Банер
11828633_1719058978305592_9087590199539318011_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

МИНАВАНЕТО НА МОНАДИТЕ ПРЕЗ 4-те ПЛАНЕТНИ ВЕРИГИ
Написано от Маг Селена   
Сряда, 18 Юни 2008 00:00
Готовите монади влизат в Първата планетна верига - прототипната. Всичко, което знаем за тях е, че най-развитите стават Асури и преминават в Петата творческа йерархия. По-малко напредналите продължават своята еволюция във Втората планетна верига, творческата, като най-напредналите от тях стават Агнишвати и влизат в Шестата йерархия. Най-малко напредналите продължават еволюцията си в Третата верига, Лунната, и когато излизат от нея ги виждаме разделени на три групи:

1) Истински праотци, понякога наричани Лунни, но по-точно е Бархишад-питри. Това са най-напредналите същества от Лунната верига, които в края на същата влизат в Седмата йерархия. Това са Лунните богове, “Лунните владици с въздушни тела”, които ще бъдат натоварени с ръководенето на физическата еволюция на нашата Четвърта верига - Земната.

Заедно с тях вървят два класа по-малко развити монади, наричани Лунни Дхиани или Слънчеви праотци. Те са непосредствено след Бархишад-питрите в Лунната верига. Първият клас от тези Слънчеви праотци е развил вече причинно тяло, а вторият е на път да го развие, поради което те са твърде развити, за да влязат в Четвъртата верига при първите нейни кръгове, затова се явяват едва към средата на Четвъртия кръг, а именно в Трета и Четвърта коренни раси. Тази група включва по този начин три класа монади.


2) Четири класа, които са достатъчно развити, за да стигнат човечеството през първите три и половина кръга на Земната верига. Те също често са наричани Лунни праотци, но това название е само наполовина приложимо за тях, тъй като действително произлизат от Лунната верига; те не са “предци” на човека, а са на път да станат хора и всъщност не би трябвало да се наричат праотци. Това название им бе дадено от Елена Блаватска и влиза в теософската терминология, но трябва да се внимава да не се бъркат с истинските Лунни праотци от първата група - Бархишад-питрите.


3) Три класа, които са отпаднали от Лунната еволюция, изоставайки много назад в общото развитие. Те ще стигнат до човечество едва в края на Седмия кръг от нашата Четвърта верига и ще бъдат човечество на Петата планетна верига, която ще дойде след нашата. Засега се развиват бавно в минералното, растителното и животинското царство.

Тези 7 класа (от втора и трета група, за които току-що говорихме) съставят седемте класа Лунни праотци, за които Елена Блаватска говори често, но за да се избегне объркването аз ще ги наричам само “монади от Лунната верига” - израз, който и тя употребяваше - и ще запазя названието “Лунни праотци” само за първата група - тази на Бархишад-праотците. Казва ни се, че тези монади от Лунната верига са класирани според степента на “еволюция, съзнание и заслуги”1 и това именно обуславя тяхното влизане последователно във времето.

Тези 7 класа, които се дължат на развитието, не бива да смесваме със седемте типа на монадите, които се дължат на цветовете, получени от седемте Планетни Логоси и споменати по-горе. Всеки от тези 7 класа притежава монади от седемте типа, така че седемте цвята се срещат във всички класове и следователно седемте типа се появяват е д н о в р е м е н н о и р е д о м, когато някой от класовете влиза в планетната верига. Така всеки последователен клас обхваща в себе си всичките седем типа.

Разглеждайки монадното родословие на човека временно ще оставим настрана Бархишад-праотците, защото те се занимават с физическата еволюция. Няма да се спираме сега и на двата класа нисши Дхиани, защото те са в Лунната нирвана, за да асимилират духовните и умствени резултати от своите минали опитности и ще влязат в Земната верига едва в Четвъртия кръг. Тук ще се занимаем само с втора и трета група, 7-те класа, които започват да слизат последователно на Земята.

Монадата Дух-Интуиция-Ум витае над развиващите се форми, без да слиза по-ниско от атомичното подполе на умствения свят, където тя е представена от умствения атом, придобит за тази верига с помощта на Петата и Шестата йерархии. Тогава се излъчва една нишка-живот, обвита в интуитивна материя и се привързва към атомите, определени за всеки последователен слой като “постоянни атоми”.

Тези атоми влизат във формите, приготвени за монадата от Владиците на Луната в последователност, на която ще се спрем, когато разглеждаме физическата еволюция. Засега ще кажем само, че седемте царства (3 елементални, минерално, растително, животинско и човешко) са представени върху всяка планета по следния начин: числящите се към този кръг или към по-ранни кръгове - напълно; другите, които са вън от еволюцията на кръга - в зародишен вид.

И въпреки че изглежда странно да наричаме човечеството зародишно, все пак изразът е верен, като се сравни това човечество със съществата, които сияят в своето несравнимо великолепие и които ще бъдат човечество на Седмата верига - човешката.

Всяко царство има седем подразделения, които се наблюдават ясно, когато се стигне до човека с неговите седем раси, макар тези подразделения да не са така отчетливи в долните царства. Всъщност тяхното съществуване се разкрива единствено чрез факта, че монадите вървят толкова по-бавно, колкото са по-малко напреднали и изостават, закъснявайки все повече и повече, като паралелно с това все по-нови вълни от монади минават през планетите на Земната верига.


СЛИЗАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ МОНАДИ


Първи кръг

Когато Лунните монади от първия клас на втора група - най-развитите - дойдат на планетата А от Земната верига, те преминават много бързо през приготвените от Бархишад-праотците форми на шестте долни царства и стигат до човешкото царство. Същият процес се повтаря върху планети В, С, D, Е, F и G, прибавяйки по една човешка степен при всяка планета, докато стигнат на G, където монадите завършват всичките седем човешки етапа или общо 49 степени - по седем във всяко от седемте царства - които съставят един Кръг.

Нека припомня, че под думата “човешки” не трябва да се разбира “човешко същество” във вида, в който го знаем. Даже и на планетата D от кръга тези монади нямат човешка форма.

Лунните монади от втори клас следват тези от първи, но вървят по-бавно от своите предшественици, така че в края на кръга са минали само през животинското царство и са стигнали до границите на човешкото, чийто седем етапа ще преминат в следващия кръг.

Лунните монади от трети клас следват тези от втори, но остават малко назад - стигат до прага на животинското царство в края на Първия кръг.

Четвъртият клас е готов да напусне минералното царство и да влезе в растителното.

Останалите три класа, съставящи третата група Лунни монади, са пред прага на минералното царство и предшестващите го две елементални царства в края на Първия кръг. Така първият клас е минал през 49 етапа, вторият клас - през 42 етапа, третият клас - през 35, четвъртият клас - през 28, петият клас - през 21, шестият клас - през 14, седмият клас - през 7; или, ако вземем седмият клас за единица, се получава, че първият клас пътува 7 пъти по-бързо, вторият - 6 пъти, третият - 5 пъти, четвъртият - 4 пъти, петият - 3 пъти, а шестият - 2 пъти.

Трябва да напомня, че в Първия кръг прототипите на минералното царство се намират само върху планетата А, и че най-материално развитият тип от него се появява в минералното царство на планетата D, а най-развитите типове от растителното, животинското и човешкото царства съществуват само под формата на зародиши.


Втори кръг

Във Втория кръг Лунните монади от първия клас влизат само в човешкото царство, усилвайки зародишите, в които пребивават. Вторият клас достига човешкото царство и прогресира с по една степен на всяка планета, като завършва всичките седем етапа на планета G. Третият клас стига до прага на човешкото царство в този кръг, а четвъртият клас завършва растителното царство и е готов да премине към животинското.


Трети кръг

В Третия кръг Лунните монади от първия и втория клас продължават да работят върху развитието на човешките зародиши. Третият клас минава през седемте етапа на човешкото царство, а четвъртият стига до прага на същото и влиза в него в началото на Четвъртия кръг.

През това време трите класа закъснели монади се придвижват бавно, така че в Четвъртия кръг всички излизат от елементалните царства. Те са сега монадите на животните, растенията и минералите и няма да преминат в човешкото царство в този кръг, тъй като природата не може да произвежда толкова груби човешки форми, от каквито те се нуждаят, за да станат хора.


Четвърти кръг

Четвъртият кръг често се нарича Човешки кръг, защото в неговото начало върху планетата А се появяват прототипите на всяка от Коренните раси. Всъщност обаче, това е кръгът, в който минералът достига своето съвършенство, т.е. точката на най-голямата плътност и твърдост.

Когато най-напредналите от въплъщаващите се монади достигнат планетата D в Четвъртия кръг, те са готови за човешко развитие от много по-висш разряд, като тогава постоянният физически атом се привързва към сенките на Бархишад-праотците, които са от етерна материя.

“Айтарея-Брахмана” описва с няколко думи тази дълга еволюция на монадите през минералното, растителното и животинското царство и влизането им в човешкото: “Има живот в тревите и дърветата; има разум в създанията, които дишат и в тях Азът е по-добре видим. В съществата, които дишат също има живот, но в първите разум липсва.

В човека Азът се проявява най-силно. Той е богат по знание, той говори това, което знае; той знае това, което е станало вчера; той знае видимото и невидимото и през това, което е смъртно се стреми към безсмъртното. Такива са неговите способности.”

Сайяна също обяснява този пасаж в своя коментар: “В несъзнателното - пръстта, камъните и т.н., е проявена само същината, а Азът още не е достигнал формата на Душата. Неподвижните Души, т.е. тревите и дърветата, както и подвижните души, чието дихание е прана, са прояви от една по-висша степен.”


"Родословието на човека"
Ани Безант


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .