Банер
rus_drevnost.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

ПОДПРАВКИ И ЗДРАВЕ
Написано от Румяна Алексиева   
Четвъртък, 20 Август 2009 10:55
Освен вкусни, подправките може да са и полезни за здравето ни. Добре е да ги избираме не само според екзотичния им вкус, но и според това как ни действат. Какво трябва да знаете за някои от най-здравословните подправки?

Подправките като лечебно средство се използват от векове в азиатската култура. Подбрахме едни от най-популярните и често използвани подправки у нас. Освен добавени към ястия, повечето от тях се срещат и като етерични масла, което улеснява използването им за лечебни цели.

Подправки за здраве

Какви са лечебните свойства на някои популярни подправки?


Дафинов лист
Ароматен и специфичен, дафиновият лист е широкоизползван у нас. Той съдържа богато количество минерали, сред които фосфор, калций, желязо, натрий, магнезий и цинк. Най-популярното му влияние върху здравето е като стимулант на храносмилателната система и предпазване от газове.

Чубрица

Широкоутвърдена в медицината, чубрицата може да предизвика и раздразване на стомаха. Ако сте от хората, на които не им се отразява зле, значи може да се възползвате от полезните свойства на тази подправка. Чубрицата се препоръчва при високо кръвно налягане, при бъбречни и жлъчни проблеми. Действа благоприятно и при проблеми с черния дроб.

ДжинджифилПодправки за здраве
Самият Конфуций не е сядал на масата без тази подправка. Особен и вкусен, джинджифилът е популярен афродизиак и антиоксидант. Освен това помага за болки в стомаха, понижава нивата на холестерола и се преборва успешно с бактериите в организма.

Индийско орехче
Не бива да прекалявате с него. В умерени количества обаче подправката е полезна за храносмилането и нарушената нервна система. Помага и на хора, страдащи от ревматизъм.

Кимион
Освен за самостоятелна употреба, кимионът се използва и в състава на кърито. Кимионът има противомикробно действие и е ефикасен за борба с газове и подут корем. Според гастрономите той има силно възбуждащо действие.

Риган
Риганът съдържа минерaлни соли, витамин А и витамин C. Помага при кашлица и спомага отхрачването. Има антимикробно и противовъзпалително действие. Използва се и при зъбобол.

Босилек
Босилекът е незаменима подправка от италианската кухня. Той има противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Прилага се успешно и при лечение на депресия и други нервни смущения, както и при пикочо-полови възпаления.

Кардамон
Ароматен и пикантен, кардамонът е не само вкусен, но и полезен. Има изключително целебно действие при настинка и грип. Екзотичната подправка повдига имунитета и се бори успешно срещу неразположения на дихателните пътища. На особена почит е в скандинавските страни.

Подправки за здравеРозмарин
Буквално розмаринът означава „морска роса“ (от латински). Подправката помага за стимулиране на храносмилателната функция, кръвообращението и бъбреците. Препоръчва се още на хора със ставни проблеми и на сърдечноболни.

Сусам
Сусамът е много здравословен и може да го консумирате самостоятелно. Препоръчва се за проблеми с храносмилането и костни заболявания. Освен това има разкрасяващ ефект, защото благоприятства растежа и здравината на косата и състоянието на кожата.

Ванилия
Неслучайно ванилията присъства в състава на много парфюми. Ароматът й е приятен и успокояващ. Действа успокояващо на нервната система, подобрява настроението и повдига тонуса.

Канела

Незаменима подправка за много сладкиши, канелата навлиза и в останалите сфери на кулинарията – може да я добавяте в малки количества към ястия с месо, както и като страхотен завършек на напитки с кафе. Канелата има ободряващо, тонизиращо и общоукрепващо действие за организма. Възбужда апетита и е подходяща подправка за хора, страдащи от диабет.


Деси Великова
rozali.com


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .