Банер
f19a01221872f0fb3be5394d9269ef9c.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Лекуват зависимости с дълбоко дишане и музика
Написано от Катерина Найденова   
Петък, 06 Юли 2007 00:00
Двугодишно обучение по програма за европейски сертификат по трансперсонална психология и психотерапия, валиден и в САЩ, стартира във Варна с първите два модула (от общо 9) в края на юни.

Това стана известно на нарочна пресконференция в пресцентър “Глас”, на която присъстваха пионерите на тази школа в нашата страна д-р Мариян Господинов и Елена Евтимова от Българската асоциация по трансперсонална психология и психотерапия (БАТПП) и основният лектор Владимир Майков, к.ф.н., президент на Руската асоциация по трансперсонална психология и психотерапия и сертифициран терапевт на Европейската асоциация по психотерапия.

В първите два семинара са взели участие психолози и терапевти от 8 български града, а очакванията на организаторите са след успешното завършване на курса около 15 – 20 души в България да получат и съответните сертификати. Цената на курса тук е 10 пъти по-ниска от тези в Европа, където излиза около 15 – 16 000 евро, уточни председателят на БАТПП д-р Мариян Господинов. След два месеца пък се очаква Българската асоциация да бъде приета и като пълноправен член на Европейската.

В основни линии, трансперсоналната психология е една от най-младите школи в дълбинната психология, възникнала в края на 60-те години на миналия век, първоначално като надстройка на хуманистичната психология, а впоследствие като самостоятелно направление, въпреки че сред пионерите в областта може да се смята и К. Г. Юнг, който още в началото на XX век говори за трансперсонални феномени и трансперсонално безсъзнателно в частност.

Трансперсонално буквално означава през или отвъд индивидуалната човешка психика и се отнася за области на съзнанието, които надхвърлят обичайните граници на личността. Основната терапевтична система, която се използва в школата, е разработена от д-р Станислав Гроф и се нарича холотропна терапия (от стгр. ез. “холос” – цяло и “тропос” – вихрушка, обръщане; движение насочено към целостта).

Една от отличаващите характеристики на този метод, е че за разлика от повечето съществуващи до този момент психотерапии, които са единствено или основно вербални, при холотропната терапия се използва комбинация от много прости, но ефективни невербални средства: ускорено дишане, емоционално заредена музика и техники на работа с тялото.

90 % от причините, за които човек се обръща към лекар, са проблеми с дишането, заяви по този повод лекторът Владимир Майков. Той каза още, че от 10 г. т.нар. холотропно дишане е признато като терапевтичен метод и активно се преподава в университетите в Русия, Европа и САЩ. Методът се оказва успешен при лечение на зависимости (наркомании, алкохолизъм), невротични състояния, леки психози; използва се и при профилактика и възстановяване на организма, както и за сваляне на излишно тегло в много фитнес центрове в Русия.

В много отношения трансперсоналната психология се основава на осмислянето на опита на източните традиции и практики на усъвършенстване на човека, известни от стотици и хиляди години – даоистка йога, кундалини, суфизъм и др. В България също имате своите дълбоки и хилядолетни традиции, заяви Майков, като посочи тракийските мистерии, мистичното християнство, богомилството, дъновизма и неговата паневритмия, на която се спря по-подробно, сравнявайки я с китайската гимнастика Ци-Гун.

Една от основните болести на съвременния човек е невежеството, известно в староиндийските текстове като avidya (a-vidya, не-ведение, б.а.) заяви по повод на зададен му въпрос Владимир Майков. Според него това е и основен причинител на глобалните проблеми – заблуждението и ниското ниво на съзнание у съвременния човек.

Без духовно знание не е възможно и физическото ни здраве, каза още Майков, цитирайки известен руски професор имунолог.


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .