НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Апр 20, 2024 11:17 am Вижте мненията без отговор
Израелски психолог уличава Моисей в наркомания
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Ное 15, 2008 12:47 pm
МнениеЗаглавие : ????????? ???????? ??????? ?????? ? ??????????
Отговорете с цитат

Както твърди професор Бени Шанон (Benny Shanon) от Еврейският университет в Йерусалим, Мойсей бил в състояние на наркотично опиянение, когато съзрял в пламтящият храст бога. Професорът достигнал до извода, че Мойсей се е намирал под въздействието на психотропни вещества, когато получил десетте заповеди на планината Синай.

Според Шанон, занимаващ се с когнитивна психология, в библейски времена употребата на халюциногени било неотменна част от религиозната практика на израилтяните. По данни на психолога, древните евреи използвали в религиозните обряди напитки от кора на акация и др. “Колкото до случилото се с Мойсей на планината Синай, това е свръхестествено космическо събитие, в което аз не вярвам, някаква легенда, в която също не вярвам. Освен, че това е събитие, което е обединило Мойсей и народа еврейски под влиянието на наркотици” съобщава Шанон в радиоинтервю.

По-скоро, твърди психолога, Мойсей пак е бил в състояние на наркотично опиянение, когато в пламтящият храст видял бога, препоръчващ му да изведе евреите от Египет. “В Библията се говори, че хората видяли звуци, а това е класически симптом” пояснява Шанон. Едно от основанията за такива изводи послужил личният опит на професора.

Той разказал, че през 1991 г. в амазонските гори в Бразилия за първи път опитал напитка от растението аяхуаска (Banisteriopsis caapi) и също “видял звуци” с религиозно съдържание. И досега той нееднократно е употребявал халюциногенното растение и даже е написал книга за неговите свойства, отбелязва вестник Haaretz. “Но не всеки, който употребява такива растения, създава Тора. За това трябва да си Мойсей” заключава изследователят.

Шанон, който е бивш ръководител на факултета по психология към Еврейският университет, публикувал резултатите от своите изследвания в първият брой на новото списание за археология и културология “Time and Mind”. По какви причини професорът е изоставил ръководната длъжност в университета, не се съобщава.

Ами хайде да си поговорим, ако искате и за тези неща ...
-------------------------------------------------------------
mysticolors.com
Confused Cool

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov