Банер
img_185893_2114043_l.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

ВСИЧКО ЗА АРОМАТОТЕРАПИЯТА
Написано от Маг Селена   
Сряда, 02 Юли 2008 00:00
От незапомнени времена човечеството се съпътствува в своето развитие от ароматите. Те оказват благоприятно въздействие върху здравето, духа и настроението.

Поради това етеричните масла са привличали вниманието на човека още от древни времена. Всяко етерично масло представлява деликатна и сложна комбинация от множество ароматични съставки (органични съединения), която му придава неговата уникалност.

Не случайно етеричните масла са наречени “хормоните” на растенията. Етеричните масла са силно ухаещи, бързо проникват през кожата и дихателните пътища и действат на организма антисептично, тонизиращо и психотерапевтично.Те имат противовъзпалителни, бактерицидни и антивирусни свойства. Именно на тези им свойства се дължи широкото им използване в последните години в ароматерапията.

Ароматерапията е метод за облекчаване или отстраняване на много страдания чрез използване на етерични масла. Същите се доставят в човешкия организъм чрез вани, масаж, ароматизираща лампа, специализирана и домашна козметика, ароматизиране на помещения и като хранителна добавка.

Ароматерапията възвръща общото равновесие на организма, нормализира психическото състояние, регулира кръвообращението, поддържа концентрацията, самочувствието и работоспособността.


Натуралните етерични масла са природни екстракти получени от различните части на растенията – листа, плодове, стебла и корени чрез дестилация. В тях се съдържа голямо количество биологично активни вещества. Имат вид на мазнина, но по химичния си състав не се отнасят към тлъстите масла.

Повечето етерични масла имат остър вкус, практически са неразтворими във вода, но след интензивно разбъркване водата придобива техния аромат. Разтварят се добре в органични разтворители, в спирт а също и в растителни и животински мазнини и натурални продукти (мед, мляко, сметана).

Самите те разтварят добре различни смоли, восъци, парафини, гума и др. Ето защо не бива да се съхраняват в пластмасови съдове, а в тъмни стъклени шишета Фалшивите масла Запомнете етерични масла от : теменужка, ябълков цвят, люляк, момина сълза, диня, праскова, липа, лотос, магнолия, кайсия, кокос, манго, банан, киви, ягоди не съществуват. Затова е добре да се избират фирми, които дават гаранция за съответствие на стандартите или нормите на Фармакопеята.

Надеждни нормативи са ISO (международна организация за стандартизиране), EOD (американска асоциация за етерични масла), BP (британска Фармакопея) и др. Срок на годност Срокът на годност на етеричните масла от диворастяща суровина е неограничен. Нещо повече, “фините” масла както и “тънките” вина се облагородяват при дълго съхранение – роза, нероли , босилек и др. Изключение правят следните групи масла:

Цитрусови масла като портокал, бергамот, лимон и др., имат срок на годност 2-3 години;

Смолисти масла като мира, сандал, жасмин и др. се сгъстяват при неправилно съхраняване и с повечето фирми произвеждащи масла от култивирани растения поставят срок на годност 2 години, а на цитрусовите до 1 година съответно се съкращава срокът им на годност

Правила на съхраняване
-температурния режим : от -5 до +30 градуса по Целзий;
-флаконите с масло трябва да са затворени добре -флаконът трябва да бъде от кафяво стъкло с 50% затъмненост;
-ако маслото е било на минусови температури трябва да се изчакат 30 м. преди употреба;
-етеричните масла са пожароопасни и не бива да са близо до топлинни източници;
-да се пазят от малки деца. -aко ползвате ароматотерапията с лечебни цели трябва да се запознаете по-подробно от специализираната литература или задължително се консултирайте с ароматерапевт.

КАК ДА ПОЛЗВАМЕ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

Всяко етерично масло има уникален ароматичен букет и притежава определени лечебни свойства. За да се проявят тези лечебни свойства маслото трябва да попадне по някакъв начин в организма. Съществуват различни способи за това. Тук представяме част от тях:

ИНХАЛАЦИИ

Инхалационните процедури (вдишването на аромати по един или друг начин). с етерични масла са най-популярния начин на ползването им. При вдишване етеричните масла проявяват антибактериално, противовъзпалително, регенериращо, отхрачващо, бронхолитично, седативно и антиалергично действие, стимулира местния и общ имунитет ,въздействайки не само на органите на дишането, но и на целия организъм. Видове инхалации .

АРОМАЛАМПА

Най разпространеният начин за инхалация, дошъл до нас от древността , е ползването на аромалампа. Аромалампата е керамичен или метален съд състоящ се от две части. Горната е във вид на чаша, а долната е във вид на арка - носеща чашата, в която се поставя малка свещ.

В чашата се налива вода и се капват 10-15 капки етерично масло. Горящата свещ нагрява леко водата с маслото и въздухът се насища с ароматни изпарения. Процедурата се прави в затворено помещение от 20 минути до 3 часа.

Инхалацията с аромалампа се прави при остри и хронични болести на горните дихателни пътища, бронхите и белите дробове, остри и хронични болести на средното ухо и синусите, респираторни и вирусни инфекции в остър и подостър период, ларингоспазми, бронхиална астма, профилактика на усложненията след в следоперационен период, подобряване на настроението и най различни болести на вътрешните органи в зависимост от показанията на маслата. Много популярно е ползването и за ароматизиране и дизенфекция на въздуха в помещенията.

ИНХАЛАЦИЯ НА ПАРА

В съд с гореща вода се капват 3-5 капки масло (не повече). Главата се завива с кърпа над съда. Вдишва се дълбоко едновременно през устата и носа. ОЧИТЕ СА ЗАТВОРЕНИ. Процедурата е 3-10 минути. Прави се при остри болести на горните дихателни пътища.

Същата процедура може да се направи без завиване на главата, като горещата вода се постави в термос и парите се вдишват над гърлото му. Към водата се добавя и лъжичка сода бикарбонат.

Смес при хрема: - евкалипт и мащерка (през деня), мента и лавандула (вечер) Смес при синузит: мащерка и лавандула,евкалипт, бял бор и лавандула Смес за отмора - лавандула и петигрен Смес против насекоми - лавандула и босилек Смес за освежаване - гераний и лавандула, 4 капки герания и 3 капки жасминово масло, 6 капки лимоново масло, 5 - горчив портокал и 1 - бергамот. За по-голяма издържливост: 3 капки лимоново и 6 - борово масло. За стимулиране на умствената дейност: 3 капки масло от салвиа, 3 от дафинов лист и 2 от върбинка. За повишаване на концентрацията: 2 капки ментово масло, 2 - лимоново, 3 - исоп и 3 - розмарин.

Препоръчва се след инхалацията да се направи масаж на гръдния кош или да се постави компрес в проекцията на трахеята или сливиците със същото масло, след това да се разтрият и стъпалата, да се обуят топли чорапи и да не се излиза на улицата 2 часа.

АРОМАМЕДАЛИОН

Чудесна методика позволяваща етеричните масла да се ползват във всяка обстановка. Медальонът се носи на врата и позволява продължителна инхалация. Съществуват разни модели медальони, които съхраняват маслото от няколко часа – до няколко месеца.

Медальоните с краткотрайно съхранение обикновено са керамични и маслото се накапва върху тях. Медальоните с дълготрайно съхранение събират няколко милилитра етерично масло и силата на изпарение на маслото може да се регулира. Те са изключително удобни.

Мека инхалацията с медальон се извършва при самото носене на медальона. За по интензивно въздействие медальонът се поднася към носа и се вдишва бавно и дълбоко 15-20 пъти. Почива се една-две минути и процедурата отново се повтаря. Общо около 5-10 минути 2-3 пъти дневно.

Аромамедальон може да се ползва за целия комплекс от болести повлиявани от ароматотерапията, като се ползват масла съобразно показанията им.

Настойчиво препоръчваме ползването на аромамедальон като предпазно средство по време на грипни епидемии и през есенно-зимния период за предпазване от простудни болести. Аромамедальонът се зарежда с някое от следните масла с изразено антивирусно и дезинфекционно действие – чаено дърво, бергамот, лавандула, мащерка, или евкалипт

Масаж –Най ефективният начин за проникване на етеричните масла в тялото. Разтворът се приготвя непосредствено преди употреба. За един пълен масаж се изразходват около 15 ml смес от растително масло/бадемово,зехтин, сусамово/в което са добавени 7-8 капки смес от етерични масла.


КОМПРЕСИ

За компреси най-често се ползват следните етерични масла: мента, лавандула, розмарин, евкалипт и др. Студени компреси

Ползват се при главоболие, остри травми, повредени сухожилия или стави, натъртвания, навяхвания, оттоци

Приготвят се като в 200 мл студена вода се добави 200 гр лед. Към тях се прибавят 25 капки етерично масло разтворено в 10-15 грама пчелен мед. В тая смес се потапя дебела многослойна марля и след леко изстискване се поставя върху поразения участък. В марлята може да се поставят парченца лед.

Отгоре се изолира с парче дебела вълнена тъкан и се закрепя с бинт или лейкопласт. Студения компрес се държи докато се сгрее до температурата на тялото.

Горещи компреси

Прилагат се при хронични възпалителни, склеротични, деструктивни процеси и обменни нарушения. Болки в мускулите е ставите. ,мускулни и менструални болки

Смес от мед и етерично масло в пропорция 1:1 се нанася върху проблемната област. Отгоре се поставя пергамент или целофан, а най отгоре дебел вълнен плат. Закрепва се с бинт или лейкопласт. Престоява от 20 до 80 минути. След свалянето на компреса остатъците от сместа трябва да се втрият с 2 до 4 минути масаж.

ПРЕВРЪЗКИ

Превръзката с етерични масла е великолепно средство позволяващо да се получи изразен ефект при различни повреди на кожната повърхност. Ползват се при рани, след операционни шевове, изгаряния, измръзвалия, циреи, пъпки, тромбофлебит с трофични нарушения, екземи, гъбични поражения на кожата и др.

Етеричното масло се нанася върху марлен тампон и се закрепва с бинт. След 2-4 часа превръзката се сменя.

Най-често ползваните за превръзки масла са : чаено дърво, евкалипт, лавандула, розмарин, лимон, карамфил, санталово масло.


ЖАБУРЕНЕ, КАПКИ

Жабуренето и накапването позволяват да се отстранят възпалителни, застойни, склеротични и травматични процеси в носоглътката, органите на слуха и устната кухина. Способстват за регенерацията на тъканите и потискат развитието на инфекции и възпалителни процеси.

Ползват се при остри възпаления на горните дихателни пътища, болести на носа и гърлото, остри хронични отити, тонзилити, стоматити, гингивити, парадонтоза и др.

Жабурене: В 100 мл топла вода се добавят 10-15 капки етерично масло смесено с половин лъжичка сода бикарбонат. Времетраенето на жабуренето се увеличава постепенно до 7-8 минути.

Жабуренето е по-ефективно ако се направи с маслена смес на тлъсто масло (зехтин) с етерично масло в съотношение 2:1 или 1:1. Разтворът трябва да предизвиква леко щипане. Ако усещането е изгарящо се разрежда .За жабурене се взима една чаена лъжичка и се жабури около пет минути, след което се изплюва.

Най-подходящи за жабурене на гърлото са следните масла: карамфил, лимон, евкалипт, лавандула, чаено дърво.

Най-подходящи за жабурене на устната кухина: карамфил, мента, портокал, лавандула, роза.

Със същите разтвори може да се прави апликация на венците при парадонтоза, стоматити, гингивити и др. За целта в разтвора се натопява марля и се поставя върху венците за 30-90 минути.

Капки за нос: в една чаена лъжичка тлъсто масло (например пшеничен зародиш) се добавят 2-5 капки от някое от следните масла : чаено дърво, евкалипт, лавандула, кипарис или роза. Във всяка ноздра се капват по 20 до 80 капки от тая смес, след което е необходимо да се полежи с отметната назад глава, докато разтворът се разнесе в носоглътката.

През първия ден с хрема е нужно да се капят капки на всеки 1-2 часа. През следващите дни 2-3 пъти дневно. За профилактика – 1 път дневно. Много важно е разтворът да не предизвиква парене е леко пощипване. Ако е силен се разрежда. При остри и хронични синузити след накапване на капките, в ноздрите трябва да се поставят тампони напоени със същата смес за 0,5-1,5 часа.

Капки за ухо: ползват се при остри и хронични болести на ухото. Капват се 2-4 капки смес от тлъсто масло (зехтин) с етерично масло в пропорция 1:1, след което ухото се запушва с памук. Ако процесът е остър е много ефективно след накапването в ухото да се постави тампон напоен със същата смес. Ползва се някое от следните масла: герания, чаено дърво, лавандула, евкалипт или кипарис.

КЛИЗМА

Клизмата е промиване на задния проход с ароматична вода. Прилага се при проктит, хемороиди, запек, хроничен колит, язвен колит, аденома на простата, простатит, болести на бъбреците и пикочните пътища и други болести на органите в малкия таз.

На половин чаена лъжичка сода бикарбонат – 5-7 капки етерично масло. Получената смес се разтваря в 200 мл вода. Отначало се въвеждат тия 200 мл ароматна вода, а след това останалата – до 1 литър. Водата се задържа вътре 5-10 минути. Най-подходящите масла за клизма са: чаено дърво, хвойна, лимон, евкалипт, роза. С ароматната смес може да се направи и микроклизма.

Температуропотискаща микроклизма: евкалипт, чаено дърво или лавандула. Микроклизма при хемороиди: роза, герания, лавандула, лимон.


ДАМСКИ ДУШ

Дамският душ промива стените на влагалището със струя вода съдържаща етерично масло. Има противовъзпалителен, антибактериален, противовирусен, противогъбичен и противозачатъчен ефект. Нормализира секреторните функции на влагалището. Има изразен дезодориращ ефект. Прилага се при болести на репродуктивните органи и малкия таз.


В 200-300 мл преварена топла вода (37-40 градуса по Целзий) се добавя смес от половин чаена лъжичка сода бикарбонат и 3-7 капки етерично масло. С тая смес се прави промивката.

Ползва се някое от следните масла:

При възпаление – чаено дърво, евкалипт, герания, хвойна, роза. За хигиена – лавандула, лимон, роза Еротично – роза, иланг-иланг, сандал Ароматизиращо – роза, лимон


ВАНА

Ваните те са едни от на ефективните начини за въвеждане на етеричните масла в тялото. Маслата контактуват с цялата повърхност на тялото, бързо проникват в кожата, попадат в лимфната система и кръвния поток оказвайки мощно въздействие върху целия организъм.

Ваните могат да бъдат общи – за цялото тяло или частични – за краката, ръцете или седалището. Ползват се при хипертонична болест І – ІІ степен, неврози, дерматози, хронични женски полови болести, болести и последствия от травми на опорно-двигателния апарат.

Ваните могат да се подготвят по два начина. При първия 5-20 капки масло се разтварят в 50 грама мляко и се добавят във водата на ваната. Така маслото се дисперсира добре във водата и се поема от кожата на цялото тяло. Вторият начин е по лесен – етеричното масло се капва директно във водата. Но тогава то изплува над нея и не попива така добре. В тоя случай след излизане от ваната тялото не бива да се подсушава веднага, за да може маслото да се поеме от кожата.

За профилактика се взима една вана седмично. С лечебна цел 2-3 вани седмично. Продължителност на процедурата от 5 минути при първата вана като, постепенно се увеличава до 20 минути. Температурата на водата – около 37 градуса по Целзий.

Ползват се следните масла:

Смеси за къпане - 3-4 капки от подбраните етерични масла се добавят към 1-2 чаени лъжички растително масло. Сместа се излива на повърхността на топлата вода във ваната и леко се разбърква. Тялото се потапя за 10-20 минути в нея. За продължителен ефект след банята тялото не трябва да се мие със сапун. Освежаваща смес - розмарин и бергамот,

Ободряваща смес - мащерка и лавандула Смес за мускулни болки - розмарин и хизоп Смес за възпалено гърло - лавандула и мащерка Смес за добър сън - лавандула и мандарина.

Бани на краката – 3-4 капки смес от етерични масла се добавят в съда, в който е приготвена топла вода за баня за краката. Могат да бъдат добавени и морски соли. Розмарин, хизоп и евкалипт са най-често използвани масла.

За тонизиране: хвойна, розмарин Успокояваща: портокал, маточина, босилек Уравновесяваща: иланг-иланг, роза, сандал Простуда: лимон, евкалипт, чаено дърво, хвойна Умора: мента, лимон, сандал Еротична: иланг-иланг, роза, герания, сандал ,здравец,портокалово масло


ОБТРИВАНЕ

Обтриването има меко действие върху целия организъм. Прилага се при неврози, високо кръвно налягане, затлъстяване, травми на опорно-двигателния апарат.

Прилага се като в 2-3 литра топла вода се добавите 10-25 капки масло, което харесвате като аромат. Тялото се обтрива с хавлиена кърпа натопена в тая вода . Обтриването се прави около 5 минути.


ИЗМИВАНЕ

Простичка, но изключително приятна процедура. Обезпечава прекрасен цвят и свежест на кожата на лицето. Изглажда бръчките и предпазва от главоболие.

В чаша вода се добавят 1-2 капки масло от лавандула, мента или роза. Лицето се наплисква със затворени очи и се изтрива със салфетка , след което очите могат да се отворят.


СРЕСВАНЕ

Върху зъбите четката за коса се нанася малко масло с аромат – на вкус. Косата се разчесва по тоя начин 2-3 пъти дневно. Това осигурява блясък и здрава коса. (Внимание – възможно е четката или гребенът да са от материал, който се разтваря от етеричното масло).


ОБОГАТЯВАНЕ НА КОЗМЕТИКА

Можете да подобрите качеството на ползваните от вас козметични продукти – кремове, шампоани и др. като добавите 1 до 5 капки масло на 30 мл продукт.


АРОМАТИЗИРАНЕ НА ПРАНЕ

Добавете 1.до 5 капки масло във водата за плакнене на прането. ! Информацията изложена тук има познавателен характер. Ако ползвате ароматотерапия с лечебни цели трябва да се запознаете по-подробно от специализираната литература или да се консултирате с ароматерапевт.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА АРОМАТЕРАПИЯ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

Преди да прибегнете към ароматерап;ия при симптоми, за които обикновено се обръщате към семейния си лекар, е необходимо да ви поставят точна диагноза. Етеричните масла са достъпни и процедури като инхалация, масаж и вана са удобни за провеждане вкъщи. Използването на маслата обаче е ефективно само ако те са внимателно приготвени и правилно съхранявани.

Най-добрите се продават в шишенца от тъмно стъкло с етикети, сдържащи латинското наименование на растението инструкции за употребата му и ясно посочени противопоказания. Качествените масла обикновено са с надпис „истинско (или чисто) етерично масло" и се произвеждат чрез дестилация на водна пара или се извличат от натурални, екологично чисти растения.

Купувайте масла от надеждни източници (потърсете съвет от ароматерапевт) и ги съхранявайте на хладно място в плътно затворени шишенца от тъмно стъкло. Съставете списък на всички масла, които помагат при вашите заболявания, а след това изберете най-подходящите.

Преди да използвате някое от тях за масаж или вана, го разтворете в подходяща основа. Смесете маслата с основата или лосиона според указаните пропорции. Предварително можете да приготвите смес, достатъчна за няколко процедури. Ако състоянието ви не се подобри, се консултирайте със специалист.


СПЕЦИАЛНИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ

Въпреки че чистите етерични масла помагат при кожни заболявания и се разпространяват чрез кръвта из цялото тяло, някои синтетични масла могат да причинят нежелани кожни реакции или астматичен пристъп. Използвайте най-чистите масла, за да сте сигурни, че ще извлечете максимален ефект и ще избегнете рисковете.

Ако имате чувствителна кожа, страдате от епилепсия, високо кръвно налягане или сте претърпели наскоро операция, преди да пристъпите към ароматерапия, се консултирайте с лекар, за да определите какво е подходящо за вас.

При бременност избягвайте изброените по-долу етерични масла. Ако се колебаете, потърсете съвет от ароматерапевт. Масла, които не трябва да се използват през първите 20 седмици от бременността

ЕНЦИКЛОПЕДИЯ


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2018 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .