НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 5:32 pm Вижте мненията без отговор
Канела за по-добро здраве
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Окт 18, 2008 3:13 pm
МнениеЗаглавие : ?????? ?? ??-????? ??????
Отговорете с цитат

Канелата като подправка се добива от кората на дървото, която през 2 г. се обелва и след това се изсушава, докато стане като фин пергамент. Навива се на ролца, но в търговската мрежа се продава и стрита на фин прах. Родината на канеленото дърво са влажните тропически гори на Югоизточна Азия. Цейлонската канела е разространена в Шри-Ланка, Индия, Маями, а китайската се отглежда в Китай, Виетнам и Индонезия.

КанелаКанелата става известна в Европа през 1505 г., когато португалците пристигат в Цейлон и научават как се произвежда. Канеленото дърво всъщност е от сем. Лаврови. То достига височина до 18 м височина. Кората му е със светлокафяв цвят. Цветовете са бледожълти и образуват своеобразни гроздове. Тайната за добива на канела дълго време била пазена грижливо от търговците. Затова и цената й била твърде висока. Португалците научават как се произвежда ароматното растение. Всеки цейлонец над 12-годишна възраст трябвало да доставя годишно по 18 кг кора от канела, като цифрата се увеличавала ежегодно. Този вид данък струвал живота на много хора. В същото време в Амстердам изгаряли планини от канела, щом цените падали. Първите плантации за производство на канела се появяват през VIII век в тропиците и субтропиците на Азия. Днес се култивират и в Африка, Южна Америка и Австралия.

Тя се използва най-вече в сладкарството, като се добавя към десерти, сладки питиета, конфитюри и сладка, но също така в малки количества може да се използва и за подправяне на агнешко и птиче месо, печена гъска, ябълков и сливов мус, греяно вино, печени ябълки и плодови супи, на които придава приятен вкус. Кафето на зърна също получава по-хубав вкус, ако към него се добави малко канела.

Отдавна известна като подправка, в по-ново време канелата е обект и на изследвания като лекарство. Самостоятелно или в комбинация с други храни тя се използва за лечение на различни болестни състояния. Едно от приложенията й е в борбата с наднорменото тегло при диабетици. Смята се, че тази подправка съдържа молекула, чиято структура е сходна с тази на инсулина, също така и проантоцианидин, който усилва чувствителността на клетките към инсулина. При затлъстели хора обвитите в тлъстини клетки са лениви към действието на антидиабетния хормон.

Положителни ефекти върху здравето:

Има изразен антиоксидантен ефект. В минимални количества канеленото масло стимулира кръвообращението и храненето на клетките на стареещата кожа, подобрява кръвоснабдяването на корените на косата, укрепва зъбите. Ароматът на канелата подобрява храносмилането. Лечебното действие на канелата в храненето е особено полезно при:

* преохлаждане;
* простуди;
* болести на ставите;
* гръбначния стълб;
* подсилва и имунната система;
* помага за преодоляване на умората;
* при депресии;
* слабост;
* има превантивна роля срещу Алцхаймер;
* помага за понижаване на кръвната захар, за което се препоръчва на хора, страдащи от диабет.

Класическа противоотрова, облекчаваща състоянието при отравяния:

* хранително;
* алкохолно;
* никотиново.

Полезна е при заболявания на:

* стомаха;
* червата;
* черния дроб;
* бъбреците;
* пикочния мехур.

Канелата ускорява обмяната на веществата и кръвоснабдяването, възпрепятства образуването на целулит, използва се за регулиране на храносмилателния процес. Помага при простудни и грипни заболявания. Използва се и в състава на масажни масла, като средство против световъртеж, припадък, гадене. Неутрализира ухапванията от насекоми. Отстранява неприятния дъх. Древните са смятали, че ароматът на канелата прави човека непобедим в открита борба, сексуално силен и инициативен.
Странични ефекти

Възможни са алергични реакции, при някои се наблюдава повишение на апетита. Бременните жени да са особенно внимателни с употребата на канела, във високи дози се явява като маточен стимулант, но е безопасна в умерени количества. Маслото да се избягва изцяло.
Канелата и спортното хранене

При трудно контролираната гликемия се отразява чудесно на здравето. Прибавяйки кафена лъжичка канела в десерта, може да се предотврати покачването на нивото на кръвната захар в кръвта след нахранване. Благоприятният ефект на канелата е свързан с нейната способност да забавя стомашното изпразване и по този начин и дифузията на глюкозата към кръвта, също така и някои липиди (общият холестерол, триглицеридите, лошият холестерол - LDL). Тя може да се използва вместо захар, тъй като има естествен сладък вкус.




_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov