Банер
202030255321[1].jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Мъдрецът - какво представлява
Написано от Маг Селена   
Вторник, 08 Февруари 2011 19:40

Дживанмукта

Дживанмукта е Освободения Мъдрец. Той е свободен, докато е още жив. Той живее в света, но не е част от света. Той винаги се весели във вечно блаженство на върховната същност. Той е Бог сам по себе си, Бог на земята.

Дживанмукта или напълно развития Мъдрец е изпълнен с чиста любов, състрадание, милост, изискана нежност, скрита мощ и сила. Любовта и блясъкът се излъчват чрез брилянтните му очи.

Дживанмукта няма дори и частица себичен интерес в себе си, и е абсолютно освободен от тревоги, затруднения, неприятности, злочестини и мъки, в каквито и да е обстоятелства. Дори когато болката и страданието се закачат за тялото му, проявят се на лицето му, неговият ум никога не се гърчи от тях или техните противоположности. Той не е е роб на своите настроения; той винаги е ведър и спокоен. Неговото висше превъзходство е напълно развито; всички Божествени атрибути са напълно събудени у него.

Всяка една от неговите слабости и ограничения са напълно изгорени.  Той грее в своята първична слава, със своята съществена природа на Божествено съзнание. Той излъчва радост и мир навсякъде. Истинското величие на един реализиран йоги е неописуемо. Неговите очи са вдъхновяващи и впечатляващи. Природата му е възвишена, докосването му пречиства; погледът му е милостив, жестовете просветляващи.

Той е всезнаещ; той притежава интуитивното трансцедентално знание и ясно вижда същината на нещата във всички неща и същества. В негово присъствие вие изпитвате едно дълбоко царство на мир и хармония, огромно издигане и вдъхновение.

Дживанмукта или напълно Освободения Мъдрец е напълно свободен от егоизъм, страх, съмнение и скръб. Това са четирите важни белези, които отличават кой е достигнал съвършенство. Освободеният Мъдрец е абсолютно доволен, има огледално спокоен ум, изпитва постоянно радост и блаженство, притежава свръхсетивно духовно знание и способност да изясни каквото и да е съмнение, което един ученик може да има. Когато някой остане в компанията му, съмненията изчезват.

Дживанмукта не го е грижа дори за нуждите на тялото си. Той не се плаши от смъртта и няма копнеж за живота. Майката природа е неговата покорна и милосърдна сестра, грижеща се внимателно за него. Телесните нужди се разрешават от само себе си. Природата нагажда всичко предварително за него, това става нейно задължение. Балансиран ум, равно виждане, безразличие към двойките противоположности, като например удоволствие и болка, порицание и възхвала, горещина и студ, успех и провал – това са отличителните признаци на един Дживанмукта.

Виждането на Мъдреца за света

Човек застанал до шията във вода има двойно чувство. Неговата глава е изложена на слънцето. Той изпитва едновременно топлина и студ. Такава е опитността на един освободен мъдрец. Той има двойно съзнание. Той се наслаждава на блаженството на Брахман, но също така изпитва и света. Той е като човек, който знае два езика.

Точно както съда, в който е държан асафетида или лука, излъчва известно количество миризма дори и да се изчисти няколко пъти, така също малки
следи на невежество все още остават в ума на Мъдреца. Дживанмукта (Освободеният Мъдрец) има съзнание за тялото във форма на впечатление в подсъзнателния ум. Това е причината, поради която яде и пие. Въпреки, че инстинктивният ум с нисшите желания е разрушен, чистият ум не загива в освободения мъдрец. Как ще бъде способен да ангажира себе си в светски дейности без инструмент, именно ума?

Дживанмукта съзира една реалност или Бог навсякъде и във всички неща. За него няма разлика между престъпник и мъдрец, злато и скала, чест и безчестие. Той действително чувства, че всички змии, скорпиони, тигри, мечки и лъвове са част от самия него, както неговите собствени очи, нос, уши, ръце и крака. Той е един с цветето, слънцето, ефира, океана, планината и небето. Той има космическо виждане и космическо чувство.

 

Държанието на Мъдреца

Един Освободен Мъдрец не е капризен, нито пък е обвързан от правила на писания и общество. И въпреки

 това, той няма да се отклони от праведността. Всичко което върши, ще бъде в строго съответствие с писания или свещени книги. Той спонтанно върши само онова, което е добро. Един вещ танцьор никога не прави грешна стъпка. Така e и с Дживанмукта (освободеният мъдрец), когато работи. 


Мъдрецът работи без усилие, без посредничество, без егоизъм, желание и привързване. Подобно на едно дете, неговото поведение не е нито добро, нито лошо. Чувсвството на правилно и погрешно ще бъде естествено в него, независимо от ученията на писанията. Той е унищожил всичкия си егоизъм, върши работите и се въздържа от забранени действия. Дживанмукта не го е грижа от публично осъждане. Той поддържа хладнокръвен ума си, дори когато е наранен. Той благославя този, който го преследва.

Неговият белег или характеристика е едно вътрешно умствено състояние. То не може да бъде възприето или забелязано от другите. Бог го използва за Своята Божествена цел.

Познавачът на Брахман или Освободеният Мъдрец няма нужда да бъде гений. Не е необходимо да бъде способен оратор, лектор или професор. Но той е спокоен, ведър и тих. Неговата тишина е върховното му красноречие. Той притежава Божествена Мъдрост и интуитивно знание. В негово присъствие, всички съмнения се изясняват.

Стопаните присъждат по погрешен начин природата на Дживанмукта. Те взимат предвид само външните условия обграждащи един Дживанмукта. Дори образовани хора правят грешка относно това.

Понякога той се появява като “всезнаещ”. Понякога се явява като невежа. Той знае кога и как да действа, като познавач на вътрешната същност. Служете му с подходящо чувство и преданост, с духовен копнеж; той ще ви предаде най-висше знание. Ако го доближите с лош мотив, той ще се държи подобно на луд и вие ще бъдете заблудени, а загубата ви ще е огромна.


Маяк за света

Освободеният Мъдрец, както светената вода, пречиства другите просто със зърване, докосване и произнасяне на името му. Понякога той остава незабелязан, докато друг път е познат за тези, които желаят добруване. Той яде храна предложена му от безкористните и изгаря техните минали и бъдещи злини и нечистотии. Един Освободен Мъдрец или светец е източник на върховно знание за Душата. Да се притежава компанията на Дживанмукта (Освободен Мъдрец) дори и за минута е много по-добре, отколкото да се управлява кралство – неговото присъствие е толкова вълнуващо и вдъхновяващо. Търсете компанията му и еволюирайте. Служете му с вяра и посвещение.

Един Дживанмукта може да изостави тялото си по всяко  време и място. Точно както падащите листа и плодове не засягат самото дърво, така също смяната на тялото не ще засегне вътрешната същност, която оживява подобно на дървото. Неговите жизнени потоци не заминават на някъде за трансформация. Те се абсорбират в Брахман след изразходването на съдбата му, резултатите от миналите действия, които вече са започнали да дават плодове.

Той е освободен от бъдещи прераждания. Дживанмукта е освободен от мрежите на ума и материята. Той е абсолютно свободен, съвършен, независим. Той е абсолютно освободен от омраза, похот, грижи, тревоги и страхове. Всеки със сигурност иска това състояние на блаженство или окончателна свобода. Това е финалната цел на живота, краят на всички човешки стремежи.

Състоянието на един Дживанмукта е върховната цел на съществуването. Това състояние е цялостност. Всички желания са изгорени. То е състояние на абсолютно и съвършено задоволсво. Няма достижение по-висше от това; няма блаженство по-голямо от това; няма мъдрост по-висша от него.

Там, на върха на планината от вечна радост, вие можете да видите Мъдреца, или Дживанмукта, или напълно развития йоги.

Той е изкачил изумителните висини чрез интензивна и постоянна борба. Извършил е сурови, тежки духовни практики. Той е правел дълбока медитация. Прекарвал е безсънни нощи. Имал е дълги бдения по време на няколкото колебливи стадия. Постоянствал е с търпение и усърдие. Превъзмогнал е много трудности, покорил е отчаянието, меланхолията и депресията. Сега е светлина и маяк за света. Не забравяйте, че в тези дни той също се вари подобно на вас в кошмара на раждания и смърт. Вие също можете да изкачите този връх, ако желаете.
 
OM TAT СAT

Източник: Шивананда Дейли,
Свами Кришнананда


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .