Банер
img_185893_2114043_l.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Обявиха Новите 7 чудеса на света
Написано от Маг Селена   
Неделя, 08 Юли 2007 00:00
Традиционните 7 Чудеса на света са наследени от Античността. Мачу ПикчуТова са Великата китайска стена, Колизеума, Петра, Чичен Итца, Мачу Пикчу, Тадж Махал и статуята Христос Спасител

Великата китайска стена.

Колизеумът.

Петра.

Мачу Пикчу.

Чичен Итца.

Тадж Махал.

Статуята на Христос Спасител.

Противоречивият проект за съхраняването на едни от най-големите паметници на културното и историческото наследство на човечеството – Седемте “Нови” чудеса на Света приключи с бляскава церемония в португалската столица Лисабон снощи. С гласовете на близо 100 млн. души, за 7-те Нови чудеса на света бяха избрани Великата китайска стена, Колизеумът в Рим, мавзолеят “Тадж Махал” в Агра, Индия, скалният град Петра в Йордания, градът на инките Мачу Пикчу в Перу, свещените руини на маите Чичен Итца в Мексико и статуята на Христос Спасител в Рио Де Жанейро, съобщава France Presse. “Големите губещи” се оказаха Акрополът в Атина, Айфеловата кула, статуите на Великденските о-ви и Стоунхендж, които се наредиха веднага след победителите.

Водещи на официалната церемония за представянето на победителите, в която участваха звезди като Дженифър Лопес и футболистът Кристиано Роналдо, бяха британските актьори Бен Кингсли и Хилари Суонк. Ефектното шоу на Стадиона на Светлината в Лисабон бе излъчвано в над 170 държави по света и е било наблюдавано от 1,6 млрд. души.

Проектът на частната швейцарска фондация на кинорежисьора, пътешественик и музеен деец Бернар Вебер (Bernard Weber), замислен като източник на средства за консервирането и реставрирането на паметниците на културата по света, бе замисленоще през 1999 г. и стартиран през 2001 г., когато ислямското фундаменталистко движение “Талибан”, което по това време бе на власт в Афганистан, унищожи с взривове и артилерия уникалните Статуи на Буда в Бамиян (Bamiyan). След получаването на над 200 кандидатури от цял свят, специално жури от специалисти-архитекти, председателствано от бившия ръководител на UNESCO Федерико Майор (Federico Mayor) отся 77 от тях, които впоследствие бяха сведени до краткия списък с 21 финалисти през януари 2006 г. Тогава започна и кампанията за интернет- и телефонно гласуване за Новите 7 чудеса на света.

Сред финалистите попаднаха още храмовия комплекс Ангкор Ват в Камбоджа, двореца “Алхамбра” в Гранада, храмът “Света София” в Истанбул, храмът “Кийомицу” в Япония, Кремълския комплекс в Москва, замъкът “Нойшванщайн” в Германия, Статуята на Свободата в Ню Йорк, Операта в Сидни и древният град Тимбукту в Мали.

Пирамидите в Гиза, единственото оцеляло от оригиналните, антични 7 чудеса на света, бяха извадени от гласуването като “неоспоримо чудо”, след като правителството на Египет изрази бурното си възмущение относно “поставянето под въпрос на стойността на този паметник на човешката цивилизация, посредством включването му в подобно състезание”.

Организацията за образование, наука и култура на ООН (UN's Educational, Scientific and Cultural Organization; UNESCO), която отговаря за попълването на Списъка на световното културно наследство, също отказа да подкрепи инициативата. “Класацията за 7-те Нови чудеса на света е резултат на частна инициатива, която не може да допринесе по някакъв съществен или дългосрочен начин за съхраняването на избраните паметници”, обяви базираното в Париж ръководство на UNESCO в специална декларация миналия месец.

Списъкът на защитените паметници на UNESCO включва 851 културно-исторически и природни обекти, които според Комитета за световно наследство представляват “изключителна универсална ценност” за човечеството. Сред тях личат Операта в Сидни, култовият комплекс Стоунхендж, Големият бариерен риф в Австралия, националния парк Гранд Каньон в САЩ, Червения Форт в Делхи, Индия и т. н. Комитетът за световно наследство, който оценява паметниците, включва експерти от 21 държави от общо 184-те страни, ратифицирали Международната конвенция за опазване на световното културно и природно наследство от 1972 г., уточнява Bloomberg.

Традиционните 7 Чудеса на света са наследени от Античността, като известният на нас списък е изготвен от древногръцкия автор Антипатер от Сидон през II в. пр. Хр. Освен Египетските пирамиди, в него влизат разрушените през вековете Висящи градини на Семирамида във Вавилон, Статуята на Зевс в Олимпия, Храмът на Артемида в Ефес, Мавзолеят в Халикарнас, Родоският колос и Александрийският фар.


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .