Банер
img_185893_2114043_l.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Вуду не е само проклятия и восъчни кукли
Написано от Стоян Захариев   
Сряда, 21 Май 2008 00:00

Африканската религия е на 6000 г. и проповядва единство с природата

Вуду религията се е превърнала в нарицателно. Хората я свързват с правене на магии, проклятия и восъчни кукли. Холивудските режисьори са пленени от кървавите жертвоприношения на африканските ритуали и ги използват във филми на ужасите. Дори американската група "Продиджи" направи песен "Voodoo People" и подобаващ клип. Съвременното общество познава религията главно откъм лошите й страни. Истината обаче е различна.


Вуду е религия като всички останали. С пантеон от богове, ритуали, концепция за живота и смъртта и милиони последователи. Вуду е една от най-старите религии в света. Според едни изследователи е възникнала преди около 6000 години в Западна Африка.

Други обаче смятат, че води началото си още преди 100 века. Като всяко учение и тя е претърпяла много метаморфози. Вуду всъщност е смесица от различни практики и вярвания на десетките африкански племена. От Африка е пренесена в Хаити и други карибски острови по време на европейската колонизация преди 350 години. При това със съществени изменения. В този вид е запазена до наши дни.

Днес Вуду има над 60 милиона последователи.

Специалистите наричат Вуду "Религия на многото духове", тъй като в превод от африкански Вуду (Voodoo, Voudou) означава "дух". В основата на религията стои вярването, че нищо не съществува само за себе си. Вселената е едно цяло и всяко нещо е причина и следствие на друго. Вуду учи на уважение към природата, хората и животните. Последователите смятат, че ако навредиш на някого, вредиш на самия себе си, защото си във връзка с целия свят. И обратно - ако човек прави добро, той се зарежда положително и успехът и щастието са му гарантирани. Според Вуду съществува свещен кръ
говрат между живите и мъртвите. Затова мъртъвците трябва да се погребват или изгарят с почит.

Последователите на Вуду почитат много богове и духове.


ОлорунГлавният бог се нарича Олорун и е непознаваем за хората. Той е упълномощил бог Обатала да създаде земята и живите същества. Според Вуду почти всичко в природата и живота си има свой дух - закрилник. Агве например е духът на морето, Еринле - на горите, Огун - на войната, Санго - на бурите, а Езили е женският дух на любовта. Духовете понякога се разгневяват и причиняват войни, природни катаклизми и други беди. Затова последователите на Вуду ги омилостявяват с жертвоприношения на специални ритуали.

Музиката и танцът са ключов момент в церемониите. Вярва се, че танцът е израз на връзката на човека с божественото. Ритуалите се състоят още от молитва и песни, които се изпълняват от жреците. Те се провеждат под съпровода на барабан. Извършват се и жертвоприношения с овце, кози, кокошки и кучета. Животните се заколват в началото на церемонията, а кръвта им се използва за ритуала. Накрая вудуистите сготвят жертвената твар и я изяждат. Вярва се, че месото на такова животно е особено полезно.

Жрецът или жрицата изпадат в транс по време на ритуалите и придобиват особени умения. Вярва се, че някой от духовете се вселява в телата им и говори с техния глас. Така той предупреждава за предстоящи беди и вещае бъдещето.

Жреците можели да лекуват всякакви болести с билки и отвари по време на ритуала. Вярата обаче също можела да изцелява.
Жреците умеели да правят "бяла" магия за добра реколта и здраве. Те обаче можели да правят и

"черна" магия, с която причинявали болести и смърт.

Вуду куклите, които използвали за целта, са известни по целия свят. Те били изработвани от восък или парцали и наподобявали жертвата. За направата им използвали косми и нокти от избрания човек или парчета от негови дрехи. Така жреците овладявали душата на жертвата. Произнасяли тайнствени заклинания и пробождали или запалвали куклата. По този начин влияели върху здравето на човека.

Вярва се, че жреците били способни и да възкресяват мъртъвци. Така се раждали зомбитата - същества без собствена воля, подчинени и контролирани от друг. Зомбитата са особено предпочитан персонаж от режисьорите на филми на ужасите. Те изглеждат страховито и вършат злини. И не могат да бъдат убити, тъй като са вече мъртви. "Гарванът", "Живите - мъртви", "Трилър" с Майкъл Джексън са все филми с главни герои зомбита.
Вуду религията дълго време е била забранявана, а последователите й преследвани и наказвани със смърт. Когато френските колонисти завладяли Хаити през 18 век, те забранили местните религиозни култове. Това довело до

свещена война между вудуизма и френския католицизъм.

Конкуренцията между двете религии приключила едва в средата на 20 век. Съвместното им съжителство обаче довело до частично застъпване в теологията и ритуалите им. И според двете религии човек трябва да е отговорен за действията си и има задгробен живот. В церемониите и на вудуистите, и на католиците се извършва ритуално жертвоприношение и причастие с божията кръв и тяло. И двете вярват в съществуването на невидими зли духове и демони.

Това естествено може да се дължи и на т.нар. странстващи мотиви, които присъстват в съвсем различни религиозни системи. Факт е обаче, че музиката на Вуду прониква в църковното богослужение на креолците. Африканската религия навлиза в Америка и намира новия си дом в Ню Орлеанс.
Днес Вуду е още жива религия. Дори в Бенин (Западна Африка) всяка година през януари се организира празник на Вуду. Зрелищните церемонии се посещават от хиляди последователи на религията, както и от много туристи. Там може да се види автентичен ритуал за разваляне на магии, който се провежда под съпровода на барабан. Животински жертвоприношения, жреци, които изпадат в транс и много танци са ежегодните атракции в Бенин. В африканската държава католицизъм и Вуду си съжителстват мирно в наши дни. След неделната литургия хората посещават съседния вуду-храм. Те живеят в мир с духовете на предците си.

Една статия на Станислава Георгиева във вестник "Сега"

segabg.com



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .