Банер
СВАРОГ.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

ДРАКОНИТЕ В МИТОЛОГИЯТА
Написано от Ивайло Иванов-IYI   
Вторник, 18 Август 2009 06:54

Западно-европейски дракони:
Image
Физиология: Дебело, дълго тяло, покрита с плочки кожа, четири могъщи крака, два броя прилепоидни криле, клиновидна форма на главата и дълги вратове. Обикновено се изобразяват като дишащи огън. Някои видове от тези дракони са познати като променящи формата си, други имат способността да променят окраската си като хамелеони според средата в която се намират. Обикновено се изобразяват със заострени или покрити с шипове опашки. Ядат поне веднъж месечно по някоя овца или крава, или дори човек (според митовете най-много си падат по млади девици). Могат да бъдат който и да било цвят или да са многоцветни, в зависимост от произхода на дракона.

История: Когато повечето хора кажат "дракон", те най вероятно си мислят за западноевропейският тип дракон. Западноевропейският дракон обикновено е изобразяван като зъл, подъл и кръвожаден. Също така се знае, че обикновено имат огромни съкровищници пълни със злато и скъпоценности в техните леговища. Най-известните дракони са изобразявани като западноевропейски тип: Св. Георги и Драконът, Беоулф и Драконът, или Драко от филма "Драконово сърце".

В някои истории западно-европейският дракон е Дяволът от Християнството. Други истории в легендите твърдеят, че този, който изяде драконов сърце ще получи силата да говори с птиците, изяждането на драконов език позволява на човек да спечели всеки спор, а намазването на тялото с драконова кръв защитава от прободни рани. Краят на дракона идва с християнството, и рицарите жадуващи да покажат своята вяра. Рицарите бързо открили, че ловът на дракони е много изгоден и съвсем скоро повечет дракони на света били унищожени. Викингите изобразявали драконови глави на носовете на своите кораби. Вярвало се, че драконите на корабите осигурявали остър ум и хитрост на Викингите воини. Днес Уелският национален флаг все още съдържа червен дракон на зелено-бял фон, и червеният дракон е техният национален символ.

Източно-азиатски Дракони.
Image
Физиология: Тези три вида дракони си приличат твърде много, но идват от различни краища на света. Всички те имат гъвкави змиевидни тела, четири крака, обикновено не дишат огън, нямат крила, но илюстрираните с тях са Възрастни Императорски Дракони. Говори се, че Драконите са създадени от много различни видове животни населяващи Земята: тяло на змия, люспи на шаран, глава на камила, рога на гигантски елен, очите на заек, уши като на бик, врат като на игуана, корем на жаба, лапи като на тигър и нокти като на орел.

Понякога се изобразяват и с лъвска грива около врата, по брадата, и на всеки лакът. Имат по два подобни на еленови рога украсяващи широкоустата глава, и две дълги "антенки" за мустаци излизащи от тяхната муцуна. Източноазиатските дракони имат 117 люспи, 81 изпълнени с янг, доброто и 36 изпълнени с ин, лошото. Това поставя на една основа темперамента и индивидуалността на драконите.

Има три семейства Източно-европейски дракони: трипръсти, четирипръсти и петпръсти. Трипръстите дракони са Японските. Четирипръстите са Индонезииските и Корейските. Петопръстите са Китайските. Изобразяват се в сини, черни, бели, червени или жълти цветове. Драконите на Ориента обикновено се изобразяват с перла в устата, под брадичката, или в ноктите. Оттам както изглежда драконът черпи силите си и се извисява към небето. Печеното е любимата храна на Китайския Дракон.

История: В Китай Драконите са познати като `Lung`. Има четири вида `Lung`: "Tien-lung", Небесният Дракон: който защитава жилищата на Боговете, "Shen-Lung", Духовният Дракон, който контролира вятърът и дъжда, "Ti-Lung", Земният Дракон, който контролира реките и водите на Земята, и Fut's-Lung, Подземният Дракон, който контролира скъпоценните камъни и метали. Отделни дракони контролират реките на Север, Юг, Изток и Запад. Господар на всички речни дракони е "Chien-Tang", който е кървавочервен, има огнена грива и е дълъг 900 крачки.
Източните дракони са изобразявани като добри, мили и интелигентни. Драконите на Ориента имат най-богатата история на света, особено в Китай, където се връща хиляди години назад. В историята те имат много тясна връзка с времето.

Говори се, че някои от най-ужасните наводнения в историята на Азия са причинени, когато смъртен е ядосал дракон. В Китайската история, петопръстият дракон е символ на могъщество и се разглеждат като "Имперски Дракон". Преди много време, в Китай излязъл закон, според който единствено Императорът имал правото да изобразява петопръст дракон на своите дрехи, или на останалите вещи. Обикновено е Жълт дракон, с мнението, че той е най-възвишен от всички други цветове. Ако заловели някой друг освен Императорът да носи петопръст дракон, той бил осъждан на смърт.

Източно-азиатските дракони все още се показват по шествия из целия свят ознаменувайки китайската нова година с Драконовият Танц.


Феерични Дракони.
Image
Физиология: Много малки дракони с всякакъв цвят, огромни очи и огромни крила като на пеперуда. Тези дракони са вегетариянци, хранят се само с плодове, зеленчуци, ядки и т.н.

История: Това са най-редките от всички видове дракони, тъй като има сведения само за няколко. Възможно е някои митове да водят началото си от огромни пеперуди някъде по света. Говори се в легендите, че тези дракони понякога пренасяли феите от град до град. Тъй като само няколко са били виждани, историята на тези дракони е напълно неизвестна.



Уивърни:
Image
Физиология: Това са драконите, които имат чифт криле, но само два крака. Понякога се изобразяват и с нокти на крилете, които служат като допълнителен чифт "ръце". Уивърните понякога се обрисували със заострено жило, пълно с отрова на върха на опашката.

История: митовете за уивърни изглежда водят началото си от Европа. Историята на тези дракони не е съвсем ясна, но изглежда по някакъв начин е свързана с историята на четирикраките дракони. Уивърните се изобразявали в хералдиката на щитове и флагове от хиляди години и се разглеждат като знак на сила за тези, които носят символа. Един от по-известните уивърни е Вермитракс във филма "Dragon Slayer".



Хидра.
Image
Физиология: Това са драконите, които имат множество вратове и глави. Възможно е както да имат криле и крака, така и да нямат.

История: В гръцката митология, Херкулес се е биел с великата хидра със 8 глави (според историята тази хидра била с 6-9 глави). Всеки път, когато успеел да отреже някоя глава, нови две изниквали на същото място. Най накрая преценил, че като изгаря раната с факел, не можели да поникнат нови глави. По този начин успява да я победи. Също в гръцката митология Язон убива хидра за да вземе Златното Руно.


Дрейк
ImageImage
Физиология: Това е западно-европейски тип дракон, но само с крака, без криле. Има два вида дрейкове: Огнен и Леден. Огнените Дрейки могат да бълват огън и обикновено са червеникави на цвят. Ледените Дрейки издишват сняг и град и обикновено са бели или светлосини на цвят. Този вид дракони не летят и обикновено приличат на огромни гущери.

История: Тези дракони са свързани със западно-европейския тип, но нямат свои собствени здрави корени в митологията. Понякога млади западноевропейски дракони са били бъркани с Драки заради липсата на криле, до достигане на зрялост. В Европа има много градове именувани на тези дракони: Дрейкфорд, Дрейксхил, и т.н.


Амфитър
Image
Физиология: Това са Дракони, които притежават само криле

История: Най-известният сред този вид дракони е Куецълкоатъл. За него писах по-горе. Според учените митът за Куецълкоатъл води началото си от една птица наречена Куецал. Тази ярко-зелена птичка има пера на опашката дълги повече от две крачки, и когато лети птицата напомня на блещукаща змия.


Уирм.
Image
Физиология: Това са Дракони, които нямат нито крака, нито крила. Причислияват се към най-древните видове Дракони.

История: Тези дракони изглежда произхождат от Англия, и се говори, че живеят в гори и кладенци. Те обичат всяко място, което е в близост до вода. Има много известни уирми в англииската история. Може би най-известният от тях е Червеят от Ламбтън. Разказът е за Наследник на Замъка Ламбтън, който хванал малък червей, но понеже бил прекалено грозен за да го изяде, той го хвърлил в близкия кладенец. След няколко години, червеят израстнал до невероятни размери, и напуснал кладенеца за да тормози околностите.

Когато Ламбтън се завърнал от война и видял ужаса, който е създал, една вещица му казала, че трябва да убие червея, но също така трябва да убие и следващото живо същество, което съзре. Той успял да убие червея, но за нещастие, следващото живо същество, което видял се оказал собственият му баща, който той не можел да убие. Говори се, че фамилията Ламбтън е прокълната за следващите девет поколения, и всеки от тях е обречен да умре извън дома си.


Линдуърм/Линдоарм
Image
Физиология: Това са драконите, които притежават два крака, но нямат криле.

История: Линдуърмите, както изглежда, били открити от Марко Поло, докато пресичал централна Азия. Той ги описал като: "По-бързи, отколкото изглеждат, способни съвсем лесно да свалят човек върху галопиращ кон." Този вид дракони (заедно с Ороборъсите), многократно са представяни като "prima materia" в първите нива на алхимичните процеси.


Морски Чудовища
Image
Физиология: Това са драконите, които живеят във водата, без значение сладка или солена.

История: Откакто човечеството плава по вода, съществуват и морските дракони. Тези създания се изрисували по навигационните карти още в началото на Европейската история, където неизсладваните територии били обозначавани като "HERE BE DRAGONS". Някои учени смятат, че тези морски дракони били всъщност гигантски сепии, огромнимаси морски водорасли, или дори мореплаващи динозаври. Базилозавърът има много дълго тяло и къс врат, а устата му била пълна с много остри зъби. Ако той излезел от водата в близост до кораб или лодка, съвсем лесно е можело да се сбърка с морски дракон. "Неси", чудовището от Лох Нес в Шотландия е един от най-известните морски дракони.


Ороборъс
Image
Физиология: Това са драконите, които са захапали опашката си.

История: Първо разкрит в Египет, след това в Гърция, това е символът на вселената. Понякога се приписвал и като символ на "вечността" или на "безкрайността". Името Ороборъс означава "ям си опашката".
Подобен Дракон е неговият нордически братовчед, Змията на Средното Царство, чието огромно тяло обгръща целият свят.


Амфизбийна
Image
Физиология: Това е дракон, който има две глави: едната в предната част на тялото, а другата в задната, на мястото на опашката. Когато задържи с едната си глава, врата на другата, може да се завърти в обръч в която пожелае посока. Обикновено е изобразяван с люспесто тяло, оперени крила и крака на петел. Името му означава "този който може да върви в две посоки".

История: Този дракон произлиза от Африка. Историите разказват, че когато женската амфизбийна наглежда яйцата си, може да държи едната си глава будна през цялото време. Днес съществува гущер кръстен на този дракон, който има белези на опашката, които напомнят на глава. Когато е заплашен, той вдига опашката си и започва да се суети напред и назад, като по този начин обърква нападателя.


Нага
Image
Физиология: Това са псевдо-дракони, които обиновено са изобразявани с човешка глава и змиевидно тяло, без крила.

История: Историята на тези същества изглежда води началото си от Индия, където Нагите са били помощници на Боговете. Нагите са покровители на водата и облаците, но можели да причинят наводнения или суша, ако някой ги притесни. В някои истории Нагата, можела да променя формата си в змииска или човешка по собствено желание. Говори се, че расата им е изключително магическа, и можели да станат учители на тези, които задоволявали интересите им.

 

Източници: Leviathan

www.sivosten.com

www.draconian.com



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .