Банер
11828633_1719058978305592_9087590199539318011_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Екзотични племена VII
Написано от Ивайло Иванов-IYI   
Петък, 06 Юли 2007 00:00
Лапландските нойда

 ЛАПЛАНДСКИТЕ НОЙДА

 Семейство саами, 1900г

   Произходът на саамите е забулен в тайна.Фините ги наричат "лопар"-и-"жители на края на земята".Те живеят в Лапландия,която включва райони от 4 страни: Русия,Швеция,Норвегия и Финландия.Саами живеят тук вече няколко хилядолетия и животът им на ловци и рибари,би бил немислим без пълното сливане с природата.Светът,около саами,е населен с безброй духове,които са навсякъде - на земята,под земята,във водата и във въздуха.

   Сациен - водно божество,се явява на хората във вид на гола белокожа жена.Мец е неприкосновено,черно,космато същество с опашка.Не обича хората и се старае да ги заблуди,за да отидат колкото се може по-навътре в гората.Саамската вещица Вигахке е "нашата" Баба Яга,но по злоба води по точки.Имат си мечока-таласъм Тал и безброй гноми-джуджета,занимаващи се с метали и скъпоценни камъни.Последните освен с добиването на полезни изкопаеми служат и за посредници между човека и "нечистата сила".Ако гном се появи пред човек,то задължително му предлага да стане шаман ( "нойда" на саамски ).
   Общуваието с духовете,управляващи природните стихии,правело нойда неуязвими.В средните векове за лапландските нойда се носела славата за чародеи.Предимството им признавали дори фините-също изявени чародеи.Затова,навярно,през 1584г,руският цар Йоан Грозни лично отива в Лапландия,за да пита за появила се комета.

   В Германия,Aнглия и Русия твърдо вярвали в това,че нойда са господари на ветровете.Смятали,че когато нойда развържат 3 вълшебни възела,завявал умерен вятър,после силен,а накрая-ураганен с гръм и мълнии.Всички признавали,че духовете на Лапландия са най-могъщите и наистина могат да предизвикат урагани,включително и по условен знак на нойда.
   Ураганите,понякога,цял ден бушуват над земята на саамите и редовно вземат дан - човешки животи.Така,през 1991 г. на превала Вортекуай от лавинна загиналили 7 туристи от Калининград
(Königsberg-IYI) ,през 1988 г на превала Елеморайок заспали вечен сън 5 човека от Рязан,а през 1987 г. стщата участ застигнала 6 младежа от Воронеж.Разбира се,далеч не всеки ураган се е появявал по волята на нойда,но е известно,чe много от загиналите малко преди смъртта си са се обръщали към местен шаман заради свои нужди,а тези,комуто се е усмихнало щастието да оцелеят след снежната буря,разказват,че като в прoсъницa ясно чували звук от шаманско дайре и виенето на нойдa.   

    Нойда е и жрец и знахар,и магьосник... или казано на съвременен език-философ,лекар,екстрасенс и ясновидец.Съответно и изискванията към шамана са твърде високи.
    Бъдещият нойда минава през изпитания на способностите си.Например,от него може да се поиска за
няколко часа да стои на студа леко облечен и без обувки или да близне веднъж-дваж разтопени до червено железни предмети.При което от него се очаква не стоически да издържи жестоките мъчения,а напротив-това изпитание за него да не е мъчително.Липсата на изгаряния и измръзвания са очевидното доказателство,че духовете покровителстват кандидата и може да се разчита на неговата "връзка" в висшите сфери.
   Освен това,от бъдещия шаман се изисква умението да намира скрити предмети  (към него ще се обръщат за помощ при изгубени хора или откраднати вещи).Друго качество,задължително необходимо за нойда,е умението да вижда с "вътрешните очи".Това е нужно за откриване на затрупан от лавина съплеменник,например.Освен това,нойда трябва да умее да лекува хората,както  и да оказва психологическа помощ.Шаманът посредством камлания* трябва да смъква емоционалното напрежение у съплеменниците си и да им внушава увереност,че се намират в пълна хармония с обкръжаващия ги свят.

*С помощта на дайре,монотонна реч или пеене на особени шамански текстове,плавни и ритмични подскоци и бягане,а също вдишване на упойващи миризми.Чрез тези действия,наречени "камлания",шаманът изпада в особен екстаз и може да пътува из другите светове,за да общува с духове и божества.Дайрето в този процес се превръща ту в бързоног елен (из чиято кожа е направено-IYI) ,който носи шамана,ту в чуднанптица.

    Самата дума "камлания" напомня на Алтайкото име за шаман-"кам",както и за японското за божество-"кама".-IYI
   Даже смъртта не освобождава нойда от задълженията му.А ако е бил зъл,става ...вампир (на саамски - равка).Когато през 1931 г. умрял нойда Риз от Нотозер,лопарите се страхували да го погребат,защото били уверени,че Риз със сигурност ще стане вампир.Погребението извършил друг нойда,който след 2 сдмици,напълно побелял,макар да бил само на 24г.А разказът му бил достоен за перото на Гогол.Там имало и внезапно отварящ се гроб,и саван,покриващ цялата тайга,и огромен мъртвец с железни зъби...И ако това звучи малко като измислица,то съвсем е истина,че през последните 70 години нито един саам не е приближил доброволно гроб на вампир.
   Кои са тези тайнствени хора?Те,действително,са посредници,но между хората и Арктика,която очовечават според традиционната вяра на народа си
(тук смея да не се съглася.Нойда е свързан не само с Арктика,но и с другите светове и същества.Той не е просто лечител и психолог,той е маг-IYI) .Получил веднъж правото да бъде нойда,той с целия си по-нататъчен живот доказва,че е достоен за това.Стреми се да бъде "силен нойда"."Разжалваният" шаман напуска племето,подобно на вожда в слонското стадо,а съдбата им е еднакво трагична.Шаманството е по-скоро някаква форма на монашество.Неслучайно мнозина нойда считат призванието си като "тежък кръст".Мнозинството нойда са бедни и нямат възможност постоянно да се занимават със стопанствата си,а подаянията от съплеменниците никога не са обилни.

  Някога при саамите имало два религиозни култа-към висшите богове и към свещените камъни-сейди.Считало се,че нойда не умирали.а когато им свършвало времето,отивали в някое глухо място из тундрата и ...се вкаменявали.Но запазвали въьзможностите си.3атова обикновените хора продължавали да ги почитат дори в това им състояние.

 Сега истинските нойда са единици,но вярата в тяхната сила остава.Саами продължават да ходят при гробовете на своите нойда за помощ,за намиране на вътрепшна сила и уверенност в себе си.Внушава оптимизъм фактът,че дългите години натиск и гонения спрямо религията и старинните обреди не са могли да изкоренят самобитността на живеещите в Русия саами.



IYI



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .