Банер
360089-e1328879401623.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

СЕНЗАЦИЯ: Епидемични заболявания на щитовидната жлеза
Написано от Маг Селена   
Петък, 28 Септември 2007 00:00
Стресът и мобилните телефони отключват Хашимото
Реших да публикувам тези две интервюта заедно, защото просто заболяването на щитовидната жлеза се оказа направо повсеместно. Бих желала нашите потребители да са наясно за какво става дума и да имат евентуалната готовност да вземат мерки за съответен преглед и лечение при наличната симтоматика за хормонален дисбаланс на щитовидната жлеза. Приятно четене!



СТРЕСЪТ И МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ ОТКЛЮЧВАТ ХАШИМОТО

Само през последните пет години заболяванията на щитовидната Жлеза се увеличиха почти двойно

Какво представлява болестта на Хашимото, колко е опасна и по какъв начин може да се лекува, са част от Въпросите, които нашите читатели ни задават по електронната поща и В писмата си. Помолихме един от най-добрите специалисти по това заболяване в България - д-р Антон Николов, да отговори на тези въпроси.

- Какво представлява болестта на Хашимото?

- Това е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, при което тя изведнъж се явява чуждо тяло за мозъчните центрове. Тоест те не я разпознават, поради което се включват защитните им механизми, които унищожават жлезата. Става въпрос за лимфоцитите и собствените антитела на мозъчните центрове, които нахлуват в жлезата и започват да унищожават клетките й.

- Напълно ли се унищожава щитовидната жлеза и какви са последиците от това?

- Унищожаването на клетките на жлезата може да стигне до 70-80 процента. Част от нея остава незасегната поради собствена имунна защита. Но това не е достатъчно за нормалното й функциониране - т.е. количеството щитовидни хормони е недостатъчно, поради което тя изпада в трайно понижена функция (хипофункция). Последиците от нея са забавяне на обмяната на веществата, при което се засягат едни или други органи или системи. Най-често това е нервната, сърдечносъдовата и костната система.

- Каква е честотата на това заболяване в момента?

- За съжаление то е вече много често срещано, което заедно с другите заболявания на щитовидната жлеза достига

ЕПИДЕМИЧНИ РАЗМЕРИ

Така е не само у нас, но и в световен мащаб.

- Какви са причините за появата на заболяването?

- То е генетично заложено. Среща се предимно при жените. Появата му се дължи на различни причини, най-вече на преживян стрес. В други случаи от химични, токсични, радиоактивни вещества, както и при въздействието на електромагнитни вълни - микровълнови печки, мобилни телефони, радиопредавателни антени и др.

- Как се развива заболяването и какви са характерните му особености?

- Заболяването започва постепенно, като първоначално не дава никакви симптоми и болният дори не знае за него. За да се появят първите симптоми, трябва да е засегната поне 40 процента от клетъчната тъкан на жлезата.

До появата на първите симптоми минават 5 и повече години. Често пъти се открива случайно при профилактични прегледи.

НАЙ-ЧЕСТО СЕ СРЕЩА ВЪВ ВЪЗРАСТТА МЕЖДУ 20 И 50 ГОДИНИ

Веднъж започнало, заболяването става хронично, т.е. унищожава се все повече тъкан от жлезата.

- Кои са най-характерните симптоми?

- В 90 процента от случаите това са симптомите на понижена функция на жлезата, а в 10 процента - на повишена. Това е така наречената хашитоксикоза, която след определен период от време преминава в хипофункция.

Симптомите са лесна уморяемост, световъртежи, замайвания, шум в ушите, отслабена памет, нарушен сън, затруднено гълтане или преглъщане, обилни изпотявания на цялото тяло или дланите, сърцебиене, промени в пулса, наддаване на тегло, стягане в шията, изтръпване на крайниците и др. Достатъчно е наличието на един или два от посочените симптоми, за да се насочи вниманието към щитовидната жлеза.

- Какви изследвания са необходими за диагностициране на болестта на Хашимото?

- Освен посочените симптоми за поставяне на диагнозата са важни ехографското изследване и изследване на антителата (ТАТ, МАТ). Хормоналните тестове не са много точни и затова не препоръчвам да се правят. Ориентировъчно по-точен метод е измерването на сутрешната температура преди ставането от леглото. Ако термометърът показва температура под 36.4, жлезата е слабоактивна. Мери се трикратно и се взема най-ниската стойност.

- Какви са шансовете за лечение?

- Прието е да се прилага заместителната хормонална терапия с Л-тироксин. В някои случаи се предприемат и оперативни интервенции. Това лечение за съжаление не спасява щитовидната жлеза от унищожение, тъй като не може да възстанови напълно работата й. Резултатите са такива, защото причините, които са в основата на заболяването, остават. Те са в онези мозъчни центрове, които контролират функцията на щитовидната жлеза и които генерират патологични импулси.

Новото в лечението на болестта на Хашимото е откриването и отстраняването на причините, които я провокират.


от в-к "Доктор"




ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА РЕГУЛИРА ОБМЯНАТА НА ОРГАНИЗМА

Доктор Красимира Вълчева е специализирала вътрешни болести. Има и двегодишна специализация по хомеопатия. Практиката й като лекар е 20 години.

- Доктор Вълчева, каква е ролята на жлезите с вътрешна секреция и по-специално - на щитовидната жлеза?

- Ролята им е много важна, защото произвеждат вещества, наречени хормони, които преминават от жлезистите клетки направо в кръвта. Тези хормони участват във всички основни биологични процеси в организма - размножаване, растеж, обмяна на веществата, реактивност и други. Щитовидната жлеза е регулаторът на всички жлези с вътрешна секреция. Тя произвежда четири хормона.Тяхната задача е да повишават основната обмяна, да засилват окислителните и енергийните процеси в тъканите.

Те спомагат за разпадането на белтъците и мазнините, мобилизират гликогена от черния дроб и така нивото на глюкозата в кръвта се повишава. В млада възраст ускоряват растежа на организма, на костите, на половата система, сърдечната дейност и на потоотделянето.

- Какви са уврежданията на щитовидната жлеза и как се отразяват на заболелия?

- Уврежданията на жлезата в утробното развитие и в ранна детска възраст може да доведат до понижаване на нейната функция - хипофункция. Друго увреждане е нейната хиперфункция (засилване на функцията й). Хипофункцията при деца се отразява тежко върху растежа им и може да доведе до джуджешки ръст, полово недоразвитие, функционална недостатъчност на мускулатурата.

При хипофункция на жлезата в зряла възраст се вижда възел на шията, но може и да няма външни признаци. Болните чувстват слабост, отпадналост, умора при всяко физическо усилие, придружено със силно изпотяване. Пулсът е намален, сънят е нарушен, неврологичен. Липсва апетит и се явяват отоци по цялото тяло, вследствие недостатъчната функция на стомашно-чревния тракт.

Хиперфункцията на щитовидната жлеза протича във формата на хипертиреоза - по-лека форма, и тиреотоксикоза - по-тежка. Те предизвикват големи промени в организма - увеличена жлеза, която се вижда като гуша, изпъкналост на очите, сърцебиене, повишена обмяна на веществата, слабеене. Характерна е повишената възбудимост на нервната система с оживена мимика и жестове, лесна плачливост, треперене на ръцете. Съсирването на кръвта е забавено.

- Какво разстройва щитовидната жлеза?

- Недостигът на йод намалява функцията на щитовидната жлеза. Но има и други причини - външни: радиацията, замърсената с химикали храна, злоупотребата с медикаменти. Стресови ситуации предимно потискат работата на щитовидната жлеза. Но психични травми, които предизвикват произвеждането на тиреотропен хормон, са причина и за засилената функция на жлезата. Други причинители на това заболяване са инфекциите от тежка ангина, грануломи на зъбите, интоксикация с препарати, съдържащи йод.

- Какво включва лечението?

- И при двете форми на това болестно състояние задължително се изследва кръвта, т. нар. хормонални изследвания, за да се установи дали има в повече или недостиг на йод. Това изследване показва също наличието или липсата на хормона, от който се нуждае жлезата. Прави се и ехография на щитовидната жлеза.

Дават се специални таблетки, съдържащи хормона, който жлезата е спряла да произвежда. По преценка на лекаря се предписват медикаменти и при хиперфункция на щитовидната жлеза, които са много ефикасни. Рядко се налага оперативно лечение за премахване на част от щитовидната жлеза, за да се ликвидира прекомерната й активност.


от в-к "Втора младост"


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .