Банер
БАБА ЯГА.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Екзотични племена VIII
Написано от Ивайло Иванов-IYI   
Сряда, 11 Юли 2007 00:00
Bapaни - убиващите с отрова

ВАРАНИ - УБИВАЩИТЕ С ОТРОВА

8 часà сутринта.Вече 2 часа непрекъснато се излива дъжд,въпреки че е "сухият сезон" в тези вечно дъждeливи места.Лeе и лее.Големите капки падат по тежкия палмов покрив на паянтовото бамбуково наколко жилище,спасящо обитателите му от гризачи,змии и други пълзящи твари.Гъста мъгла скрива върховете на дърветата и придава на пейзажа призрачен вид.Треперим,въпреки,че е лято.Вик на птица раздира въздуха.

Кадове настръхна: приближаваше някакво голямо животно.Размаха ръце,като че гонеше призрак и ... животното мина под колибата.То няма да присъства в менюто за вечеря: варани в дъжд не ловуват.Кадове продължи дa разглeжда стрелите си,една по една.Синът му го наблюдаваше.Кадове беше клекнал,държейки в ръце парче бамбук,в което приготвяше кураре-отрова от растителен произход.

Кураре има нервно-паралитично действие.Прави се само в Южна Америка.Варани я правят различна в зависимост от целта: да приспят жертвата,да я парализират или да я убият.Дозата зависи още от големината и теглото.Когато се направи стрела,я потапят в кураре.Изсъхналата отрова чернее и има зърнест вид.

Наблизо жена "баеше" над огъня.Тя леко покашля от лютивия дим-дървата бяха мокри.Тази колиба от клони и палмови листа даваше някаква неестествена сигурност в този враждебен и затънтен синьо-зелен горски океан.Шумуленето на листата създаваше допълнителна вълна безпокойство.

В този район няма села в нашия смисъл на думата.Това,например,бе само от 4 колиби с около 100 "истински" варани,които никога не носят дрехи,даже набедрени превръзки.Някои носят само нишковиден колан и това е всичко.Има и "неистински" варани.Те живеят на север,по бреговеет на реките.А са "неистински",защото са метиси.Наброяват около 500 човека.Под властта на правителството са,което е немислимо за "истинските".

Последните варани,наричани още "непримирими",обитават само дълбоката гора.Практически не контактуват с белите хора и безжалостно атакуват всеки пришелец.Наричат ги още "червенокраки",защото се мажат с глина и сок от горски плодове.Обаче и тези,и другите варани си общуват.

Дъждът зачука още по-силно по покрива.Под тавана висят 3 сарбакана - духателни оръжия.Дълги са около 3 метра и са така добре направени,че никой не би и помислил,че са ръчно производство.Варани използват или "шонт"-вид твърдо дърво,или твърди палмови клони.Носи им се славата на чудесни оръжейници.Но не мислете,че владеят това изкуство интуитивно,зад тях са столетия опит.Сарбаканът е от 2 тръби с улей,които точно пасват една в друга.после се превързват с тънки лиани.Но още по-голямо възхищение предизвиква полировката на "цев"-та,която обезпечава точната стрелба.Варани много обичат,когато някой се възхищава на сарбаканите им.

Обикновено Кадове ловува сам или със сина си,за да го научи на всички хитрини.Но при глад или болести варани се обединяват.В такива критични за племето случаи водят старците-тези,които най-добре знаят местообитанията на животните и тайните на гората.В такива дни всички се уповават на Ваенгонги - бога на племето,прогонващ злите духове от ловуващите.Всеки варани-ловец носи сарбакан и колчан със стрели,както и малка манерка с отрова,която прикача към набедрения си "шнур".И това е всичко.Варани много рядко пропускат цел.С лекота свалят птица в полет,например...

Произходът на това племе и до ден днешен е загадка.Някои етнолози предполагат,че произхождат от север,но били прогонени от конквистадорите през XVI век.Според по-нова хипотеза индианците сами дошли в тия дъждовни гори през X век.Те винаги са водили уседнал начин на живот.Докато мъжете ловуват,жените са в зеленчуковите градини.Имат си и домашни животни и птици.Например,папагалите се изпозлват като часови-с крясъци предупреждават за змии.

Минаха няколко дни.Вече нямаше порои,но все още ръмеше."Шефът" на клана-Кемпеде,седеше в колибата направо на пода.Навън деца шляпаха по калта,забавлявайки се с някакво много малко хлапе.Кемпеде легна в хамака от изсушени лиани.Междупрочем,варани умеят така да обработват лианите,че стават неподвластни на влагата,почти вечни с две думи.Кемпеде,се люлееше,дегустирайки местна алкохолна напитка.

Неочаквано "вратата" от палмови клонки се отвори и влязоха 3 жени и двама мъже.Бяха се върнали от малката нива на половин ден път от "селото".Мълчейки седнаха на пода около огъня,който "играеше" по лицата им.Жените имаха дебели месести устни и много черни бадемовидни очи.У мъжете,като че бяха по-светли и спокойни,въпреки любопитството и нескритата ирония към всеки чужденец тук.

Една от тях бе Маняда,която е омъжена за "северняк" (което означава: мъжът й е от регион под правителственно подчинение,а "истинските" варани не се подчиняват никому).Затова и баща й не иска дори да види щерка си: тя е загубила душата си,напускайки пътя на истинските хора,обясни един от мъжете.

Маняда е метиска,а "истинските" ратуват за чистота на расата,предпочитайки брак единствено с член на племето си.Но поради малобройността му,се случва,баща или майка да имат сексуални отношения с някое от децата си.Това се счита за нормално.Така се вреди на генетиката на племето,водейки го към изчезване,но те не го разбират.

Ако мъж загине,племето никога не оставя вдовицата сама.Някой я взема заедно с децата.Затова някои имат по няколко.Тези "хареми" също са чето явление тук.

Да се сближиш с варани не е от най-леките задачи.Репутацията им далеко не е безупречна даже сред другите горски жители на Амазония.Затова ги наричат "ока"-"диви".Но явно просто се страхуват от тях,а свирепостта и жестокостта помагат на варани да отстояват територията си..

"Варани са опасни!".Това твърдят доста хора и от местните и от чужденците.Но за тяхното съществуване,последните научили едва през 1956г.,когато световната преса "гръмнала'' с убийство на бял човек от "кръвожадните ока" в дълбокия екваториален ад.Всеки приближил се до тях чужденец рискува живота си...Но защо ли варани убиват?През 1985 г. американски геолози изровили костенуркови яйца от пясъците на Кононако.Малко по-късно ги намерили убити.През юли 1987 г. са убити свещеник и монахиня.Те отишли при варани,за да им съобщят,че идват геолози-нефторазработчици.

Тази вест за варани означавала сигурна гибел.Бъдещето показало,че имали право да мислят така.Нефторазработчиците унищожили голяма площ от амазонската екваториална гора.Дивечът-основната храна,практически изчезнал.Колониалистите заграбили най-добрите земи.Сега в реките изчезва рибата.Нефтените компании са глухи за нуждите на варани.Оттук и идва ненавистта към белия човек.

По-рано варани били мирно племе.В обществото им мъжете и жените са с равни права.Мъжете ловуват.Жените работят своите парчета земя.Домашните им животни са винаги гледани и нахранени.Варани могат прекрасно да се погаждат с белите,но за тях пролятата кръв е символ на протест против произвола,грабежа и всъщност смъртната им присъда.Мъстта за тях е свещен дълг!И варани убиват белите,които се опитват да проникнат в най-дългоките амазонски гори.

Просто варани не искат да изчезнат завинаги...


IYIДобавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .