Банер
nBxrDDvmNF4.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

АНОРЕКСИЯ И БУЛИМИЯ - недъзите на 21 век
Написано от Катерина Найденова   
Сряда, 28 Ноември 2007 00:00
Не всички можем да бъдем "топ модели" или манекени, но нали има хора, които ни харесват и обичат такива каквито сме. Не искайте да приличате на никой друг, а бъдете себе си.

Искаме да изглеждаме по-елегантни и стройни. Сравняваме се с моделите по списанията и модните ревюта. Въобразяваме си, че ако сме малко по-слаби еди кой си ще ни хареса повече. Но дали мерките, които вземаме, за да отслабнем не са опасни за нас.

Пристъпите на лакомия са характерен признак на булимия. Това е хранително разтройство, свързано с психически нарушения. Пациентите с нервна булимия наблюдават своето тегло, много се занимават със физкултура, регулярно съблюдават диета, но два пъти в седмицата имат силни пристапи на лакомия. За кратко време могат да изядат високо калорични храни, гълтайки без да чувствуват някакъв вкус.

След преяждане болните от булимия прибягват до помощта на слабителни и деуретични средства или изкуствено предизвикват повръщане.Това отрицателно влияе на здравето им. Лицето им изглежда подпухнало, даже по-пълно от обикновено, зъбите се развалят, възпалява се гърлото.

Злоупотребата със слабителни и деуретични средства водят до отклонения на работата на червата и стомаха. Когато организма не получава необходимите за нормален живот вещества, се нарушава метаболизма в организма,а това води до изтощение.

Не при всички страдащи от нервна булимия може да се наблюдава увеличение на теглото. Те могат да бъдат по-тежки или по-леки от нормата за ръста им, но общото им физическо състояние се влошава.

Дългия отказ да се приема храна се нарича анорексия, това заболяване също е свързано с психически нарушения. Психиатрите дават такава диагноза, когато пациента е 15% по-лек от нормата. Стараейки се да намали теглото си, болният усилено се занимава с физически упражнения, стреми се постоянно да бъде в движение, предполагайки че това ще увеличи разхода на енергия.

Едновременно с това те се ограничават в приемането на храна, като не обръщат внимание на чувството за глад. За да нямат конфликт с родителите, че малко се хранят, те създават впечатление за нормално хранене, а след това повръщат изядената храна. Някои от тях използват слабителни, деуретични средства и приемат различни хранителни добавки за намаляване на теглото.

След такава диета се появяват проблеми: бърза умора, сенки под очите, суха с жълт отенък кожа, постоянно измръзват ръцете и краката.

Активното ограничение в яденето води до съществено падане на теглото и изменения на важни жизнени органи. Физическата активност постепенно се снижава: по-малко движения и повече лежане. Болните изглеждат бледи и изтощени, пада кръвното налягане и температурата, появяват се признаци на анемия.

При хранителните разтройства анорексия или булемия, човек не може да се справи самостоятелно с този недъг. Необходима е помощ от лекар-психиатър. Само специалист може да постави точната диагноза и да определи причините, в резултат на които са възникнали нарушението на храненето. При леките случаи лечението се води амбулаторно, но при тежките болните се настаняват в болница в следствие от рязко изтощение.

Тези разтройства при хранене могат да нанесат сериозна вреда и да поставят болния под смъртна опасност. Пациентите рядко се обръщат за помощ към лекар, за това инициативата трябва да поемат техните близки. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-големи са шансовете за успех и пълно оздравяване.

Не всички можем да бъдем "топ модели" или манекени, но нали има хора, които ни харесват и обичат такива каквито сме. Не искайте да приличате на никой друг, а бъдете себе си. И независимо дали сте слаби или дебели, хората ще ви ценят по делата.

Янка Пендова 

 




Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .