Банер
semargl1.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Цигарите трябва да се откажат навреме
Написано от Стоян Захариев   
Четвъртък, 05 Юли 2007 00:00
Организмът може да се самопречисти, но за това му е необходима поне година.

Специалистите твърдят, че тютюнът е смъртоносно опасен под всякаква форма - цигари, лула, наргиле, емфие и във всякаква разновидност - “лека”, “мека”, “с ниско съдържание на катран”, “органичен”, ароматизиран и т.н.

Никотинът наркотик ли е? Можем ли да наречем тютюнопушенето разновидност на наркоманията?
Никотинът и някои вещества, съставящи цигарения дим са психоактивни вещества, които предизвикват психическо влечение и физическа зависимост. Дали никотиноманията е разновидност на наркоманията или токсикоманията е терминологичен въпрос. Но, ако се говори еднозначно, разбира се, никотиноманията е наркомания.

Как се формира никотиновата зависимост? Защо пушачът се нуждае от поредната цигара?
Това е много индивидуален процес. Изразената психическа или физическа зависимост от цигарите се формира средно 1-2 години след началото на системното пушене, но в редица случаи влечението възниква веднага след няколко изпушени цигари.
Силното и непреодолимо желание да се пуши е основано на физическата и психическата зависимост от психоактивните съставящи на цигарения дим и самия процес на пушене - от своеобразния ритуал, от усещанията за комфорт и безопасност, възникващи при пушачите.

Съществуват ли възрастови или полови особености - кой е подложен в най-голяма степен на негативното влияние на никотина?
Това зависи от индивидуалните особености на пушача. Възрастовите и половите особености не са най-главното. Към висока степен на физическа зависимост от никотина са предразположени хора с определени особености, обусловени от неврофизиологията на конкретния човек.
Психилогическите изследвания доказват, че високото ниво на зависимост често е обусловено и от инфантилност, незрялост, ниско ниво на самоконтрол над емоциите и т.н. Психолозите смятат, че психическата зависимост от тютюнопушенето се основава на “ рефлекса за смучене и е символична регресия на либидото преди оралния стадий на неговото развитие”.

Извършва ли се “самопрочистване” на организма от вредните вещества?
Това зависи от здравословното състояние, възрастта и най-главно от това на какъв стадий от т.н. никотинов синдром човекът се е отказал да пуши. И все пак, ако не се е стигнало до неизлечими заболявания, организмът с времето се освобождава от последствията на отравянията от цигарения дим.
Изследванията показват, че патологичните промени на дихателните органи се компенсират около 1 година след отказването на цигарите.

Човек може ли сам да се откаже от пушенето или са необходими специалисти?
Разбира се, че може и сам, особено ако има формирани мотивации, обусловени от различни обстоятелства. Но, ако индивидуалните опити не водят до успех, то тогава е необходима квалифицирана медицинска помощ.

Какви са методите за борба с никотиновата зависимост?
В съвременната медицина за отказване от тютюнопушенето се прилагат различни методи. Първата група методи е основана на лечебното внушение в широкия смисъл на думата. Втората група е свързана с рефлексотерапията (иглолечение, електропунктура, точков масаж и т.н.). В третата група се включват лекарствените средства, които заместват никотина и позволяват на организма по-лесно и по-бързо да преодолее синдрома на никотиновата абстиненция.

До каква степен са ефективни различните методики на лечение?
Специалистите прилагат програма, основана на комплексното въздействие както върху неврофизиологията на пушача, така и върху личността му. Тази програма е строго индивидуална. Тя се основава на информация за конкретните особености на всеки пушач, неговата мотивация, характера на физическата и психическата зависимост от тютюнопушенето, личностните особености, възрастта, пола, нивото на общата култура и т.н. Прилагат се различни видове хипноза и лечебно внушение, а също различни лекарствени средства. Някои използват и методите на рефлексотерапията под формата на иглолечение и електропунктура. За да се помогне на човек да се освободи от тази вредна зависимост са необходими 1-2 сеанса за комплексно въздействие.

 



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .