Банер
44XNXDG_-PQ.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Феноменът Царичина 12
Написано от Ивайло Иванов-IYI   
Неделя, 04 Ноември 2007 00:00

 Кирил Кънев

 УфОЛОГИЧЕСКИ АСПЕКТИ НА ФЕНОМЕНА "ЦАРИЧИНА"

   Феноменът "Царичина" е комплекс от обективни реалности и субективни твърдения.В цялата тази съвкупност се откроява масив от явления,явяващи се предмет на уфологията и психотрониката.Това са паранормалните или както още ги наричат-непериодич-ните бързопротичащи явления в околната среда.Този аспект е една от най-дискусионните страни на случая.Но наред с това проблемът за регистрираните аномални явления,проявяващи се в района на с. Царичина, е натоварен с евристичен потенциал,задаващ възможности за логически изход от загадката,развълнувала по драматичен начин общественото мнение през пролетта на миналата година.

За периода ноември 1992 г.-ноември 1993 г. фондация за космоноетически изследвания регистрира 27 наблюдения на единични прояви на аномални явления, развили се в района на с. Царичина и прилежащите му околности.Те са били осъществени от общо 26 очевидци.В цялостния масив от неординарни феномени присъстват 21 единични прояви на явлението НЛО /UFO/,2 ограничени прояви на явлението полтергайст,1 наблюдение на тридесетсантиметрова фигурка на синьозелено "човече",1 светлинен силует,1 случай на обгръщане на двама от очевидците от интензивна светлина,падаща отгоре без видим източник и 1 наблюдение на явлението "тройно слънце".

Дори при изключително прецизен анализ на всяко едно от упоменатите явления,повечето от тях не могат да бъдат отъждествени с познати природни явления,с известни техногенни средства и астрономически обекти.Трудно е да бъдат обяснени и като следствия или ефекти,породени от особени психически състояния на очевидците.Болшинството от наблюдаваните обекти еднозначно се идентифицират с феномена НЛО и полтергайст или с произтичащи от тяхната природа вторични явления: антропомор-фни фигури;светлинни силуети;специфична светлина.Някои от тях са се проявявали толкова показателно,че могат да бъдат използвани като познавателни образци за идентификация в информационната банка на всяка една уфологическа организация.

Два от случаите са изключително красноречиви и си заслужава да бъдат описани пред уважаемата публика.

Късно вечерта на 2.08.1993 г. г-жа Калина Минчева,г-жа Мария Минчева и г-н Иван Милев седели и разговаряли на терасата на вилата си в с. Царичина.Към 22,35 ч г-жа Калина Минчева забелязала в югозападна посока два необичайни кръга,застъпващи се един зад друг,с приблизителен диаметър 2,5 м.Тя привлякла вниманието на останалите.Баща й,г-н Минчо Минчев,също излязъл на терасата и така четиримата започнали да наблюдават явлението.Всеки от двата обекта излъчвал от геометрическия си център ярко светещи в светлосиньо ветрилообразни лъчи с ъгъл 20°.Лъчите се въртели по посока на часовниковата стрелка подобно на ветрилата на вятърна мелница,описвайки кръг.Обектите се придвижвали близо до повърхността на земята. Те изминали разстояние от около 150м-от средата на житната нива пред вилата на сем. Минчеви до тъмнозеленото дърво върху склона на хълма,отстоящ в северозападна посока, където явлението се прекратило.То продължило общо около 8 мин.Буквално след няколко минути на същото място,където се появили кръговете,очевидците наблюдавали второ явление-две огненожълти сфери с диаметър 80 см на разстояние 5-6 м една от друга.Те буквално следвали пътя на първите два обекта, но се придвижвали с видимо по-голяма скорост от тях.Когато сферите достигнали района на тъмнозеленото дърво,първата от тях променила цвета си в тъмночервен и двете изведнъж изчезнали.По време на проявата и на двете явления отсъствал звуков ефект.

Не по-малко изразителен е и вторият предлаган случай.

В началото на юни 1992 г. към 24,00 ч кучетата в двора на г-жа Елка Кирова,постоянно живееща в с. Царичина,почнали да вият.Това разтревожило г-жа Кирова и тя излязла да огледа наоколо.Очевидецът забелязал огненочервен елипсовиден обект с излизащи извън геометрическите му очертания ромбовидни образувания.Той се придвижвал на височина 4-5м над повърхността на земята от североизток към известната "Дупка".Цялото наблюдение продължило не повече от 5 мин,след което г-жа Кирова се прибрала и заспала.На сутринта се събудила,като се чувствала толкова отпаднала,че не била способна да върши каквото и да е.Според собствените й думи била "все едно прилепнала към леглото".Това състояние продължило близо денонощие и половина.В случая може да се предположи характерният при "близки срещи от 2-ри вид" психофизиологичен ефект,оказван от НЛО върху някои от очевидците.

Направените от свидетелите описания на обектите и характерът на тяхното поведение дават основание да се изкаже предположението,че при доминиращото болшинство случаи това са били енигматични енергополеви системи.Само при едно от наблюдени-ята може да се допусне,че обектът е представлявал веществено образувание.Съобщението за него беше направено от г-н Данаил Дойчев от махала Бусиндол,с. Царичина.В края на май 1992 г. през нощта г-н Дойчев бил разбуден от силна светлина,проникваща през прозореца.Той погледнал през него и видял в двора си тъмен конусовиден обект,висок около 6 м.От основата на конуса излизали пламъци,които се извивали нагоре и обгръщали стените на тялото.Увлечен от любопитството си, г-н Дойчев излязъл навън с намерение да се доближи до обекта, но в момента,в който стигнал до пътната врата на двора си,той излетял вертикално.Излитането било придружено с приглушен шум.Рано сутринта очевидецът направил оглед на мястото и открил кръгло петно плътно смачкана трева с диаметър няколко метра.

При анализа на събрания емпиричен материал по признака "време" 26 от всичките 27 регистрирани наблюдения се разполагат в периода между началото на изкопните работи на обект "Царичина" през декември 1990 г. и август 1993 г. след края на уфологическата научноизследователска експедиция "ЦАРИЧИНА'93" '93" на фондация за космоноетически изследвания.Единственият регистриран случай на наблюдение на НЛО /UFO/ преди този времеви интервал се отнася към зимата на 1953-1954 г. Съобщението за него беше направено от проф. д-р Стефан Сяров,медик- патолог.По онова време епархийският свещеник Борис Ангелков,обслужван) с. Царичина,е наблюдавал в близост до селото приземяването на неидентифициран летящ обект под формата на чиниеобразно тяло с похлупак отгоре.От вътрешността на обекта излезли по всяка вероятност 3 антропоморфни фигури, описани от свещеник Ангел-ков като "дядомразовци".

Целият масив от единични прояви на аномални явления се локализира в района на с. Царичина и прилежащите му околности и в приземните атмосферни слоеве над селото.В съседните села Градец,Драговищица,Понор и Чибаовци прояви на паранормални явления не бяха установени.

Възможността за пространствено ограничение дава основание на уфолозите да допуснат хипотезата,интерпретираща с. Царичина като зона с повишена активност на феномена НЛО /UFO/.Но доколкото съвкупността от явления е ограничена и във времето,тази зона се квалифицира като мигрираща аномална зона.Тя обаче едва ли може да бъде разглеждана отделно от състоянието на уфологическата обстановка в гр. Банкя,с. Пожарево и крайни квартали на гр. София в посока към Люлин планина през 1989,1990 и 1991 г.През посочения период в приземните атмосферни слоеве над упоменатите населени пунктове е била наблюдавана висока актив-пост на неидентифицирани летящи обекти.В този район,отстоящ само на 25 км от с. Царичина,НЛО-феноменологията се е разгръщала в най-изразителни форми.

В ранните утринни часове на 17.12.1989 г. няколко независими очевидци са наблюдавали от военния санаториум в гр. Банкя приземяването на НЛО /UFO/ в близост до зданието и появата на 3 антропоморфни фигури от вътрешността на обекта.На 18.12.1989 г. към 19.00 ч служителят на РПУ,гр. Банкя,кап. Красимир Вецков, в присъствието на началника и зам.-началника на Управлението заснел със служебната видеокамера 17-минутен видеофилм на НЛО,придвижващ се над кв. "Градоман" в посока към Люлин планина.Видеофилмът беше любезно предоставен на фондация за космоноетически изследвания и в момента се съхранява в нейния архив.На 27.11.1991 г. към 18,00 ч г-н Трайчо Колев,живущ в гр. Банкя,кв. "Вердикал",бил похитеи от НЛО /UFO/ в местността "Оджини гробища",намираща се на 5 км от края на града.Към 24,00 ч на същата дата г-н Колев без да си спомня какво е ставало с него през изминалите 6 часа,незнайно как изведнъж се озовал в с.  Мещица, Пернишко.

При темпоралния сравнителен анализ на аномалната зона около гр. Банкя и тази в с. Царичина се забелязва едногодишен период на застъпване на зоните,разполагащ се по протежение на календарната 1991 г.Колкото и относително да е следващото съждение, пишещият тези редове допуска възможността зоната в с. Царичина да е продължение на дейността на регистрираните обекти в района около гр. Банкя.Т.е. зоната на запад от гр. София по силата на някакви неизвестни на уфолозите причини и закономерности е мигрирала на север от столицата,установявайки се в с. Царичина.Ако тази хипотеза не е достатъчно обоснована по отношение на пространствената принадлежност и самоличностната тъждестве-ност на феномените,то при всички случаи тя е снимка на визуалното им обективиране и установените следствия от тяхната активност.

Наблюденията в с. Царичина са осъществявани обикновено между 22,00 ч и 4,00 ч,което съвпада с установеното в световната уфологическа теория и практика.Само при някои случаи беше констатирано симетрично,разширяващо диапазона отклонение от около 2 часа.

Степента на достоверност на съобщенията на очевидците се определя като много висока.При 10 от наблюдаваните единични прояви на непериодични бързопротичащи явления в околната среда броят на очевидците е бил повече от  1 човек.

Много   от   тях   заявяват   своя   първоначален   скептицизъм   и коментират събитията,на които са били свидетели,с присъщото за изненадан човек удивление: "Докато сам не видях,не вярвах."Достоверността на случаите се потвърждава и индиректно-според начина,но който е получен сигналът за някои прояви на НЛО /UFO/.Офицер от поделение 34420,с. Понор,съобщи,че през 1990 или 1991 г. (уточнението не беше възможно поради отдалеченост на събитието във времето) по нареждане на висшестоящ команден пункт е трябвало да бъде проследен НЛО,висящ над района на с. Царичина.Това означава, че присъствието на обекта е било забелязано от друга пространствена точка,а военнослужещи от поделение 34420,разполагащо се най-близо до явлението,е трябвало да осъществят непосредственото визуално наблюдение.В продължение на 10 мин е била наблюдавана неподвижна светеща сфера с размери 3 пъти по-големи от тези па Вечерницата.Офицерите Петков и Ангелов от посоченото поделение,професионални наблюдатели,неколкократно са забелязвали подобни обекти във въздушното пространство над района около с. Царичина.

Всички наблюдения са били извършвани неочаквано по време на изпълнение на обичайни за очевидците дейности-решаване на битови,стопански и служебни проблеми,по време на път,разговор или почивка.Т.е. свидетелите са се намирали в нормални за тях условия,което предполага оптимална обективност на възприятията.По това време не са имали здравословни проблеми.Видяното от тях е оставило толкова ярки следи,че самите те продължават да изразяват своето учудване и недоумение.

Изключва се възможността за съзнателно митотворчество.Само двама от очевидците сами потърсиха сътрудници на фондацията,за да споделят своите преживявания.Останалите свидетели бяха системно издирвани от уфолозите.

Социалната принадлежност на очевидците е различна.В групата им фигурират: главен експерт на министерство;офицери от МО и МВР;сътрудник на комисия при Народното събрание;свещеник;ученик; правител на търговски обект;работник в сферата на услугите;административен служител;безработни;пенсионери.Някои от тях се ползват с особен престиж в обществото.

По време па интервюирането им не бяха доловени мотиви за умишлено подвеждане на изследователите.Те по-скоро се стараеха да сътрудничат за детайлното изясняване на възникващите въпроси.

От всичките 26 очевидци,15 човека са периодично приходящи,а   11-постоянни жители на селото. 12 са жени,14-мъже.

Нееднозначно стои въпросът за предполагаема психоза сред населението на с. Царичина,евентуално провокирана от дейността на военния екип,вестникарската истерия по случая и постоянния интерес на изследователите.В рамките на ограничено социалнопсихологическо проучване, проведено от фондация за космоноети-чески изследвания,на 43 от жителите на махала Сивил-основното социално средище на селото,беше зададен въпросът: "Когато Ви се налага да минавате през безлюдни места,идва ли Ви наум мисълта,че изневиделица може да се появи НЛО /UFO/?".8 от анкетираните отговориха: "да.И изпитвам тревога",10 предпочетоха отговора: "Да,но не изпитвам тревога",двама заявиха: "Не,защото не вярвам в такива неща",а на 23 от запитаните това "... изобщо не им е идвало на ум".Важно е да се подчертае,че от 18-те човека,отговорили на този въпрос принципно"Да", 5 твърдят,че са наблюдавали поне 1 от посочените в анкетната карта 14 вида паранормални явления.При два от тези случаи наблюдаваните обекти бяха "разобличени" като планетата Венера.Доколкото голяма част от анкетираните не бяха в състояние да осмислят в пълнота зададените им въпроси,се поставя под съмнение и истинността на техните отговори.На анкетиращия направи впечатление,че понякога запитаните отговаряха по-скоро от кокетство пред изследователя,без да си дава реална сметка за отговорността при изказване на едно или друго съждение.Затова посочените резултати имат единствено ориентировъчен характер и трябва да се разглеждат в комплекс с други емпирични индикатори.

При наблюденията върху поведението на местните жители,които провеждащият проучването периодично извършваше,той не успя да забележи признаци,даващи основание да се твърди съществуването на тревожни състояния в общия психологически климат в селото.Както навярно и преди,хората там продължават да се интересуват преди всичко от характерните за всеки сезон стопански проблеми.Изследователите,привличани от обекта в селото,са обект на дружелюбно-шеговитите забележки на местните жители,някои от които чувстват за свой дълг да убеждават уфолозите,че напразно си губят времето.

Комплексният анализ на уфологическата обстановка в с. Царичина утвърждава предположението за съществуването на зона в района.Тъй като нейните първи проявления съвпадат по време с началото на дейността на военния екип,авторът допуска възможността за пряка причинно-следствена връзка между паранормалните явления в района и т. нар. операция "Слава" на МО и придружаващите я събития.

Прочитът на достъпните документи по случая допуска уфологически анализ на логиката на развитие на събитията от подгот-вящия изкопните работи етап до техния край.Очерталата се схема е идентична със структурата на други установени случаи на извършена от НЛО манипулация с хора.В операция "Слава" по същество се набелязват всички основни моменти,около които се изграждат подготовката и реализацията на манипулативното внушение от онези форми на разумен живот,които се предполагат при разширеното тълкуване на понятието НЛО /UFO/.

Когато се налага да се разглеждат прояви на уфологически явления,задължително трябва да се отчита многообразието на формите им.Те не бива да се отъждествяват единствено с явлението НЛО /UFO/.Самото явление НЛО може да се проявява като полтергайст, нтропоморфни и зооморфни сенки и силуети,като добре изразени хуманоидни същества и др. под.Когато феноменът използва опосредстващата роля на човешката психическа и психотропна система,той се обективира във вид на психотропни явления: психолографски образи;телепатеми; втоматичен почерк и други.Тези моменти задължително трябва да се вземат под внимание при ориентация в същността на "Царичинската епопея",доколкото присъстват в нейния сюжет.И ако като основен инструмент на анализа бъде използвано строго уфологическото познание,разбирането на случая ще бъде предмет на щателно проследяване на хронологическата му последователност.

Както вече е добре известно,на 23.10.1990 г. членове на инициативния комитет за учредяване на Асоциация "феномени" предлагат на бившия началник на Научния отдел при ГЩ на БА,полк. Наплатанов,програма за съвместно изследване на проблемите на човешката биоенергетика.Успешно протеклият разговор разумно се използва за среща с тогавашния началник на ГЩ,ген. полк. Радню Минчев,човекът,в чиято оперативна власт е да реши проблема.Установяването на този контакт представлява изграждането на канал,по който малко след това ще потече информационният вирус,чиято жертва ще станат висши и старши офицери.

След пролагането на енергоинформационния канал обикновено следва вторият етап на НЛО-манинулативното внушение - спечелване на доверието на лицето,подложено на въздействие.Обикновено това се постига чрез демонстриране на чудеса:истинни краткосрочни екстрасензорни прогнози от малка и средна величина;предизвикващи озадачение съновидения;телепатеми;ясночуване;ясновиждане;лансиране на идеята за контакт с извънземен център;предложение за величава мисия;кратковременна поява на биоенерготерапевтични способности;сложни психически състояния и др. под.

В   жалбата   си   до   Министъра   на   отбраната   и   до   Главния прокурор на ВС по повод трагичната гибел на своята дъщеря полк. Наплатанов изрично отбелязва,че на срещата с членове на инициативния комитет за учредяване на Асоциация "феномени" ген. полк. Минчев се подлага на биоенерготерапевтичен сеанс,извършен от екстрасенсите Димитър Сираков и Дора Петрова.Среща с тях той поискал и преди свое служебно пътуване зад граница.Трябва да се спомене,че г-н Сираков и г-жа Петрова не са само биоенерготерапевти,те са и контактьори.Контактьорите са хора,които твърдят,че комуникират с представители на извънземни цивилизации,от които по нетрадиционни способи получават информация както за други светове,така и за бъдещето и миналото на човешката популация и отделни нейни представители.До каква степен енергоинформационният обмен по време на лечебния сеанс е повлиял на ген. полк. Минчев,може само да се предполага.Но в психотрониката по принцип се допуска вероятността чрез екстрасенс-индуктор на безсъзнателно равнище на рецепиента да се предават програми,задаващи бъдещото му поведение.Това положение се екстраполира в уфологията върху предполагаемите случаи на дискретно мултиплициране на психо-гехнологични НЛО-въздействия от едно или няколко лица върху по-широка социална група.

На 21.11.1990 г. се създава Асоциация "феномени",на учредяването на която като съучредител присъства представител па МО.Буквално няколко дни след това там съвсем неочаквано се появява неканенияг от никого Димитър Кекеменов,асансьорен техник в завод "Витоша".Той заявил,че години наред "вътрешен глас" то спирал на едно място в с. Царичина и го заставял да му обръща особено внимание.Странното съзерцателно състояние на Кекеменов било съпровождано и от до болка познатите на уфолозите съновидения.Той твърдял,че по време на такова съновидение му се явили образите на Раковски,Левски,Ботев и Вазов.Раковски сложил ръка върху рамото на печално известния ни герой и му рекъл: "Димитре,българино,поведи българите!".След тази повеля и след поредица от сложни илюзорни асоциации Кекеменов получил вътрешното усещане за потомствена съпричастност към Самуиловия род.Като добавка към всичко това решил,че трябва да извърши нещо много велико.През онази студена ноемврийска вечер Кекеменов,подтикван от "някаква сила",доверил своите преживявания на Асоциация "феномени".Ставало дума за нещо грандиозно-златно съкровище в с. Царичина,информацията за което била получена направо от "космическия разум".Уговорката била за това да се съобщи само на военните,защото единствено те щели да се заемат безкористно с делото.Нямало никакви проблеми.На 3.12.1990 г. екстрасенсите Димитър Сираков и Дора Петрова предават на тогавашния началник на ГЩ разказа на Кекеменов.За изясняване на случая на 4 декември се провежда разговор с Кекеменов,на който присъствали полк. Наплатанов,полк. Кънев и м-р Серафимов-служители на Научния отдел при ГЩ.Радиестезистите и контактьори Сираков и Петрова потвърдили наличието на обект на посоченото място.

Същата вечер контактьорката Елисавета Логинова съобщила на началника на ГЩ,че му носи "важна информация",получена по нейния космически канал "РОРО".Сеансът продължил повече от два часа.Каква информация е предала контактьорката Логинова,засега не знаем.Единственият факт,стигнал до нас чрез жалбата на полк. Наплатанов,е споменаването на някаква рисунка,на която Елисавета Логинова чрез т.нар. автоматичен почерк нарисувала турския колега на ген. полк. Минчев с антените на "демонстрационните им приемо-предавателни устройства на главите".Същевременно каналът "РОРО" потвърдил съществуването на съкровище в с. Царичина и предупредил началника на ГЩ,че му дава само 3 дни за откриването,изкопаването и изваждането на съкровището.

Проведеният прогностичен сеанс би могъл да се разглежда като привеждане в действие на основното средство за създаване на илюзорно усещане за достоверност на инспирираната дезинформация-истинните краткосрочни прогнози от малка величина и значимост.В момента,непосредствено предшестващ необходимостта от вземане на решение,е било необходимо у ген. полк. Минчев да се затвърди доверието в поднесената му "свише" информация.При уфологическата дисекция на проблема този пункт от нарастването на ангажираността в цялостния развой на събитията е централен. Без надлежната убеденост на началника на ГЩ в успешния изход на начинанието "Дупка" е нямало да има.Това е трябвало да му бъде внушено.

Било му е внушено.Защото още на следващия ден,5.12.1990 г.,екип на МО в сътрудничество с контактьорите Димитър Сираков,Дора Петрова и Марина Наплатанова провежда рекогнисцировка на местността в с. Царичина.Късно вечерта завърналата се група разбира,че ген. полк. Минчев е изготвил план за провеждане на операция "Слава".

Най-невероятното от началото до края на тази история е скоротечността,с която се развива тя. Генерал полковник Минчев научава за разказа на Кекеменов на 3 декември,а на 6 декември в Царичина вече се копае.Но на уфолозите е известно,че при всяка реализация на НЛО-манипулация човек се поставя в състояние на особена напрегнатост,която му пречи адекватно да осмисля процесите,в които е въвлечен.Отрезвяването идва много късно.

Руски изследовател-уфолог твърди: "Там,където се появи НЛО /UFO/,започва да мирише на смърт".Сякаш за да потвърди тази хипотеза,през първия етап на операция "Слава" става трагично събитие.На 8.02.1991 г. след системен психически тормоз,свързван с "информационния център",самоидентифициращ се като "Системата "КИКИ", лага край на живота си неговият проводник контактьорката Марина Наплатанова.

Авторът на този доклад след няколкогодишни проучвания на проблема за екстратерестриалната психотехнологична манипулация стигна до извода,че там,където се развива интрига със съмнителен характер,участниците в която недвусмислено и убедено манифестират "извънземен" сюжет,винаги се открива като причина намесата на реалния феномен НЛО /UFO/.Неговите прояви могат да се уловят някъде по основните брънки от развитието на фабулата.

Интересът на автора към темата беше предизвикан от публикациите на в-к "Нощен труд".След запознаването с първите няколко статии у него се изгради предположението,граничещо с увереността,че в с. Царичина се наблюдава явлението НЛО.Още при първото си посещение в селото през ноември 1992 г. той регистрира 9 единични прояви на феномена,наблюдавани от четирима очевидци.Това е страничен факт,който допълнително навежда на мисълта,че алгоритъмът на допусканата версия за НЛО-манипулация е приложим и работи при разглеждането на въпроса "Царичина".

Предложената хипотеза се основава на ред теоретични предпоставки и мироглсдни предположения от най-общ характер.Успоредно с това,по дълбоката убеденост на автора,в нея присъстват елементи,на които предстои да бъдат утвърдени като научни факти.

Но ако случаят "Царичина" действително е следствие на НЛО-манинулация,какъв е смисълът от нея.Пишещият тези редове предпочита да се придържа към традиционната по този въпрос хипотеза в уфологията.Той счита,че това е психологически тест,преследващ свои познавателни цели.

Независимо каква е вероятността това да е истина,проблемът си заслужава да бъде проучван.

IYI



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .