Банер
f19a01221872f0fb3be5394d9269ef9c.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

ЗА ПАСИВНИТЕ ПУШАЧИ
Написано от Маг Селена   
Петък, 16 Ноември 2007 00:00
СТРАДАТ ЛИ НЕПУШАЧИТЕ ОТ ПАСИВНОТО ПОЕМАНЕ НА ТЮТЮНЕВ ДИМ?

„Тютюнопушенето сериозно уврежда вашето здраве.” След като прочетат този или друг подобен надпис в ред реклами и върху самите кутии с цигари, след като се запознаят с апелите на множество кампании или дори чуят за вредата от родител, приятел, познат, повечето хора все пак си казват – няма да пуша, искам да съм здрав.

А какво да кажем за облака цигарен дим в ресторанта или кафето, което посещаваме ежедневно? Мислим ли за мъглата по време на купон вкъщи или у приятел? Мислим ли за детето си когато половинката ни запали, макар и в другата стая?

Ако не сме активни пушачи, защитени ли сме от негативния ефект на канцерогените в тютюневия дим? Отговорът е не. Не и когато хората до нас пренебрегват избора ни, излагайки ни на пасивно тютюнопушене.

Пасивното тютюнопушене е инхалиране на издишания от пушача дим – главен, и този, отделен от самата цигара, пура, лула – страничен, възлизащ на около 80% от общия или така наречен вторичен дим. Той е основният замърсител на въздуха в закритите пространства.

Тютюневия дим съдържа на 4000 химични вещества, някои в газовата фаза – като въглероден монооксид, амоняк, диметилнитрозамин, формалдехид, хидрогенцианид, акролеин и др., някои в твърдата фаза (частици) – катран и неговите компоненти, никотин, бензен, бензпирен и др.

Поне 60 от веществата в дима са канцерогенни. Световната Здравна Организация е класифицирала цигарения дим като канцероген клас А за човека. От тази група са още азбеста, арсена, бензена и радоновия газ.
Интересно е да се знае, че дима се задържа на средна височина в помещението. Ако е топъл, би се издигнал. Той обаче бързо се охлажда, освен това е по-тежък от въздуха. Следователно най-висока е концентрацията му на нивото на нашите дихателни пътища, където и по-лесно ще го вдишаме.



КАКЪВ Е ПРЕКИЯТ И ДЪЛГОСРОЧЕН ЕФЕКТ НА ПАСИВНОТО ПОЕМАНЕ НА ТЮТЮНЕВ ДИМ?
Непосредствен ефект от пребиваването в среда със запалена цигара е дразненето на очите, главоболието, кашлицата, болки в гърлото, замаяност или дори гадене. Не са изключени обостряния на състоянието у пациенти с астма. Оказва влияние и на коронарния кръвоток, които може значително да се редуцира само след 30-минутно вдишване на т.нар. вторичен дим.

Ако пасивното тютюнопушене стане редовно, то с времето сe покачва риска от развитието на свързани с него заболявания при възрастните. Основните от тях са белодробните, включително и рак, както и сърдечно съдовите. Установено е, че 10-15% от случаите с рак на белия дроб са у пациенти, които никога не са палели цигара през живота си и то предимно жени.

Около 3000 непушачи умират всяка година във Великобритания от това злокачествено заболяване. Смята се, че основната причина е пасивното тютюнопушене. Други неоплазии, свързани с него, са още рак на носните синуси, карцином на гърдата и шийката на матката, карцином на пикочния мехур.

Доказано е също, че тютюнопушенето, макар и не активно, повишава съсирваемостта на кръвта, увеличавайки риска от тромбози и уврежда съдовете като стимулира развитието на атеросклероза.

За това допринася и понижаването на „добрия” холестерол – HDL, и повишаването на „лошия” – LDL, както и повишаването на инсулиновата резистентност и високата кръвна захар. Основната клинична изява на атеросклерозата е исхемичната болест на сърцето и преходните исхемични атаки - инсулт и периферната съдова болест.



КАКВО Е ВЛИЯНИЕТО НА ПАСИВНОТО ТЮТЮНОПУШЕНЕ ВЪРХУ ДЕЦАТА НИ?
Най-сериозно е негативното въздействие през първите години от живота, когато дихателната и имунната система на децата още се развиват. Тогава те дишат по-често и инхалираното количество химични вещества на фона на телесната маса е значително по-високо от това при възрастните. От друга страна в ранна детска възраст престоят вкъщи и контактът с родител, особено с майка пушач е по-дълготраен.

Най-често излаганите на цигарения дим деца страдат от бронхити, бронхиолити и пневмонии. По-разпространени сред тях са и ангините и инфекциите на средното ухо. Смята се, че пасивното тютюнопушене при тях, особено до едногодишна възраст, е една от главните причини за бронхиална астма.

То може също да влоши налична такава – да предизвика зачестяване и утежняване на пристъпите. Проучвания във Великобритания сочат, че честотата и, както и клиничната и изява са в строга корелация с броя на пушачите у дома.

Други негативни ефекти са потискане способността да разпознават някои миризми, поради засягане на олфакторните нерви, нарушаване на когнитивните функции.



КАК СЕ ОТРАЗЯВА НА БРЕМЕННОСТТА?
На първо място трябва да се отбележи, че активно или пасивно –тютюнопушенето намалява фертилитета на жената. След като е забременяла, тя не само не трябва да пуши, но и също да се пази от задимена среда.

Употребата на цигари от страна на майката или контактът и с пушачи се смятат за пасивно тютюнопушене на плода. То може да завърши със спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Голяма е честотата на новородени с ниско за гестационната си възраст тегло (интраутеринна хипотрофия) при майки, контактували с тютюн под една или друга форма. Друг риск е този за Синдром на Внезапна Смърт на новороденото – пет пъти по-висок.



КАК ДА ОГРАНИЧИМ РИСКЪТ ОТ ПАСИВНОТО ПУШЕНЕ?
Не позволявайте в дома ви да се пуши. Ако някой от семейството или гостите ви искат да запалят цигара, помолете ги да излязат навън. Не разчитайте на климатик или отворен прозорец. Те могат да премахнат видимия дим, но не и вредните частици.

Ако гостите откажат – отделете специална стая за пушачи, затворете вратата и не пускайте децата там. Имайте обаче предвид, че дори и със затворена врата, вторичният дим може да проникне в цялото жилище.

Ако половинката ви пуши – помолете го/я също да не го прави във ваше присъствие, а още по-добре – настоявайте да спре цигарите.

Убедете се, че децата ви прекарват деня в свободна от тютюнопушене обстановка – например при детегледачка или детска градина.

Не позволявайте да се пуши в колата ви. Ако някой желае – по-добре спрете за почивка.

Хубаво би било на работното място да не се пуши. Вече редица закони го забраняват. Все пак – ако се налага съвместна работа с пушачи, опитайте се да стоите възможно най-отдалечено от тях.

Избирайте местата за непушачи в ресторанта, когато е възможно.

puls.bg


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .