Банер
МАКОШ 2.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

БОКЛУЦИТЕ, КОИТО ЯДЕМ
Написано от Маг Селена   
Сряда, 17 Октомври 2007 00:00
Когато пазарувате, създайте си навика да четете написаното на опаковката на стоката.

Пазарът се наводни с вносни хранителни стоки. Купуваме ги, примамени от шарените етикети и опаковки. И не винаги знаем какво купуваме. Всяка компания обаче може да произвежда три категории от един и същ продукт: за вътрешно потребление, за експорт в развитите страни и за износ в развиващите се страни.

Именно към третата категория се отнасят 80 на сто от хранителните продукти и напитки, насочени за експорт от Северна Америка и Западна Европа към източния пазар.

Единственото изискване към вносителя е на опаковките да са обозначени със символи различните хранителни добавки, подобряващи вида и вкуса на продуктите. И така в стил и вълкът сит, и агнето цяло - производителите са предупредили потребителите, потребителите съответно нищо не са разбрали от кодираното предупреждение.

Когато пазарувате, създайте си навика да четете написаното на опаковката на стоката. Ако откриете дори един от горепосочените символи, би трябвало да помислите дали да я консумирате.

КАКВО ОЗНАЧАВАТ БУКВИТЕ

E 123- амарант - високо концентриран червен оцветител за кексове, желета и сладка. Забранен за употреба в САЩ от 1976 г. Още се използва в Австралия и някои други страни.

Е 102- татразин - жълт оцветител в леки алкохолни и безалкохолни напитки като лимонада и други. Британската асоциация на хиперактивните деца HASCG не препоръчва консумация на храни с това обозначение.

Е 120 - червен оцветител, който е в графа на HASCG - опасни.

Е 124 - ярко червен оцветител, който може да причини алергични реакции при астматици и алергични към аспирин. HACSG препоръчва да се избягва.

Е 127- еритрозин, червен оцветител, който се използва за бисквити и сладкиши. Той може да повиши нивото на хормоните на щитовидната жлеза и да доведе до хипертиреоидизъм.

Едни от най-популярни консерванти- бензоена киселина и нейните соли, масово се използват при домашно консервиране. Те могат да се открият в безалкохолните напитки. Някои от тях имат нежелани ефекти върху здравето.

Е 210 - бензоена киселина се добавя към безалкохолни напитки и сокове.

Е 211- натриев бензоат се използва често у нас за приготвяне на кисело зеле и други туршии, тъй като прекъсва ферментацията. HACSG съветва да се избягват, тъй като употребата им е свързана риск от рак.

Е 212- калиев бензоат може да отключи алергична реакция при чувствителни хора.

Е 214- етил 4 - хидрокси бензоат е забранен за употреба в Австралия.

E 338 - фосфорната киселина може да причини разстройство на стомаха, да наруши калциевия метаболизъм, като засили извличането на селен от организма. Това предразполага към злокачествени тумори и сърдечни заболявания. Затова британците съветват употребата й да се ограничи до минимум.

SOS

ОПАСНИ
Е-102 Е-124

Е-120 Е-127


МНОГО ОПАСНИ
Е-123


ЗАБРАНЕНИ
Е-103 Е-111

Е-105 Е-121

Е-125 Е-130

Е-126 Е-152


ПОДОЗРИТЕЛНИ
Е-104 Е-141

Е-122 Е-150

Е-171 Е-173

Е-180 Е-241

Е-477


РАКООБРАЗУВАЩИ
Е-131 Е-210

Е-142 Е-211

Е-212 Е-215

Е-213 Е-216

Е-217 Е-330

Е-240


РАЗСТРОЙСТВО НА ЧЕРВАТА
Е-221 Е-223

Е-222 Е-224

Е-226


ВРЕДНИ ЗА КОЖАТА
Е-230 Е-238

Е-231


ОБРИВИ
Е-311 Е-313

Е-312


ОБЩО РАЗСТРОЙСТВО
Е-250 Е-251


ПОВИШЕН ХОЛЕСТЕРИН
Е-230 Е-321

Е-322


РАЗСТРОЙСТВО НА СТОМАХА
Е-338 Е-340

Е-339 Е-341

Е-407 Е-461

Е-450 Е-462

Е-463 Е-466

Е-465* Източник

- The American Academy of Pediatrics Committee on Drugs in Pediatrics

- Complete listing of E-Numbers from Northern Allergy Center, Australia.

- FDA Summary of Color Additives Listed for Use in the United States in Foods, Drugs, Cosmetics, and Medical Devices

Ядем вносни и наши продукти, без да четем етикетите. Какво толкова, ще кажете, след като можем да открием в продукта я умряла хлебарка, я мишка.

Гнусните паразити и гризачите обаче се оказват елегантна заплаха за здравето ни, защото успяваме да ги видим, преди да ги глътнем. Понякога.

Етикетите дават информация, която не сме свикнали да четем. А когато я прочетем, не винаги разбираме какво ни казва.

Преди 5-6 години списъкът на разрешени добавки, които подобряват качествата на храните, се разшири и така в него влязоха съставки, които придават по-добър вид, гарантират трайност и подходящ цвят.

Видът на тези консерванти, подобрители, подсладители и оцветители е кодиран с букви и цифри, които обаче никой потребител не разбира.

Повечето от тях са означени с буква Е. След нея има съответна цифра. В момента има над 1000 разновидности на Е, а подсладителите са около 900 в зависимост от химичните вещества, които съдържат.

Учените изчислили, че за една година всеки човек изяжда 10 килограма консерванти, оцветители, набухватели и подсладители. Те са в основата на някои заболявания, както и на драстичния скок на алергиите, категорични са лекарите.

Най-разпространеният у нас консервант за домашно производство на туршии, натриевият бензоат, например, се сочи от Американската агенция за контрол на храните като раковообразуващ.

От 1996 година един от популярните подсладители - цикламатът, е забранен за употреба, но само в САЩ. В останалите страни на света той е в широка употреба.

На етикетите на безалкохолни напитки, бисквити, сокове, желета, сладка, вносни кексове, сладкиши, които консумираме всеки ден, също присъства тази поредица от букви и цифри. Никой обаче не се интересува от тях, а най-многото, което проверява, е срокът на годност на продукта и евентуално калориите.

Още по-малко се замисля дали те могат да бъдат потенциална заплаха за здравето. Оказва се обаче, че някои от тези букви са сигнал за евентуални алергии, други за риска от рак.

Цяла поредица от Е-та със съответните номера, са обявени за опасни и вредни. Най-подробна класация на храни, съдържащи Е-210, Е-213, Е- 330 и още много други, е направена от

Британската асоциация на хиперактивните деца. Повече от 25 години тази асоциация търси връзка между хранителните добавки и свръхактивното поведение на подрастващите, което е определено като самостоятелно заболяване.

Експертите са на мнение, че за проблемите на децата е виновен начинът на хранене и консумацията на храни, които съдържат определени консерванти, подорбители, оцветители.

Д-р Атанас Михайлов


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .