Банер
526813_445903392152965_1386684995_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Лененото семе
Написано от Стоян Захариев   
Неделя, 04 Януари 2009 17:19

Лененото семе е от този тип природни богатства, от които човек не бива да се лишава. То е ценен източник на полезни съставки и има изключително добро действие върху организма.

Какво представлява лененото семе?

Лененото семе е едногодишно тревисто растение, отглеждано предимно като влакнодайна култура. Цъфти през юни, а плодовете узряват през август.

То е основен източник на фибри, които действат благоприятно на храносмилането и отделителната7510_1.jpg система и създават усещане на ситост.

Лененото семе съдържа около 30% белтъчини, около 15% въглехидрати, богато е на витамин Е и витамин А. Съдържа още около 10% слузно вещество, което е една от основните причини за действието на растението. Богатото съдържание на омега-3 и омега-6 мастни киселини го правят търсена добавка за спортистите и хората, които се стремят да живеят целесъобразно.

За какво е добре да приемаме ленено семе?

Хората поемат ленено семе най-вече, когато имат проблеми с обмяната на веществата. Доказано е, че лененото семе има слабително действие и се отразява много добре на перисталтиката. Действието му е меко, което означава, че ако нямате проблеми със стомаха, няма да усетите значителна промяна.

Поради пречистващото си действие, лененото семе е много полезно по време на диети, за профилактика на рак на дебелото черво и високо кръвно налягане. Има противовъзпалителен ефект и възпрепятства всмукването на животинския холестерол.

Добре е да се поема при болест на Алцхаймер, атеросклероза, затлъстяване и висока кръвна захар. Лененото семе е много полезно за болни с нарушена обмяна на мазнините.

Как се приема лененото семе?


Можете да срещнете ленено семе като добавка в много храни в супермаркетите – хлябове, соленки, закуски. Все по-разпространено става и лененото олио, което е добър заместител на традиционното слънчогледово олио, но не се използва за термична обработка.

7510_2.jpgВътрешно: 1 лъжица счукано ленено семе се кисне в чаша вода 2 часа и след това се изпива. Една доза може да се приема по 2-3 пъти на ден, но не бива да се прекалява.
Друг вариант е да не счуквате семето, а да киснете зърната 2 часа в малко по-малко от половин литър вода и след това да пиете само водата. Това е в случаите, когато нямате проблеми с констипацията и го приемате като полезна добавка.

Приемайте лененото семе около един час преди ядене.

Външно: счукано ленено семе може да се слага върху рани и изгаряния. Предпазва от възпаление и помага при по-бързо оздравяване.

Кога не трябва да се приема ленено семе?


Ленено семе не е добре да се приема при остри чревни заболявания, при кожни болести и някои видове алергия. Децата не е добре да консумират ленено семе, а бременните трябва да се посъветват с лекар. Не бива да се прекалява с дозата, тъй като лененото семе съдържа цианид и предозирането води до отравяне.
Вредните реакции от лененото семе са рядкост, така че не бива да се плашите и да се въздържате от тази ценна добавка към храната.

Една лъжичка към салтата ще направи храната ви по-вкусна, и организмът по-здрав!

 

Деси Великова

www.rozali.com


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .