Банер
veles-2.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Паган, Анората, Иравади,асан...
Написано от Ивайло Иванов-IYI   
Четвъртък, 20 Септември 2007 00:00
Популярни герои от кръстословиците III Има думи,които всеки прохождащ кръстословицорешавач задължително научава наизуст.Но малцина си задават въпроса какво стои зад тия толкова използвани думи.Та реших с поредица статии да ограмотя жадните.

--------------------------------------------------

Pyi-daung-zu Myan-ma Naing-ngan-daw

Union of Myanmar (Съюз Мианмар) Coat of arms of Myanmar

"Анората,основател на първата бирманска държава- Паганското царство (вж. Паган).По време на неговото управление (1044-77) към Паган били присъединени основните княжества и държави на бирманска територия.Била създадена иригационна система.Започва строежът на забележителни архитектурни съоръжения,част от които са съхранени и до сега (например,пагодата Шуэзигоун). "

Това намираме в "Большая Советская Энциклопедия (БСЭ)".Затова,пък има други книги...както и нет.Та ето какво пише,например,Виталий Киселев с "добавки" от Мрежата:
" В Бирма се намира един от най-големите в света мъртви градове-Паган.Него никой никога не е завземал
(по нататък Витка сам си противоречи,пък и краят на града го слага Хубилай-хан през 1287г и повече никога никой никога не възстановява Паган,ама нейсе.Доста от инфото си струва-IYI) .Последните жители го напускат през XIV в.,но така и никой не посмял да докосне построеното.Градът тихо обраствал от джунглата,докато не е преоткрит в наше време.Разчистването отнело години...
El reino Pagan y el Irawadi Бирманците,построили Паган,се спуснали от планините между Бирма и Китай в долината на река Иравади.Това станало през 850г,а вождът Пьин-Бу го заградил със стена.Постепенно изместили местните племена и се разселили по реката на юг.В началото Паган бил малко укрепление,но скоро разрастнал,поради стратегическото си местоположение-бил на важен търговски път.Затова и вождовете на племената се борили за контрол над града.
Има ли власт-има и борба за нея!Масло в огъня наливал и будизмът.Т.е. хората били разделени на будисти и поддръжници на старата вяра.Затова е логично да има владетел отрекъл се от "чуждата вяра".Казвал се Сорахан.През 964г, той демонстративно издигнал статуя на змията Нага.Така зад двете вери застанали две династии и поддръжниците на "истинската вяра(будизмът)" не постъпвали по-поразличен начин от "неверниците".

.През 944г, един от вождовете-Анората,успял да обедини враждуващите и да създаде централизирана държава.В първите десетилетия не водел войни.Имало много земя и иригационни систени от племето пию,асимилирано от бирманите.Основните врагове-моните,имали проблеми с кхмерите и чолите.Другите съседи били слаби военно.

Но през 20-те-30-те години на XIв.,след успешни походи,Анората завзел земи на север и изток.след още 20г дошъл ред и на моните,от които "освободил" земите на пию в областта Шрикшетри.Но после се "увлякъл" и навлязал в изконните монски земи (аз се чудех откъде Хитлер крадял идеи,а то...-IYI) .В началото,обаче,дори им бил съюзник в походите срещу планинските племена.Но през 1057г."размислил" и завзел столицата-Татон,а после и пристанищните южни градове.

Създала се сложна ситуация-населението на държавата било главно мони,а културата-бирманска.Тогава Анората направил "демографски преврат": преселил от Татон и Пегу няколко хиляди монски семейства,включително царя и аристокрацията (явно и Сталин имал какво да научи...Bсъщност местните наричали кралят си Aнируд-дха,други-Аноратха,но в кръстословиците "х"-то се е загубило някъде...През 1057г. Анируд-дха построява една от емблемите не само на Паган,но и на цяла Бирма и днес-"златната пагода" Швезигон (Shwezigon).А около нея има още "златни" постройки Birma - kraina tysix261;ca pagx243;d Но това станало малко по-късно-IYI) .

Макар и "велик" Анората бил смъртен.Приемникът му-Май Лулан,бил "приветстван'' с вълна от въстания.Естествено,първи се вдигнали моните с вожда си Янмакан,възпитан,междувпрочем,в паганския Двор.Първите наказателни походи на юг били успешни,но въстанието се разраснало,Май Лулан загинал,а моните завзели Наган и на свой ред изселили всички в своите си градове.Младата бирманска столица обезлюдяла,но моните не успели ( или по-скоро не поискали) да завземат долината Чаусха-родните земи на бирманите,където те избрали нов цар-Тилуин Ман,прославен пълководец на Анората.Интересното в случая е,че двамата не са роднини.Т.е. изборът е бил заради качества.И не сбъркали.Скоро си върнали и Наган и всичко завоювано преди въстанието.

Всъщност именно Тилуин Ман (1084-1112) може да се счита за основател на Паганската държава ( а не Анората,както е официално-IYI) ,макар по негово време да настъпило ново "монизиране" на Наган-моните заемали ключови административни постове,а езикът им бил официален наравно с бирманският.Чисто паганска останала само армията.Настъпил граждански мир.Явно Тилуин Ман бил не само добър воин ,но и мъдър държавник.Е,случило се да предприеме един поход срещу царство Аракан,което било присъединено след победата към Наганската област.

Така в началото на XII в. конгломератът покорени земи и хора се преобразувал в единна и централизирано-управлявана държава със своя административна и правова система.
Но огромна е ролята на личностите в историята.След смъртта на миролюбивия Тилуин Ман на юг моните въстанали,защото новият цар Кансу І (1113-1167),съобразявайки се с интересите на бирманските първенци,ограничил правата на моните.В следващите 100-ина години те от равноправен народ се превръщали във "второкачествен".

Поданиците се делели ма "чуан"-зависими и свободни.Чуан били домашните роби,робите при пагодите и плащащите оброк на манастирите селяни.Но мнозинството селяни били "асан"-свободни земевладелци.А да се окрепостят било почти невъзможно,защото имало земя в излишък.

Държавата бързо укрепнала,а Паган станал един от най-големите градове в Юго-Източна Азия.Строили се водохранилища и бентове,прокопавали се канали.Наторената почва давала богата реколта и броят на населението се увличавал.Търговията процъфтявала.Бирма била богата на скъпоценни камъни,ценни породи дървета и ... слонове.Добивали калай,олово и сребро.Ценност били още подправките и тъканите... Основни търговски партньори на запад били Цейлон (Ланка) и княжестватa на Южна Индия,а на изток-Ангкхор (държава на кхмерите) и княжествата от Малайския архипелаг.
Както всяка друга развиваща се държава и Паган предприемала завоевателни походи,но те се проваляли поради една-единствена причина-географския фактор.Бирма е заобиколена от 3 страни с труднопроходими планини,а всеки завоевателен поход означавало преход през планините,"отрязан" от лесен достъп до продоловлствия и военна подкрепа.Затова и всички експедиции завършвали с неуспех,въпреки първоначалните победи.Сухопътната експанзия била изоставена.Но тъй като бирманите били лоши моряци,силите на младата нация били хвърлени към ... строителството,на първо място-на храмове.Всеки монарх считал за свой дълг издигането на някаква сграда.
Първият голям храм в Паган- Ананда,бил построен от крал Тилуин Ман и осветен през 1091 г.Той така си и останал един от най-внушаващите.За 250 години били построени не по-малко от 2'500 каменни сгради.От това време са 6 от големите храмове (вклюително Ананда).В средата на XII в.,пък,бил построен най-високия и масивен храм- Татбиню (Thatbyinyu).Пред входа му има малък двойник.Според преданието,за строежа му отивала всяка 10'000-на тухла от тези за Татбиню.След около 50 години крал Кансу II построил наведнъж 2 храма: най-изящните от всички- Годопалин (Gawdawpalin Pahto) и Суламaни (Sulamani Guphaya-1183г.).През 1211 г. бил завършен храмът Тхиломинло (Thilominlo),при крал Натомья.Шестият храм-Дхаммаянджи (Dhammayan Gyi),започнат през 1165 г.,останал незавършен.Защо ли?

Светлина хвърлят цейлонските летописи от този период.Те разказват,че царят на Паган-Имто Сьян почнал храм,но скоро в управляващата върхушка настъпил разкол и противниците на царя избягали в Цейлон.Назрявала война.
Била образувана антипаганска коалиция включваща Ланка и Ангкхор.Като причини за войната,цейлонските хроники посочват: увеличаване два пъти цената на слоновете,отменена привилегия за ланкийските търговци,арестът на ланкийските посланници,пътуващи към Ангкхор и др.Има ли желание за воюване,причини винаги ще се намерят!
За 5 месеца бил сформиран флот и експедиционен корпус.На корабите натоварили хранителен запас за една година,оръжие и лекарства за треска и противоотрова за "смазката" по стрелите.Повечето от корабите достигнали успешно Бирма.Част от армията осталанала в завоюваните морски градове,а друга тръгнала нагоре,по река Иравади и завзела столицата Паган.Царят бил убит в сражение,а ланкийците провъзгласили края на царство Паган и присъединяването му към Ланка.Войската на Ангкхора,по това време,окупирвала част от Юго-Източна Бирма с пристанище Тенассерим.
Реално Ланка не можела да разчитита на дълга окупация.На трона сложила свой човек,който чрез поддръжката на ланкийския гарнизон управлявал страната,събирал данъци и водил проланкийска политика,но изобщо не му било до строителство на храмове.Това продължило няколко години,докато страната не въстанала.През 1174 г. на власт дошъл цар Кансу II,който и изгонил всички чужди сили.Но строежът на храма Дхаммаянджи не бил продължен,тъй като навявал неприятни спомени.Затова,пък,били построени други големи храмове,за които вече се спомена по-горе.
Така от втората половина на ХІІІ в. започнал упадъкът на Паган.Страхът от нова окупация принудил съюзаване с планинците-шаните,чиито вождове били чести гости на двора.Но впослесдствие именношаните,заедно с карените започнали на завладяват все повече земя на Паган.

Планината Попа (Попа Даунг Калат) и Златната скала

Края на агонията сложили Великите Моголи.Те владеели вече Китай и земите южно от него.Първите големи поражения бирманите понесли през 1277г от отрядите на наместника Юньнани.Моните и Аракан се отцепили,а шаните спрели да плащат данък.През 1283г.нахлула нова китайска войска.Тя разбила бирманската при Каунсин,a после продължила на юг,по долината на Иравади.Последният пагански цар-Кансу ІІІ,избягал на юг и бил убит от ... негов велможа...

Китайците завладели цялата държава.Поставили свой наместник на трона,разместили гарнизоните и си отишли.Явно и в Китай,както преди в Ланка,управляващите не са си правили илюзии с истинското положение и възможности.И били прави!Скоро шанските князе изгонили китайците от долината,но това на Паган не помогнало кой-знае колко.Формално имало още 90 години съществувание,като се сменяли князе на различни владения,принадлежали някога към общото царство.Официално упоменатият цар е от 1369 г.Плъзнали крадци.Столицата се обезлюдявала.Дървените сгради били унищожени при военните действия.Останали само пагодите и ступите.В последните 50 години големи строежи вече не са правели.Но и наличните 5'000 храма на площ от 42кв.км. изобщо не са малко.не са малко.

Флагове на областите Аракан ( Ракхайн),Мон и Шан



IYI



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .