Банер
img_185893_2114043_l.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

МИТОВЕТЕ ЗА ВОЙНАТА МЕЖДУ ЕМОЦИИ И РАЗУМ
Написано от Маг Селена   
Неделя, 22 Юли 2007 00:00
Емоциите произхождат от мозъка - точно както и ума, въпреки че може да ви се струва, че те са в сърцето или на друго място вътре в тялото.

Думата емоция включва широк спектър от начини на поведение, изразяване на чувства и промени в състоянието на организма. Дали заради определението или заради самата природа на емоцията, тя е много сложен за изследване феномен.

За много от нас емоциите са строго лични преживявания, които е трудно не само да дефинираме, но понякога и да идентифицираме. Това се дължи на несъзнателния им произход (никой не си казва: "сега ще се ядосам" - то просто се случва), както и на сложната им, трудна за осъзнаване природа (за разлика от чувството на глад и жажда, например).

В западната цивилизация, емоцията по принцип се счита за антитеза на разума.
Нещо повече - често тя се смята за неуместна, а управлението на емоциите се превръща във важно умение и признак за интелигентност.

Дали обаче ставаме пf емоционално-интелигентни или също и духовно-тъпи? И кои са митовете, заради които крием не само сълзите, страха, гнева, но и усмивките и радостта си?

Мит 1:

Емоциите са по-примитивни от разума
Емоциите произхождат от мозъка - точно както и ума, въпреки че може да ви се струва, че те са в сърцето или на друго място вътре в тялото. Те са също толкова важни, когато вземаме решения, а ключът към най-добрите, информирани решения, е да се "консултирате" с двете части на мозъка - тази на разума и тази на емоциите.

Мит 2:

Подтискането на емоциите е признак на сила
За съжаление, твърде много хора погрешно вярват, че ако са способни да "изключат" емоциите си, това ще ги направи по-силни. И обратното - някои хора мислят, че чувствата и емоциите им дават право да действат според тях. Ключа отново е балансът. Не бива да забравяме също, че емоциите са позитивни и негативни.

Докато една позитивна емоция по-скоро не би довела до негативни последици, то първо-сигналното изразяване на негативна емоция може да доведе до непредвидимо-тежки последствия - за вас или околните. Така че - почувствайте гнева си, но преди да "забиете един юмрук", се спрете и предайте тази емоция на рационалното си "аз", за да балансирате.

Мит 3:

Някои емоции е лошо да се изпитват
Всички емоции имат за цел да информират. Само защото понякога емоциите ни ни представят в неприятна светлина, не означава, че те трябва да бъдат избягвани. Емоциите могат да ни подскажат, че нещо в нашата среда и начин на живот трябва да бъде коригирано.


Мит 4:

Най-добрите преценки са не-емоционалните
Нашето общество цени все повече рационалната страна в ущърб на емоционалната. Голяма част от престъпленията - особено тези в домашни условия - се случват, защото иначе нормални хора не могат да осъзнаят и не знаят как да се справят ефективно с емоциите си и затова им се поддават.

Ето защо възпитаването на емоционална интелигентност е все пак необходимо. За да се постигне истинска хармония вътре в нас, и двете страни на мозъка трябва да бъдат осъзнати и взети предвид.

Да се отричат емоциите и да се вярва в горните митове, прави хората "емоционално-вцепенени". Всеки специалист ще ви каже, че подтискането на емоциите води до изтощение и нещастие.

Да се подтискат емоциите непрекъснато изчерпва енергията и смазва чувствата. Хората, които не желаят да преживяват емоционално нещата са нещастни, защото подтискайки негативните емоции, те същевременно не знаят как и не позволяват на себе си да изпитат и емоционални върхове.

Да изследваме себе си за това как се чувстваме, може да е плашещо, но същевременно това е опит, който ни прави по-силни. Да не забравяме все пак, че страстните чувства подхранват мислите, желанията, амбициите ни и определено дават смисъл на живота.

Така че - направете крачка към дълбините на собственото си съществуване и се вслушайте в този странен глас - емоциите. Може да се изненадате как една толкова малка стъпка ще представи живота ви в напълно различна перспектива и може да напълно да промени посоката му.



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .