Понякога се справяше със задачите на своя по-голям брат. Когато задавахме въпроси на брат му, отговаряше той. Не си давахме сметка какво означава това.

Когато тръгна на училище, започнахме да се съмняваме в някои неща. Той се справяше с всички упражнения на по-големите", разказва бащата.

Децата като това момче бързо се справят с поставените им задачи и после скучаят.

Стават неспокойни, не стоят мирно по местата си, често са и агресивни

Такива деца намразват училището, защото практиката не ги удовлетворява.

Психологът Флор Модиер участва в двудневните срещи в Париж. По време на тях в едно помещение се провеждат разговори с родителите, а в съседна стая са самите деца, на които са дадени упражнения и тестове, целящи да установят надарени ли са те и доколко.

Модиер посочва, че упражненията са на две нива - устно и представяне.

"Преценяваме как детето се ориентира в пространството и времето, капацитетите му за абстракция, за разбиране. Трябва да уловим богатството на речника, но също и социалното ниво", обяснява Модиер.

Децата също рисуват, измислят истории. Те се забавляват и се чувстват пълноценни. После резултатите се предоставят на родителите.

Понякога съветът към тях е изследването на детето да продължи и да бъде по-задълбочено.

В Чехия въпросът със статута и обучението на надарените деца също поставя въпроси. Асоциация на родителите на надарени деца реши сама да организира специални курсове.

Идеята е министърът на образованието да открие специални класове за тези деца. Сега такива класове съществуват, но са неофициални, а

учителите са самите родители от споменатата асоциация

Проблемът е, че в един малък клас от надарени, някои деца свободно четат и пишат още на 4-5-годишна възраст, докато други техни връстници не могат дори да държат молива, но пък се справят отлично със смятането или са на "ти" с компютрите.

Тази сложност в организирането на часовете за надарените или по-талантливите деца, както и скептицизмът на чешкото общество, карат властите да се колебаят и да се бавят с вземането на решение.

Все пак някои по-инициативни директори на училища взимат присърце съдбата на надарените деца и със собствени сили правят специални програми само за тях.

В България масовото училище предлага обучение, съобразено със средното ниво на способностите на децата, и

надарените деца остават пренебрегнати

Работата в клас с по-талантливите деца е въпрос на инициатива на отделните учители. Всички педагогически факултети имат програми и методики за работа с даровити деца.

На практика обаче те трудно се прилагат, защото малко учители подхождат гъвкаво към учебния процес. В резултат на това голяма част от надарените деца остават "неразпознати".

Реално родителите са тези, които могат да се погрижат за развитието на своите даровити деца. Възможности има в извънучилищни форми като спортни клубове, школи или образователни центрове.

Един такъв център е РУНИ, който съвместно с детската МЕНСА предлага развиващи програми за децата с по-изявени умствени способности.

Ако родителите могат и решат да отделят допълнително средства, надарените деца имат шанс да развиват заложбите си в подобни центрове.

За съжаление има много високоинтелигентни деца, които поради небрежността на своето семейство и

поради незаинтересоваността на училището към тях просто се погубват

Добър шанс за надарените е да попаднат в някое от специализираните училища по изкуствата, както и на добри педагози, които да ги поведат по най-добрия за тях път към изкуството.

Музикалните прояви на децата се насърчават именно от училищната среда, сочи проучване за даровитите деца в България.

Основен критерий за категоризирането на едно дете като даровито са неговите постижения на национални и международни конкурси. По получените данни общият брой на тези деца е 1335.

Децата в училищата на министерството на културата са обект и на

програма за закрила, която правителството прие миналата година

Закрилата по-скоро се изразява в еднократно финансово подпомагане или чрез едногодишни стипендии.

Участниците в проучването са стигнали до извода, че е необходима национална стратегия, която да обхваща не само финансови, но законови и обществени мерки за закрила на надарените деца.



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .