Банер
semargl1.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

СПОНТАННОТО ЧОВЕШКО САМОЗАПАЛВАНЕ
Написано от Администратор   
Понеделник, 16 Април 2007 00:00
Приятен материал за нежни души

При относително често регистрираното явление спонтанно човешко самозапалване, тялото на потърпевшия се възпламенява и гори без да е в контакт с някакъв видим или установим външен възпламенителен източник.
Случаи на спонтанно човешко самозапалване са засвидетелствани в медицински доклади още от 17 век.
Съвременната медицина преобладаващо отрича идеята за спонтанно човешко самозапалване. Споровете между скептиците, използващи твърде рационални доводи и привържениците на спонтанното човешко самозапалване, които виждат в него свръхестествено проявление са дота разгорещени, но за съжаление - малко конструктивни.
Както сме правили и досега, ще разгледаме тази тема и ще се опитаме да синтезираме известните факти.

Спонтанното човешко самозапалване: факти и заблуди.


Случаите на спонтанно човешко самозапалване са многобройни и не са географски ограничени. В продължение на 400 години са засвидетелствани над 200 случая.
Добре е да установим истинността на някои първоначални факти от най-новите статистики, за да можем да стъпим на твърда основа при разглеждането на темата. И така:

  • Твърдение 1: Само алкохолиците са жертва на спонтанно човешко самозапалване.
Невярно! Много от жертвите са въздържатели.

Навремето смятали, че такава участ е отредена само на едрите жени-алкохолички в напреднала възраст. Смятали го за Божие възмездие.


Така например въз основа на свидетелските показания на лекаря льо Ка,   през 1673 година е освободен мъж, обвинен в убийството на жена си, която изгоряла жива. Той убедил съда, че небесният огън се е изсипал върху тази зла жена, за да я накаже за нейното безпросветно пиянство.


  • Твърдение 2: Основни жертви са хората с наднормено тегло.

Невярно! Голям брой от жертвите са били слаби.

Човешката мазнина е екзотермична, т.е. изгаряйки тя отделя достатъчно топлина, за да поддържа собственото си горене (от доклад на Д. Дж. Джий, специалист по традиционна медицина). Ще се върнем отново към тази теза, лансирана от скептиците.

  • Твърдение 3: Жертвите са в напреднала възраст.
Невярно! Сред тях има и деца. В действителност възрастовата граница се простира от детството до 114 годишна възраст . Най-младата жертва е била пеленаче на 4 месеца.

  • Твърдение 4: Жертвите са издъхнали в близост до огън.

Вярно и Невярно! Някои от жертвите са загинали в близост до огън, други на волана на автомобила си, трети докато са се разхождали сред природата, далеч от всякакъв възпламеняващ източник!

 


Спонтанното човешко самозапалване далеч не е рядкост

  • Твърдение 5: Единствено човешкото тяло е погълнато от пламъци и изпепелено. Околните предмети не са засегнати.

Вярно и Невярно! В много случаи на мястото на изгарянето е изпепелено единствено тялото и нищо друго.
Така например, в случая с единадесет месечното бебе, загинало през 1939, в стаята се разразил цял пожар, но в последствие се установило, че само някои от мебелите са  засегнати от пламъците, при това съвсем леко.
В добилия известност случай с г-жа Рейзър през 1951 година,  на 1.50 метра около останките от тялото е имало изпепелен периметър. Изгорял е фотьойлът, в който е седяла, масичката до него, както и една от гредите на тавана.
През 1964 година, една възрастна актриса, Олга Уорт Стивънс, седяла в колата си, когато изведнъж се превърнала в жива човешка факла. Според доклада на пожарникарите, нищо в автомобила с неработещ двигател не могло да предизвика възпламеняването.

 


Не всички вземат спонтанното самозапалване на сериозно


Нашумели случаи на спонтанно човешко самозапалване
Невъзможно е да бъдат изложени всички случаи на спонтанно човешко самозапалване, но някои от тях са особено интересни. Подбрали сме за вас няколко случили се през двадесети век, тъй като са по-малко оспорими, дори поради факта, че са изложени в официални доклади.

1938: Г-жа Мери Карпентър загива на палубата по време на пътуване с корабче из Норфолк пред очите на съпруга и децата си.
Погълната от пламъците, тя почти мигновено се превръща в овъглен труп. Никой от присъстващите не е засегнат, нито има повреждания по корабчето.

1952: Съседка извиква пожарникарите, когато вижда дима, излизащ от апартамента на Глен Б. Денъри (Луизиана). Пожарникарите откриват тялото му в пламъци.
Лейтенантът от пожарната свидетелства:
"Мъжът лежеше на пода, зад вратата, а тялото му беше изгаряше в силни пламъци. Нищо друго в стаята не беше подпалено. Не зная какво би могло да предизвика такова интензивно горене."

Мъжът не димял и не били открити никакви следи от течно гориво.
Но най-изненадващото е, че мъжът си бил прерязал вените на китките, а в кухнята открили окървавен нож. Денъри бил в депресия. Предположили, че е прерязал вените си, а после се е самозапалил за подсигуряване.
Но фактите, отхвърляли подобна хипотеза. В дома не били отрити нито гориво, нито дори кибрит.

1953: Тялото на Уеймънд Ууд е открито "почерняло и овъглено" на предната седалка на автомобила му в Южна Каролина.
От мъжа не било останало почти нищо. Колата била почти незасегната, с изключение на предното стъкло, разпукано и раздуто от горещината при изгарянето.

 


Необяснимо самозапалване от 1966. Д-р Джон Ървин Бентли е открит сред обгорените останки на инвалидната си количка.

1973: Седем месечно бебе и количката му били обхванати от пламъци насред хола в жилището на родителите му.
За късмет бебето оцеляло въпреки раните си. Английските власти така и не могли да установят източника на възпламеняването.

Може би най-нашумелият случай е този на г-жа Рейзър, загинала през 1951 година. Въпросната дама била жителка на Флорида, на възраст 67 години.


Мери  Рейзър, починала на 1 юли 1951 година

 

Екипът прави най-доброто по силите си - почиства.

Ето фактите:

"Към 21 часа вечерта, хазайката на г-жа Рейзър, наминала да й пожелае приятна вечер. Наемателката била по халат, седнала във фотьойла и пушела цигара.
В осем часа на следващата сутрин, хазайката  наминала отново да я види, но установила, че дръжката на вратата й е нажежена. Извикала двама души от обслужващия персонал, които отворили с помощта на парцал.
В средата на почернял кръг с диаметър около 1.20 м били разпръснати няколко пружини от фотьойла, пепелта от овъглена еднокрака масичка, металните части от прилежащия лампион, както и онова, което било останало от наемателката й: овъглен черен дроб, прилепнал до парче от гръбначния стълб, смален, обгорял череп, оцеляла  от напълно изгорелия по-нагоре крак част от глезена и ходило, обуто в пантоф, както и малка купчина пепел. "

Анализ на случая с г-жа Рейзър

Набиват се в очи няколко съществени констатации:

  • Топлината, отделена при изгарянето се е оказала много избирателна: деформирана електрически контакти, разтопени свещи, но фитилите останали цели и незасегнати, разтопена е пластмасова чаша, но не и дръжките на четките за зъби до нея.
  • Всички стъклени повърхности, разположени на височина над 1.20 м над пода са покрити с мазни сажди, но под тази линия са останали чисти и незасегнати.
  • На височина под 1.20 м студиото е напълно навредимо и в предишния си вид, с изключение на жертвата, фотьойла, еднокраката масичка и лампиона.
  • Най-високата температура се е развила в диаметър от 1.20 м Частта от глезена с прилежащото ходило, обуто в в пантоф е останало извън очертанията на този диаметър. Причината е много проста и очевидна. Този крак на Госпожа Рейзър е бил парализиран и тя го е изпъвала напред, за да може да седне.
  • Черепът на жертвата е странно смален до размерите на бейзболна топка. В случаите на изгаряне при пожар, черепът не се запазва цял и освен това никога не се смалява.

Изследвания и анализи на ФБР и д-р Крогман
Изправени пред подобна загадка, местните власти се обърнали за помощ към ФБР. Ето накратко и обобщението на лабораторните изследвания:
Жертвата е тежала 85 кг преди злополуката, но обгорените останки са едва 5 кг. Заключението на доклада е, че не е открит нито познат химичен агент, който да доведе до запалването или разгарянето на огъня.

Тогава, за изясняване на случая, се обърнали към д-р Крогман, специалист по изгаряния. Той подходил по принципа на елиминирането.
  1. Не може да се търси причината в мълния, тъй като във въпросната вечер не е имало мълнии.
  2. Сънотворните, погълнати от жертвата, може да са я направили толкова сънлива и безчувствена, че да не е усетила как цигарата, която е пушела е запалила халата й. Тази версия не може да е валидна поради една основна причина:

Топлината отделяна от горяща дреха или фотьойл е напълно недостатъчна за изпепеляването на човешко тяло. По-голяма част от експертите са на мнение, че за изпепеляване на костите е нужна температура от минимум 1650 градуса по Целзий. За сравнение можем да кажем, че температурата на горящ автомобил е от порядъка на 700 градуса по Целзий.

Но температура от 1650 градуса би довела до възпламеняването на окръжаващите предмети, студиото и дори на цялата сграда.

Истина е, че други експерти поставят под съмнение горните цифри, но е трудно да се намери сериозен източник, оборващ валидността им.

Случаят остава неразкрит, поради липса на удовлетворително обяснение.

Научните теории

Антоан Багади, научен изследовател, изнася доклад по темата през 2001 година.

Авторът представя теория, основаваща се върху няколко доклада за спонтанно човешко самозапалване. Ето някои откъси от нея:

"При определени условия, човешкото тяло би могло да се овъгли чрез бавно горене на собствените си мазнини, предизвиквайки малко или никакви поражения на околните обекти. Това горене не е спонтанно, а предизвикано от външен по отношение на тялото източник." (Търстън 1961)

"През 1965 Джий доказва, че за подпалването на човешката мазнина е необходима температура от 250 градуса по Целзий. При изгарянето си, тази мазнина сама осигурява необходимата температура за продължаване на процеса. Мазнината продължава да гори, докато околната температура е над 24 градуса по Целзий."

"Човешкото самозапалване представлява една от разнообразните възможности за човешко изгаряне. За да се осъществи, е необходимо съчетаването на два фактора:
  • Невъзможност за реакция от страна на жертвата
  • Присъствие на топлинен източник в близост."

Или, ако обобщим, човешката мазнина може да се възпламени и да се самоизгори бавно като свещ, довеждайки до частично или пълно унищожение на тялото.
Това явление изисква част от тялото да бъде доведена до минимално необходимата за горене температура чрез пламък или друго средство. Оттам нататък горенето се самоподдържа.

Заключение

  • Теорията "Мазнина+Външен източник на топлина"

Тази научна теория със сигурност може да даде обяснение в някои от случаите. Например в този на г-жа Рейзър, която е пушела последния път, когато е видяна жива. Но пък не може да даде обяснение защо черепът й се е смалил до такава степен.
Този факт, макар и подминаван или оспорван от учените, е съвсем реален. По принцип, при наличието на източник на топлина, достатъчна да разруши меките тъкани, черепът би трябвало да експлодира и да се пръсне на парчета, а не да се смалява.

В някои от случаите, все пак остава съмнение за бавно изгаряне, тъй като елементите са недостатъчни, за да твърдим със сигурност че става дума именно за спонтанно човешко самозапалване.

Но теорията не може да даде никакво обяснение на многобройните случаи, в които не можем да говорим за бавно изгаряне.
Нека вземем например бебето, което пламва в количката си, актрисата, която лумва в неработещия си автомобил пред очите на свидетели или съпругата, която се превръща в пепел преди очите на съпруга и децата си на открита палуба.
А децата - бебетата и подрастващите? Не можем да предположим, че са пушили или пък са разполагали с течно гориво, а и на четири месечна възраст телесните мазнини са недостатъчни.

  • Алкохолизмът

Алкохолизмът е доста несериозен като причина, тъй като от опит знаем, че пияниците не се възпламеняват при близък контакт с източник на топлина. А и както сочи статистиката, някои от жертвите са били въздържатели.

  • Статично електричество

Истина е, че мазнините и маслата, съдържащи се в човешкото тяло са идеално гориво. Чревните газове са също запалими. От друга страна статичното електричество поражда искри. Някои хора натрупват заряд от статично електричество, който може да достигне до 30 000 волта (според еди учебник за предотвратяване на пожари).
По принцип това електричество се разрежда чрез косата без вреда за човека. Но в някои случаи, в крайно редки ситуации и при много специфични условия, като в някои особени производства, разреждането би могло да доведе до взрив.
Но при обикновен пожар никога не е докладван случай на пълно изпепеляване на човешко тяло.

  • Кълбовидни мълнии и полтъргайсти

Сред хипотезите са и запалвания от тайнствените кълбовидни мълнии, каквито, между другото не са наблюдавани в изследваните случаи. Има и някакви опити за обяснение с геомагнитните колебания или нападения от полтъргайсти. Но те изобщо не са сериозно аргументирани.

Явлението остава неразгадано
Явно става въпрос за съчетаване на няколко фактора, които водят до явлението. До ден днешен никой не е успял да даде някакво приемливо и непротиворечиво обяснение на многобройните докладвани случаи.

Ежегодно се докладват средно около петдесет нови случая в цял свят.

В спонтанното човешко самозапалване различаваме няколко неизменни константи:
  • Жертвата явно не осъзнава случващото се
  • Отделяната топлина е огромна
  • Пламъците не гаснат
  • Никое място не осигурява защита, нито открити, нито закрити пространства.

Засега нито скептиците - привържениците на научния подход, нито пък привържениците на свръхестествения произход на явлението не могат да устоят на изкушението да забелязват само онова, което им изнася. Може би е време да се направи задълбочен анализ, без да се отхвърля предварително която и да е възможност.

Превод
© Л. Живин


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .