Банер
sv78THxhAl0.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

БОЗАТА
Написано от Ивайло Иванов-IYI   
Четвъртък, 26 Юли 2007 00:00
Посвещава се на всички знайни и незнайни бозолюби

"Аз съм миролюбив човек, добродушен и търпелив...". Така мислех да започна,но се отказах. Затова вместо благи думи като увод, ще кажа, че последната капка на прелялата чаша бе следното откритие:

Боза - 6 бутилки по 0.5 л.
Наличността е изчерпана! Следваща доставка: n/a

Прочетохте ли? "Производител:Германия"!!! Бре-е-ей,тия германци,бре-е-ей! А "ние с гайдите"?...

Та това бе началото на тази статия... като вдъхновение, защото като материал вече имах нещичко от Маг Живин - Главен помагач в преводите и Заслужил бозолюб.

"Бозата може да е сладка - отбеляза мъдро Господарят Ли - Макар че може да бъде и резлива. Аз предпочитам втората ..." - Сега ми се изясни произхода на тукашното нефтено находище.", Слеърс,"Маслиненият пътепис II"

Доста хора в България считат, че бозата е родена в Албания, защото там и досега са най-добрите майстори. Обаче не е точно така, защото първите сведения за употреба на напитката датират отпреди 8000-9000 години в Шумер. A според Ксенофонт през 401г. пр.н.е. я правели и в Мала Азия, като я съхранявали в гърнета, които заравяли.

Бозата придобива особена популярност в Османската империя. Тя била включена в основната храна на войската, благодарение на високата си хранителна стойност. Пиела се навсякъде и свободно. Особено я позвали йеничерите, които я смятали за "стопляща и подсилваща". През XVI век, обаче, някои поданици започнали да я гарнират с опиум. Новият коктел наричали "Тартар-боза''. Това разгневило властта и султан Селим II - Пияницата (1566-1574) я забранил. А Мехмед IV (1648-1687) продължил в същия дух. Забранил пиенето на всякакъв алкохол, към който причислявал и бозата, затова затворил всички бозаджийници. Но както пише прочутият османски географ от XVII в. - Евлия Челеби, продължавало да се пие боза много и от всички. Като само в Истанбул имало поне 300 бозаджийници с повече от 1000 работника. Между тях имало доста албанци. През ХIХ в., след като се разбрало, че няма да се справи, правителството решило да толерира по-слабоалкохолната "албанска" боза, за сметка на "арменската". И сега в Турция се пие "албанска" боза. Но не мислете,че е заради религията и че турците не пият алкохол. Официално не е разрешено, но всеки знае от къде може да си купи "йени ракъ(нова ракия)", например.

За туристите ще бъде интересно да посетят най-старата работеща и досега бозаджийница от онова време - "Befa". A историята почва през 1878г., когато Хачи Салих Бей отваря бозаджийница, близо до тогавашния "център за забавления" - Диреклерарасъ. Това е гъста и резлива боза (моля Маг Живин да си запише-IYI). Някога поднасяли напитката, поръсена с джинджифил, в кристални чаши на сребърен поднос. Днес я поръсват с канела, а за "мезе" дават печена леблебия. Ха бакалъм!

Но да се върнем в милата ни Татковина. Всеки истински бозолюбив българин с гордост изричал името на град Радомир - прочут бозаджийски център още от началато на ХХв., а началото,според eтнолога Симеон Мильов, полагат албанци и дошли от Албания българи. По същото време, обаче, в Казказ,тя отдавна била станала ритуална напитка. Ето рецептата,дадена от една каракачаевкa:

"Боза(напитка)

Просо,олющено-170г.,суха закваска-25г.,топла вода-700г.,захар-110г.Просото кисне във водата 24 часа. После се промива 2-3 пъти,залива се в вряла вода и се вари 6-7 часа,докато добие гъстотата на сметана.Маха се от огъня и когато температурата стане около 30оС,се добавя закваската(предварително разтворена в топ;а вода). Бърка се с дървена лъжица. Полученото се премества в плътнозатварящ се съд на топло място.Добавя се хладка преварена вода и захар. След 24 часа се прецежда и се поднася в голям филджан Филджан.

Похвално е, че в Радомир след доста години упадък, местните са решили да си възвърнат старата слава и да направят бозопровод до София, а Радомир да преименуват на Бозенбург.

Някога в цяла България се говорело,че на радомирци лявата им ръка била по-дълга от дясната от носенето на дървени кофи с боза. Явно това сега няма да се случи,защо се използват нови технологии.

Това са шеги, разбира се, както и някои митове около действието на бозата, но...нямам нищо против плацебо с хубав вкус. Затова...ще спра с изясняването..
Facta, non verba!

При разкопките на Никополис ад Иструм,археолози намериха каменна реклама.Ето как бихме могли да интерпретираме призива от картинката:

"Аз съм пич и пия боза, А ТИ???Ако и ти пиеш,то ела при нас-Римската империя се нуждае от теб!"

Шотланците имат уиски, руснаците-водка. Защо българите да не станат известни с бозата? Че да спрат разни случки с американки, които питат :"Защо това мляко с какао изглежда така и има такъв странен вкус?"

Да си с ц... като мен,пий бозичка всеки ден!

 





IYI



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .