Банер
sv78THxhAl0.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

За чакрите и баланса на жизнената енергия
Написано от Румяна Алексиева   
Сряда, 13 Февруари 2008 00:00
В поредица статии ще ви запознаем със значението на всяка чакра и асоциираните с нея функции и проблеми.

Чакра идва от санскрит и означава “колело” или “кръг”. Има огромно количество литература върху чакрите, а редица философски трудове и изследвания по темата разкриват различни системи и духовни енергийни практики.

Като цяло, теориите за чакрите свързват човешкото тяло и съзнание в една система, наречена “намарупа”.

Философският модел на чакрите, като центрове на енергия в тялото, за първи път се дефинират в древна Индия.
Модерната интерпретация определя чакра като център на активност, който получава, асимилира и излъчва жизнена енергия.

Има шест кръга, подредени в енергийна колона, която тръгва от основата на гръбнака и стига до челото. Има и седма чакра, която е извън физическите граници на тялото. Шестте основни чакри се съотнасят и с основните състояния на съзнанието.

Чакрите са смятани за точката на връзка между метафизичната и биофизичната енергия на човешкото тяло.

Обикновено се описват следните чакри:

- Муладхара - коренна чакра. Намира се в основата на гръбначния стълб. Тази чакра се асоциира с божествата Индра, Брахма и Дакини, елементът Земя и червения цвят.

- Свадхистхана - сакралната чакра. Намира се близо до гениталиите. Счита се, че влияе на сексуалността и репродуктивните функции.

- Манипура - чакра на слънчевия възел. Разположена е над пъпа. Свързана е с емоциите. Управлява стомаха, черния дроб и панкреаса.

- Анахата - чакра на сърцето. Намира се в центъра на гръдния кош. Управлява сърцето, кръвта и кръвообращението като цяло.

- Вишуддха - чакрата на гърлото. Свързана е с общуването и речта.

- Аджна -чакрата на челото. Намира се между веждите. Свързана е с хипофизата и епифизата.

- Сахасрара - чакрата корона. Намира се над главата. Тя се активизира едва когато всички останали чакри са в равновесие.

Концепцията за чакрите често се интерпретира различно, в зависимост от контекста на културната среда.
В китайската медицина, традиционното разположение на чакрите съвпада с точките за акупунктура.

В други източни тълкувания, чакрите са йерархия на съзнанието и отразяват състоянието на душата – тази система разчита по-малко на доказателства и повече на опита.

Мистиците разглеждат чакрите като модел на техните вътрешни и външни преживявания и когато се говори за енергийни центрове, се разбират силите, които се свързват с физическите, емоционалните, умствените и духовните аспекти на личността.

Съвременното популярно разбиране дефинира чакрите като центрове, свързани във възходящ ред от основата на гръбнака до главата. В модерните практики, всяка чакра се асоциира обикновено и с някакъв цвят. Те се визуализират като лотуси, с различен брой венчелистчета във всяка чакра.

Смята се чакрите виталитазират физическото тяло и се асоциират с взаимодействия между физика, емоции и съзнание. Чакрите са локации на жизнена енергия или “прана”, която преминава през тях по пътеки, наречени “надис”. Функцията на чакрата е да “обработи” тази енергия, така че да бъде запазено духовното, умственото, емоционалното и физическо здраве на тялото в баланс.

Когато чакрите са в баланс, те не са нито твърде отворени, нито твърде затворени. Смята се, че с практика може да научите съзнателно да отваряте или затваряте чакрите, в зависимост от ситуациите и от това, как искате да се чувствате.

Чакра “специалистите” обаче предупреждават, че може да е опасно да работите сами с чакрите си, преди да сте се запознали добре с тях и със силата на енергията.

В поредица статии ще ви запознаем със значението на всяка чакра и асоциираните с нея функции и проблеми.

Първа чакра: Муладхара
Първата чакра – коренната или основната – е разположена в основата на гръбнака. Това място е източник на силна енергия и е първата от седемте чакри по местоположението си.

Тя се асоциира с връзката ви с родовите сили и чувството ви за принадлежност към света. Символизира физическия аспект на съществуването – както земята, така и тялото ви. Като се има това предвид, не е изненадващо, че първата , че първата чакра е известна като източник на самосъхранение и оцеляване.

Когато е нарушена енергията в тази чакра, може да се чувствате като “сам на света”, да се притеснявате за сигурността си и да се чувствате откъсната от другите хора. Може също да имате усещането, че ви липсва връзка със земята или с тялото ви. С две думи, когато енергията в тази чакра е нарушена, може да усетите, че всъщност нямате “корени”.

Има някои общи неща, асоциирани с проблеми в първата чакра:
- чувство, че животът ви ще се срути
- чувство, че сте в слаба позиция
- притеснения, че ще изгубите подслона си, парите или сигурността си
- липса на идентифициране със семейството ви (родителите)
- страх, че ще бъдете отхвърлена и ще останете сама
- прекалено хранене, за да създадете комфорт на тялото си.

Нарушенията в тази чакра понякога се асоциират с раздялата с майката при раждането.

Когато е в идеално състояние, първата чакра носи здраве, просперитет, чувство на сигурност и радост от живота. Когато обаче енергията там се блокира, това може да се отрази в редица заболявания. Най-често блокажа в първата чакра се асоциира с проблеми в:


- дебелото черво
- пикочният мехур
- репродуктивните органи
- уретрата.

На психологично ниво са възможни проблеми със самоличността, асоциирането с другите, развиване на зависимости.

tiabg.com

Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .