Банер
ХОРС.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Индия и нейната особена обсерватория
Написано от Маг Селена   
Сряда, 18 Април 2007 00:00
Джантар Мантар е името, което се използва за три от петте обсерватории, построени от раджпутския махараджа Савай Джай Сингх II. Посетителите на Джантар Мантар в Делхи (Индия) разглеждат удивeни различните постройки и се чудят как е възможно това да е обсерватория. Защото там няма модерни астрономически уреди, а само странни каменни конктрукции, разположени в огромен парк. Но все пак тава е представлявал Джантар Мантар, когато е построен в началото на XVIII век.

Джантар Мантар е името, което се използва за три от петте обсерватории, построени от раджпутския махараджа Савай Джай Сингх II.

Думата „джантар” идва от санскритската дума „янтра” и означава „уред”, а „мантар” – „формула”. В разгоровната реч било прието да се римуват думите и така се родило името Джантар Мантар.

Обсерваторията в Делхи била построена през 1724г.

Уредите

Обсерваторията се състои от четири каменни конструкции, служещи като измервателни уреди. Най-забележителната от тях е Самрат янтра, или Главният уред – представлява слънчев часовник, разграфен на 24 равни части. Това било най-значимото творение на Джай Сингх. То се състои от огромен каменен триъгърник, висок 21,3 метра, с основа 34,6 метра и дебелина 3,2 метра. Хипотенузата му е успоредна на земната ос, като сочи към Северния полюс. От двете страни на триъгълника (служещ като стрелка на слънчевия часовник) е разположен квадрант, който е разграфен, за да показва часовете, минутите и секундите. Джай Сингх превърнал този уред за измерване на времето в прецизно средство за измерване на деклинацията и другите координати на небесните тела.

Другите три уреда в обсерваторията са Рам янтра, Джаяпракаш янтра и Мишра янтра. Чрез тяхната сложна конструкция можели да се измерят деклинацията, височината (означава колко високо в небето се намира звездата) и азимудът (означава колко на изток отстои от геодезическия север). Уредът Мишра дори показвал кога и обяд в различни градове по света.

Всички гореспоменати уреди с изключение на Мишра янтра били изобретени от Джай Сингх.
Кой е Джай Сингх?

Джай Сингх индийски княз, роден през 1688г. в индийския щат Раджастан. Изучава хинди, санскрит, персийски и арабски език. Получава образование в областта на математиката и бойните изкуства, но неговот страст остава астрономията. Той събира книги от Франция, Англия, Португолия и Германия. Кани в двореца си учени от индуски, ислямски и европейски школи по астрономия. Организира първата експедиция от Изток към Европа във връзка с астраномията. През 1720г. се среща с Мухамад шах и тогава се решава построяването на обсерваторията.

По времето когато в Европа вече се използвали телескопа, микрометъра и нониметъра, Джай Сингх постройл каменните конструкции. Нещо повече - Джай Сингх не бил запознат с откритията на Коперник и Галилей. Причините? Европейците, които помагали на Джай Сингх да събира информация били главно йезуитски монаси и католически миряни, които се страхували да не бъдат изправени пред Инквизицията, ако приемат възгледите на Галилей за въртенето на Земята около Слънцето. Не е учудващо защо пратениците на Джай Сингх не донесли от Европа трудовете на Коперник. Но обсерваторията Джантар Мантар е свидетелство за усилията, положени от един човек с голяма жажда за знания.


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .